Heb je een Airfryer nodig? Ik denk het niet!

Airfryer @ Lauriekoek.nlDe airfryer gaat al een tijdje mee in kookland. Recent is de hype weer helemaal opgeleefd, geen idee waarom precies. Omdat mensen mij wel eens vragen of het zin heeft om er een te kopen heb ik mij er eens helemaal in verdiept. Ik ben tot de conclusie gekomen dat je die niet hoeft te kopen. In deze blogpost leg ik uit waarom.

Te mooi om waar te zijn

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn dan is het waarschijnlijk ook zo. Dat je kunt frituren in een airfryer zoals je normaal in de frituur zou doen, maar dan zonder vet is natuurlijk baarlijke nonsens. Het is natuurlijk niet dat airfryers niet werken ze doen wel iets, maar als ik een airfryer ergens mee zou moeten vergelijken is het met een oventje. Een oventje wat snel lucht circuleert met een ventilator. Dat principe is niet nieuw dat bestaat al 100 jaar.

Convectieoven versus airfryer

Grote kans dus ook dat je al iets wat enorm op een airfryer lijkt in huis hebt maar dan zonder de pr en tamtam, namelijk een convectieoven. Die oven heeft een aantal enorme voordelen in mijn ogen.

Er kan veel meer in een oventje dan in een airfryer. Ik vind zelfs de lade van het grootste apparaat klein, heel klein. Dat is toch helemaal niet handig als je meerdere mensen tegelijk te eten wil geven? Zeker als je ook nog in overweging neemt dat er extra lucht moet worden vrijgelaten in de lade van de aifryer om de lucht te laten circuleren. Veel dingen die in de airfryer gaan komen er niet gelijkmatig gebakken uit, het rondschudden verhelpt dat probleem niet. Het zorgt er wel voor dat gepaneerde dingen kapot gaan. Veel producten lijken er behoorlijk uitgedroogd uit te komen.

Een oven verhit gelijkmatiger

Een oven bereidt gerechten gelijkmatiger, omdat de lucht beter kan circuleren omdat de ruimte groter is. De handleidingen van airfryers stellen soms een lagere temperatuur voor, omdat producten anders uitdrogen maar ook omdat de warmtebron zo dicht bij zit dat dingen gewoonweg verbrand worden. Op internet vond ik diverse reviews waarin mensen in paniek vertelden dat hun airfryer rookwolken uitstoot, terwijl ze geen vet gebruiken. Dat komt dus omdat een airfryer dingen sneller (plaatselijk) verbrandt. In de oven heb je dat probleem niet. Dankzij de ruimte die je hebt. Producten hebben dus ook ruimte om bijvoorbeeld te rijzen.

Ovenfriet wordt airfryerfriet

Bij ieder nieuw keukenappartaat hoort natuurlijk een reeks kookboeken, een reeks accessoires en een reeks speciale producten. Bij airfryers moet je van alles los kopen om bepaalde dingen te kunnen bereiden. Wil je een inimini cakeje bakken? Dan moet je het bakvormpje speciaal voor de fryer los kopen. Wil je recepten speciaal voor de hoeveelheden van de airfryer, dan moet je of je eigen recepten om gaan zitten rekenen of een airfryer kookboek kopen. Ook zijn er natuurlijk producten te koop zoals speciale airfryerfriet en -snacks. Kassa!

Moeilijk schoon te maken

Een oventje is veel makkelijker schoon te maken dan een airfryer, die vaak van anti-aanbakmateriaal is gemaakt en daarom helemaal met de hand moet worden schoongemaakt. Ja zelfs als er in de handleiding staat dat alles in de vaatwasser kan, want anders verkort je de levensduur van de anti-aanbak aanzienlijk.

Voorverwarm tijd versus kwaliteit

Ja maar zeggen airfryer adepten dan mijn airfryer is in een wip voorverwarmd. Nou dacht ik ook dat dat een voordeel was. Tot ik mij bedacht dat sinds ik een andere oven heb de voorverwarmingstijd ook maar kort is. Korter in ieder geval dan de tijd waarin ik bijvoorbeeld beslag maak, eten bereid of even sta de praten met iemand. Buiten dat wacht ik liever een paar minuten langer op zowel het opwarmen als het bakken dan dat ik iets moet eten waar ik treurig van word.

Op kamers met een airfryer

Ik vind het dan ook best opvallend dat mensen een kind dat op kamers gaat wonen een airfryer meegeven. Ik denk dat je met een kookplaatje of dus een convectieoventje veel verder komt. Qua prijs kun je zelfs oventjes vinden die goedkoper zijn dan een airfryer dus zelfs dat is geen argument. Als student zou ik trouwens ook veel blijer zijn met bijvoorbeeld een Le Creuset pan, daarin zou je zelfs gewoon met vet kunnen frituren als je een huisfeest hebt. Ik denk ook dat de levensduur van een gietijzeren pan stukken langer is.

Conclusie. De airfryer frituurt niet, dat kan alleen in vet, alleen dat levert dat lekkere resultaat op. Ik eet liever 1 keer lekkere patat dan 18 keer ovenfriet uit de airfryer. Je kunt als je op het punt staat een airfryer te kopen beter een convectieoven kopen, daarin kun je doen wat je in de airfryer kunt doen maar dan beter. Ook hoef je dan niet in extra accessoires te investeren en heb je extra ruimte om desgewenst grotere porties te bereiden dan in een klein mandje. Als bonus smaakt het ook nog beter.

Mensen die hier al een tijdje meelezen weten dat ik geen voorstander ben van het zomaar kopen van keukenmachines en broodbakmachines. Aan dat rijtje kan ik nu de airfryer dus toevoegen.

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 28 maart, 2020

2 Comments

 • Rina

  5 augustus, 2022

  Ha wat fijn om te lezen dat jij geen voorstander bent van de airfryer. Ik dus ook niet. Ik frituur mijn frieten in een Fritel friteuse. Altijd goede friet. Ik heb ook de indruk dat er aan airfryer producten meer vet/andere stoffen is toegevoegd om toch een krokant korstje te kunnen krijgen. Is gewoon een goed marketing verhaal die airfryer waarbij mensen de illusie kopen dat het gezonder is.

  • Laurie

   7 augustus, 2022

   Het klopt dat er in airfryer producten meestal vet is toegevoegd. Het moet toch ergens vandaan komen. Ik zie nu veel mensen een airfryer kopen omdat hij zuiniger zou zijn qua stroom. Ik vraag me alleen af de vrij hoge aanschafkosten dat effect niet teniet doen.

LEAVE A COMMENT