Boekrecensie: Meer Smaak uit Eigen Tuin

Boekrecensie: Meer smaak uit eigen tuin @ Lauriekoek.nlHet beetje tuin dat ik heb is op dit moment een behoorlijk leeg en modderig geheel. Wachtend op te lente is er nog weinig te beleven, een bescheiden knopje hier en daar. Vooruitlopend op de reuring in de tuin, is er nu al dit boek van botanist James Wong “Meer Smaak uit Eigen Tuin”. Daarin vind je trucs en tips om smaakvollere groenten fruit en kruiden te kweken.
De meeste rassen in de supermarkt zijn vooral gericht op een grote productie en niet op de lekkerste smaak. Thuis hoef je minder op hoeveelheid te letten en kun je dus juist helemaal voor de goede smaak gaan. Er is ook een kans dat je door voor smaak te gaan ook gezondere dingen kweekt die meer anti-oxidanten bevatten, of bijvoorbeeld meer vitamine C. Trouwens, het zijn niet alleen smaaktips die worden gedeeld, ook de tips die je gewassen gezonder maken maar niet perse meer smaak geven worden gedeeld. Je kunt zelf kiezen wat je het meest belangrijk vindt.
Boekrecensie: Meer smaak uit eigen tuin @ Lauriekoek.nl

Minder werk, meer resultaat

Nu klinkt het misschien alsof je allemaal bijzondere dingen moet doen en laten om tot het juiste resultaat te krijgen, maar James claimt dat zijn methodes minder werk zijn dan de standaard technieken. Als alles goed gaat is het dus een ware win-win situatie. In het boek staan prachtige foto’s van allerlei variëteiten in bijvoorbeeld mais of tomaten, waarvan sommige uitzonderlijk lekker van smaak zouden zijn, volgens James. Ik weet dus wat me te doen staat.
Boekrecensie: Meer smaak uit eigen tuin @ Lauriekoek.nl

Alle smaken moeten natuurlijk bewaard worden, daarom staan er in dit boek niet alleen recepten, er staan ook bewaartips in die de smaak van het geteelde zo optimaal mogelijk zullen bewaren. Azijn, olie, drogen, jam maken of drank, dingen die de meeste moestuiniers niet vreemd in de oren klinken.
Boekrecensie: Meer smaak uit eigen tuin @ Lauriekoek.nl

Aai je planten

Dankzij dit boek heb ik een paar zeer interessant klinkende stoffen leren kennen. Zo maakt geosmine dat bietjes zo naar grond smaken en terpenen maken je wortel vooral aan de buitenkant bitter. Ook heb ik geleerd dat je planten moet aaien, dan groeien ze beter. Eerst moest je dus tegen planten praten, nu moet je je planten ook nog aanraken. Echt waar! Als je nou denkt wat voor hippie is die Wong eigenlijk? Het is allemaal op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd.

Dit is een heel vrolijk en modern boek, vol dingen die je ongetwijfeld nog niet wist en die handig kunnen zijn om te weten. Zeker als je een tuin hebt waar je het nodige in laat groeien om zelf op te eten. De handige praktische informatie afgewisseld met feiten, onderzoeken en recepten maakt het heel fijn leesvoer.

Meer smaak uit eigen tuin
James Wong
Uitgeverij Fontaine
€ 24,95
Boekrecensie: Meer smaak uit eigen tuin @ Lauriekoek.nl

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 3 maart, 2016

LEAVE A COMMENT