Fijne Dingen om in Duitsland te Kopen

duitsland
Een tijdje geleden recenseerde ik wat producten van Alverde, een Duits merk wat daar wordt verkocht bij DM (een drogisterijketen). Ik merkte toen al op dat er heel veel coole producten zijn die ze in Duitsland wel hebben en in Nederland niet of veel minder. Zo kwam ik op het idee om een overzichtje te maken van in Duitsland verkrijgbare producten die ik de moeite waard vind. Of het nou echt loont om naar Duitsland te gaan om de prijs? Ik heb geen idee, ik ga vooral voor de lol en om nieuwe dingen te ontdekken. Hier vind je verder dus geen tabellen met prijsvergelijkingen, want daar gaat het mij niet om, al zijn er wel flink wat producten beduidend goedkoper.

Frisdrank

IMG_6876[1]Drankjes zoals Fritz Cola en Club Mate en Bionade zijn in Nederland moeilijker te vinden en vaak een stuk duurder dan in Duitsland. Fritz is een eigenwijs frisdrankmerk met veel verschillende smaken (niet alleen cola). Probeer van Club Mate, naast de doorsnee versie die een beetje op ijsthee lijkt, ook zeker eens de colavariant. Die vind ik zelf een stuk lekkerder dan de klassieke Coca Cola. Bionade is hier ook redelijk vertegenwoordigd, maar toch hebben de Oosterburen nog enkele andere smaken, die niet in Nederland verkrijgbaar zijn. Voor de meeste drankjes geldt dat je ze het beste kunt vinden in een Getränkeladen.
.

Biologische groente en fruit

Zelfs bij de Duitse Aldi hebben ze een groot aanbod aan bio groente en fruit (en andere bio producten). Het verschil tussen reguliere en gewone groente en fruit qua prijs is soms echt miniem. Biologisch is in Duitsland veel normaler dan in Nederland.

Speltproducten

In Duitsland is spelt veel gebruikelijker. In iedere supermarkt kun je allerlei speltproducten vinden. Meestal iets goedkoper dan in Nederland en er is veel meer keuze.

Verzorgingsproducten

Het merk Alverde, wat je in vrijwel iedere DM kunt vinden, heeft prima verzorgingsproducten met BDIH keurmerk en vaak ook een Vegan Society keurmerk voor hele schappelijke prijzen. Bij veel biowinkels heb je trouwens ook een uitstekend aanbod. Grote merken zoals Weleda en Hauska kosten er ongeveer hetzelfde als hier, maar bij merken zoals Dr. Bronner, Santé en Benecos kan het wel enkele Euro’s schelen. Het aanbod is er ook meestal groter.
IMG_6874[1]

Adventskalenders

Wil je per se een adventskalender in een theethema? Of iets anders in de adventssfeer? Ga dan vooral naar Duitsland. Daar heeft kerst echt nog iets heiligs en zijn dit soort dingen in overvloed.

Glutenvrije producten

Ik heb een aantal mensen met coeliakie gesproken die ontzettend graag naar Duitsland gaan voor glutenvrije producten. Volgens hen is het aanbod daar veel groter en zijn sommige producten in Duitsland een stuk goedkoper. Ook gemalen amandelen, veel gebruikt in de glutenvrije keuken, is daar goed verkrijgbaar is een stuk betaalbaarder.
IMG_6891[1]

Vanillestokjes

Ik weet niet hoe het kan maar die zijn in Duitsland vaak een stuk goedkoper en van goede kwaliteit. Niet van die droge dingen zoals ik die in de Nederlandse supermarkt vaak tref, maar grote, sappige dingen in zo’n kokertje.

Nog iets cools wat mij is opgevallen: In Duitsland mag je niet zeggen dat iets vanille is als er geen echte vanille in zit (waar je in Nederland er nog weg komt door vanilline als vanille aan te duiden). Er staat dan “vanillesmaak” op. Zo hoef je niet eens het etiket te lezen om te zien dat er geen echte vanille aan te pas is gekomen.

Voor bier geldt het Reinheitsgebot, dat onder andere inhoudt dat er maar enkele vaststaande ingrediënten en tradities mogen worden gebruikt bij het brouwen van bier, wat maakt niet alleen dat het bier daardoor van een bepaalde authentieke kwaliteit is, waar weinig mee valt te rommelen, ook is het daardoor sowieso vrij van eventuele dierlijke producten, zoals vislijm, die nog wel eens worden gebruikt bij het klaringsproces.

