Wat voor supplementen ik gebruik en waarom

IMG_8648[1]Het was alweer een tijdje geleden dat ik met iemand in gesprek raakte over wat voor supplementen ik slik en waarom. Desondanks is het toch wel een terugkerende vraag in mijn bestaan. Het idee is toch dat in een vleesloos bestaan een soort puzzelstukje mist dat je met hulp van buitenaf in de vorm van supplementen moet oplossen. Ik wil vooropstellen dat ik geen diëtist dus ik kan geen algemeen advies geven, maar ik wil best vertellen wat ik dagelijks gebruik. Het is geen lange lijst kan ik verklappen.

Ik slik geen ijzer

Al met al kan ik beginnen met het grootste is misverstand, ik slik geen ijzer. Mijn ijzer haal ik gewoon uit mijn voeding. IJzertabletten hebben trouwens best serieuze bijwerkingen zoals maagpijn, misselijkheid, diarree en verstopping. Dus naast dat ik ze niet nodig heb lijken ze mij ook niet bepaald een feest om zomaar zonder noodzaak te slikken.

Ik gebruik ook geen voedingsmiddelen waaraan extra ijzer is toegevoegd

Ik gebruik ook geen extra ijzerhoudende voedingsmiddelen zoals Roosvicee Ferro of Floradix. Als ik granen eet of bonen, laat ik die ook niet extra weken, omdat er fytinezuur op zit. Ik krijg daar veel vragen over, lees deze blogpost. Weken helpt niet echt, om er vanaf te komen, bovendien heeft fytinezuur ook goede eigenschappen. In de 20 jaar dat ik nu vegetariër ben heb ik nog nooit een ijzertekort gehad. Dit is trouwens niet bedoeld als opschepperij, of als oordeel, ik vind je geen zwakkeling als je wel een ijzertekort gehad hebt of hebt. Dat kan gebeuren en gelukkig hebben we de tegenwoordig de middelen om het relatief eenvoudig op te lossen. Ik probeer hier gewoon te vertellen wat ik zoal wel en niet doe.

 

Fluoride en jodium

Goed, wat neem ik dan wel? Ik poets mijn tanden met fluoride tandpasta tegen tandbederf en ik gebruik tafelzout met jodium. Jodium is belangrijk voor de schildklier, veel bronnen van jodium zijn voedingsmiddelen zoals vis (wat ik dus niet eet), of zeewier waarvan moeilijk is vast te stellen hoeveel erin zit, en wat ik niet dagelijks eet. Daarom boost ik mijn jodiuminname op deze manier. Ik weet dat er veel voedselgoeroes enorm afgeven op dit zout maar ik vertrouw hierbij liever op mijn diëtist.

 

B12 superbelangrijk

Ik hoor nog steeds mensen regelmatig Santevertellen dat ze wachten tot ze een tekort hebben voor ze zullen gaan slikken. Dat lijkt mij geen al te best plan, want voor je daadwerkelijk merkt dat je een tekort hebt voel je je waarschijnlijk al niet goed en waarom zou je dat risico nemen? Ik zorg dus voor tandpasta of mondwater met B12, of een goed supplement en dat slik ik. B12 zit alleen in dierlijke producten (er is geen natuurlijke plantaardige bron beschikbaar die adequate hoeveelheden levert, wat mensen ook mogen beweren!) en is nodig voor je zenuwen, het aanmaken van nieuw bloed en andere belangrijke processen in het lichaam.

Vitamine D bij de R in de maand

Als de R weer in de maand zit neem ik een vitamine D-supplement met daarin de dagelijkse dosis vitamine D. De meningen verschillen over wat een dagelijkse dosis ism maar ik neem 300 microgram. Meestal gebruik ik daarvoor een spray omdat ik dat handig vind. Niet ieder merk vitamine D is plantaardig, vaak wordt D gewonnen uit wolvet. Even goed opletten dus als je een potje gaat kopen. Er is vitamine D2 en D3, vroeger was vitamine D3 sowieso niet plantaardig, maar nu zijn er ook wel plantaardige varianten van. Ze zeggen dat D3 beter wordt opgenomen maar het maakt eigenlijk maar weinig verschil qua opneembaarheid.

.

