Boekrecensie: Koken met Restjes

IMG_4772[1]Het woord ‘restjes’ klinkt altijd een beetje onaantrekkelijk vind ik. Iets wat overgebleven is, wat rest. En ‘kliekjes’ is niet veel beter, dat klinkt net zo oninteressant. Weggooien is uiteraard zonde, dat is voedselverspilling en klinkt daarentegen heel urgent. Verspilling is niet goed! De oplossing hiervoor is eigenlijk heel simpel, we moeten gewoon de restjes opeten om verspilling te voorkomen. Het boek Koken met Restjes, speelt hier op in.

Een paar jaar woonde ik een lezing van Tristram Stuart bij en pas daar realiseerde ik me dat voedselverspilling een probleem van enorme omvang is. Niet alleen supermarkten gooien veel weg, ook de gemiddelde prullenbak in een Westers huishouden krijgt heel goed te eten. Zonde eigenlijk, want een prullenbak heeft dat eten helemaal niet nodig.

Het boek bevat een keur aan tips om dit onnodige weggooigedrag te veranderen. Zo begint het al voor je boodschappen gaat doen: Kijk wat je nog in huis hebt, ga niet met een lege maag naar de supermarkt en heb je die aanbieding wel echt nodig? Daarna volgt een uitgebreid productenoverzicht. Van groente en fruit tot olijven en jam, van elk product wordt uitgelegd hoe je het het beste kunt bewaren, of je het kunt invriezen en je krijgt nog een bewaar tip. Ook is er een tip van een expert en een recept en een lijstje met ideeën om een eventueel restje weg te werken.
IMG_4810[1]

Restjes wegwerken wordt zo kinderspel en het is ook echt lekker, zo kun je van ui een blooming union maken en maak je van rabarber makkelijk een crumble. Het boek leert je ook groente blancheren, zodat je ze kunt invriezen en hoe je het beste je waren kunt etiketteren. Zelf ik heb nog het nodige van dit boek kunnen leren over eten, met name de houdbaarheid ervan, zo zie je maar, je bent nooit uitgeleerd.

IMG_4811[1]

Het moeilijkste is altijd om een blijvende gedragsverandering te bewerkstelligen. Dit boekje maakt je daar echt enthousiast voor. Als je eenmaal in het ritme zit van genoeg maar niet teveel kopen en creatief denken dan moet het goed komen, aan het boek ligt het in ieder geval niet.

Koken met Restjes (is leuk!)
Daisy Scholte en Jill Overmaat
Uitgeverij: Loopvis
€ 13,50

IMG_4773[1]

Posted by on 26 januari, 2015

2 Comments

 • Fey

  27 januari, 2015

  Superhandig boek als je veel eten verspilt. Ik heb hem zelf nog niet gelezen, maar toen ik een docu zag over voedselverspilling, toen was ik er ook meer op gaan letten.
  Ook kleine dingen, bijv. aardappelen schillen, daar hou ik ook rekening mee.

  Mijn eigen tips:
  1. Als je eten koopt, koop dan zoveel mogelijk groenten met een gave huid, dan hoef je ze niet te schillen.
  2. Als je eten kookt, zet dan een bakje op je aanrecht naast je snijblok. Al de stukjes die je van groenten afsnijdt kun je die in principe gebruiken voor een bouillon.

LEAVE A COMMENT