Bouillonblokjes

In Duitsland is er zelfs biologische bouillon verkrijgbaar van merken zoals Maggi en zelfs in de supermarkt vind je prima biologische huismerk bouillonblokjes zonder gistextract of vreemde e-nummers. De keuze is er reuze.

Zure dingen

Als je van augurken en andere dingen op zuur houdt, ben je in Duitsland ook aan het goede adres. Ik kan in Nederland vaak amper augurken zonder suiker of andere zoetstof vinden. Ik vind dat jammer want ik vind augurken met suiker (of zoetstoffen zoals sucralose) gewoon ronduit vies. In Duitsland kan ik ze meestal wel vinden.
IMG_6872[1]

IMG_6893[1]Azijn

Voor exotische en minder exotische azijnen en appelazijn moet je hier zijn. In Nederland betaal je vaak een paar euro voor een klein flesje in Duitsland heb je een veel grotere fles voor veel minder en van prima kwaliteit.
.

Bakpoeder op basis van wijnsteenzuur en verse gist

In Nederland zoek je er vaak tevergeefs naar bij de supermarkt. In Duitsland vind je het overal. Ik sla het graag in.

Alpro Soja

Sommige merken hebben in Duitsland meer keuze. Zo heb ik in Duitsland bijvoorbeeld Alprotoetjes gezien die niet in Nederland verkrijgbaar zijn en ook niet in Nederland verkrijgbaar zullen worden. Hoe aardig ik het ook aan Alpro vraag. Die neem ik daar dus altijd mee.

En tot slot, dingen die je beter niet in Duitsland kunt kopen

Zijn er ook dingen die je beter niet in Duitsland kunt kopen vraag je je misschien af? Eh ja, die zijn er. Bloemen zijn in Duitsland meestal veel duurder, veel bloemenwinkels mixen de bloemen dan ook vaak met nepbloemen, iets waar ik niet zo van houd. Bloemenwinkels verkopen in Duitsland ook vaak veel meer snuisterijen dan bloemen.

IMG_6888[1]

En koffie, daar zit in Duitsland een flinke accijns op, waardoor het domweg een stuk duurder is bij onze Oosterburen. Veel Duitsers komen om die reden dan weer naar Nederland om hier boodschappen te doen en nemen dan altijd een aantal pakken koffie mee terug. Uitzondering op de dure koffie is de horeca, waar je vaak weer voor minder geld meer koffie krijgt.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 19 januari, 2016

6 Comments

 • Anna

  19 januari, 2016

  En nog iets heel geks, voor de wagen-, zee- of luchtzieken onder ons: Superpep, kauwgom tegen misselijkheid. Is in Nederland niet toegestaan (daar hebben ze vast goede redenen voor, maar als ik overboord wil springen vind ik dat niet zo heel belangrijk). In Duitsland krijg je het zonder recept bij elke zeer serieus kijkende Apothekerin in witte jas.

  • Laurie

   20 januari, 2016

   Wat een interessante tip! Mocht ik ooit serieuze wagenziekte verwachten dan ga ik eerst even langs Duitsland.

 • Jan Kieboom

  18 juni, 2022

  Vergeet de benzine niet , de eerlijkere mensen daar die niet zo op het geld uit zijn maar om de kwaliteit..
  Nederland is een graailand geworden omdat ze steeds minder hun rug recht kunnen houden.

 • Arie Feenstra

  16 april, 2023

  Een heel belangrijke winstpakker is tabak.
  In Duitsland betaal je voor een bus tabak van 190gr pakweg 25 euro, in NL betaal je voor 120gr pakweg 30 euro.
  Je krijgt dus een derde meer inhoud voor 5 euro minder

  • Laurie

   16 april, 2023

   Ehm ik vind het gebruiken van tabak geen aanrader. Van kanker tot problemen met je gebit je krijgt allerlei gezondheidsproblemen door roken. Stoppen lijkt mij het allergoedkoopste. Als je hulp zoekt bij stoppen met roken kan je terecht bij je huisarts of kijk op Ikstopnu https://www.ikstopnu.nl/stoppen-met-roken/stopmethoden/

   • Petra

    23 oktober, 2023

    Beste Laurie dat moeten de mensen zelf weten of ze graag roken .
    Je kan ook van andere dingen kanker krijgen, wat te denken van alcohol.
    Dus laat mensen in hun waarde en begin bij jezelf .
    Groetjes van Petra.

LEAVE A COMMENT