Omega 3 vetzuren

Dit is een essentieel vetzuur, je lichaam kan het zelf aan maken maar het is moeilijk om te zetten vanuit plantaardige voeding. Veel mensen denken dat ik bij dit supplement vals speel omdat omega 3 volgens heen alleen uit vis gewonnen kan worden. Gelukkig is dit niet zo, vissen eten krill en zo worden ze rijk aan omega 3. Je kunt naast die krillolie ook supplementen op basis van algenolie slikken. Ook zo krijg je je omega 3 binnen uit een plantaardige bron. Enkele merken die omega 3 in een plantaardige vorm aanbieden zijn Testa, Flinndal , Arctic Blue, Nuique en Opti3. Lisa Steltenpool schreef deze blogpost over omega 3 zonder vis.

Dit is geen advies! als je je niet goed voelt ga dan naar een arts

.Nou tot zover de lijst van dingen die ik bewust gebruik om tekorten te voorkomen. Zoals eerder gezegd is dit géén advies. Als je vragen hebt over wat jij zelf het beste kan gebruiken of als je vermoed dat je een tekort hebt raad ik je aan om langs te gaan bij je huisarts of diëtist. Iedere situatie is anders. Een goede huisarts of diëtist neemt je serieus en kan door met je te praten bepalen of het wellicht een tekort is, of dat er wat anders aan de hand is. Hij of zij kan je ook door verwijzen. Google of een willekeurig blogartikel zoals dit, kan dat niet. Het is goed om dat in je achterhoofd te houden, zeker als het om zoiets belangrijks zoals je gezondheid gaat.

Slik nooit in de wilde weg

Zomaar in de wilde weg supplementen slikken is trouwens nooit een puik plan. Toen ik de opleiding tot hardloopcoach volgende was er bij ons iemand in de groep die bij evenwichtsoefeningen amper stil kon blijven staan. Hij bibberde enorm. Dat was vrijwel zeker een teveel aan vitamine B6 (aldus de aanwezige arts), die aan vrijwel elke herstel shake (ruim!) wordt toegevoegd. Ook in multivitaminepillen zitten vaak hoge dosissen van B6, waarschuwde de consumentenbond al eerder. Zo kun je dus vrij makkelijk een abnormale dosis binnenkrijgen. Deze hardloper was trouwens niet de enige, Sven Kramer overkwam het ook al, hij liep een zenuwbeschadiging aan het been op.

Supplementen zijn niet altijd onschuldig

De laatste aflevering van Kassa ging over voedingssupplementen. In sommige supplementen zitten zelfs stoffen die niet op de verpakking staan. Het ging onder andere over eiwitrijke herstelshakes, pillen die je voor het sporten moet innemen en fatburners en afvalpillen. Op korte termijn merk je niets van deze stoffen maar op lange termijn kunnen ze grote problemen veroorzaken.
.

enkele prettige bronnen die je kunt raadplegen

Bij de Vegetariërsbond kun je trouwens gratis en voor niets diverse superdegelijke en superhandige brochures downloaden over gezond leven als vegetariër. Daar vind je ook informatie over ouderschap en vegetarisch eten voor kinderen en ze geven een uitgebreid antwoord op de vraag of je supplementen nodig hebt als vegetariër. Per levensfase, zoals bijvoorbeeld zwangerschap of 60+ geven ze heel duidelijk aan de aanbevelingen zijn, de informatie word gegeven door een diëtist. Deze blogpost van Bonzai Aphrodite over hoe ze haar veganistische zoontje opvoed vind ik ook heel verhelderend.

p.s. Nu nog een kleine huishoudelijke mededeling: De Lauriekoek Pinterest pagina heeft een update gehad en dat houdt onder andere in dat er recepten borden bijgekomen zijn. Heb je zin om mee te pinnen? Stuur me dan een bericht en ik voeg je toe. Voorwaarde is wel dat je het verschil weet tussen vegetarisch en veganistisch en dat je mijn platform niet vol gaat spammen met reclame voor je eigen product.

Posted by on 30 mei, 2017

3 Comments

 • Sol

  25 juli, 2021

  Ik vraag met af of omega 3 supplementen ook vegan zijn?

  • Laurie

   25 juli, 2021

   Dat staat in de tekst! Algen zijn plantaardige organismen die omega 3 bevatten. De bewering van Emma dat omega 3 niet vegan is klopt dus niet, want het hangt af van waar je de omega 3 vandaan haalt. Uit algen of uit vis. Als je een suplement koopt wat veganistisch is, komen de omega 3’s dus niet uit vis. Emma noemt Flinndal maar er zijn veel meer merken die het aanbieden. Gewoon even goed op de verpakking kijken en je weet het.

 • Emma

  25 juli, 2021

  Volgens mij is omega 3 niet vegan. Ik gebruik deze Flinndal en ben er blij mee. Je zou eventueel ook contact kunnen opnemen met de klantenservice om het even na te vragen?

LEAVE A COMMENT