Boekrecensie: Larousse Brood

IMG_3434[1]
Larousse Gastronomique is een naslagwerk over koken met 1350 pagina’s vroeger ging het alleen over de Franse keuken. Tegenwoordig worden ook andere keukens dan de Franse erin beschreven. Larousse Brood is eveneens een naslagwerk, maar dan wat minder lijvig, omdat het enkel over brood gaat.

De schrijver van het boek, Eric Kayser, is een grote naam als het op broodbakken aankomt in Frankrijk. Hij was ook betrokken bij enkele grote broodbakopleidingen aldaar. Kayser weet dus niet alleen goed hoe je brood moet bakken, maar hij kan dat ook als geen ander uitleggen. Deze uitleg is stap voor stap. Het boek bevat 800 foto’s en iedere speciale handeling wordt geïllustreerd met een foto, als een soort stripverhaal. Zo krijg je een goed idee van alle handelingen die bij de recepten komen kijken.
IMG_3447[1]
Het boek begint met een theoriegedeelte, het laat zien welke hulpmiddelen je nodig hebt bij het bakken van brood, welke ingrediënten je nodig hebt en hoe je bijvoorbeeld zuurdesem starter maakt. Handig is ook het hoofdstuk “leren van je fouten”. Stel dat je brood anders uit de oven kwam dan je dacht, dan kun je dit hoofdstuk gebruiken om te beredeneren hoe dat kon en hoe je het de volgende keer kunt voorkomen.

Als je zelf niet wil fermenteren om zuurdesemstarter te krijgen is dat trouwens niet erg, het boek geeft ook aan hoeveel zuurdesenpoeder je bij de recepten moet gebruiken. Dat zuurdesempoeder kun je vinden bij de natuurwinkel. Sommige bakkers die desembroden bakken verkopen trouwens ook soms hun eigen gefermenteerde desemstarter. Ook handig.
IMG_3446[1]
Naast Frans brood, Frans specialiteitenbrood en zoete broodjes zoals croissants, brioche en melkbroodjes, staan er ook broodrecepten in het boek voor brood dat niet Frans is van oorsprong. Bijvoorbeeld bagels, sweet buns en pompernikkel en ekmek. Bijzonder zijn ook de twee glutenvrije broodrecepten op basis van mais en op basis van kastanjemeel.

Het is echt de moeite waard om je eigen brood te bakken. Als je na je vakantie in Frankrijk heimwee hebt naar het heerlijk brood van daar, dan is het helemaal de moeite om een keer een brood uit dit boek te bakken. Dit geeft je een instant vakantie gevoel.
IMG_3445[1]

Larousse brood
Eric Kayser
Uitgeverij Manteau
€29,99

Posted by on 24 oktober, 2014

4 Comments

 • Bonnie

  31 oktober, 2014

  Echt leuk dat je zoveel boekrecensies post! Volgens mij heb jij een hele volle boekenkast, klopt dat? 🙂 Dat brood op de voorkant ziet er perfect uit. Ik doe vaak maar wat als ik brood bak, dus misschien moet ik ook eens op zoek naar een broodbakhandboek.

  • Laurie

   1 november, 2014

   Ik heb best een volle boekenkast inderdaad! Soms heb ik ook geluk en mag ik van iemand een boek lenen om het hier te bespreken. Ik denk dat het niet erg is om in de keuken “maar wat te doen” zolang het resultaat maar goed is toch? 🙂

   • Bonnie

    4 november, 2014

    Ja leuk, ik zie hier boeken die ik op andere plekken nog niet was tegengekomen. 🙂 En tja, de ene keer lukt m’n brood beter dan de andere keer maar gelukkig vind ik het wel leuk om uit te proberen…

    • Laurie

     4 november, 2014

     Ik doe inderdaad mijn best hier allerlei boeken te bespreken, zowel Nederlandse als boeken als Engelse. Tof dat het je opvalt. 🙂 Bij broodbakken spelen zoveel factoren een rol, het is steeds weer anders. Het is een beetje zoals het leven ook is.

LEAVE A COMMENT