Zelf Pompoenkruiden maken

recept zelf pompoen kruiden maken @ Lauriekoek.nl
Als het om Amerikaanse recepten gaat word er vaak om pompoenkruiden oftewel pumpkin spice gevraagd.Pompoen is fantastisch, je kunt het niet alleen hartig bereiden maar ook zoet. Die zoete kant van de pompoen krijgt de laatste tijd steeds meer aandacht. Pompoenkruiden kun je in Nederland niet bij de winkel krijgen, maar gelukkig is het heel makkelijk zelf maken! Er zit, in tegenstelling tot wat sommige mensen denken, geen gedroogde pompoen in. Het combineert er gewoon goed met pompoen vandaar de naam.

Pompoenkruiden

Voor een half potje heb je nodig:

  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 1/2 theelepel piment
  • 1/2 theelepel kruidnagel
  • 1/2 theelepel foelie
  • 1/2 theelepel nootmuskaat

Meng alle gemalen specerijen door elkaar en klaar ben je. Gebruik voor de nootmuskaat bij voorkeur een nootmuskaatnoot en rasp dit met een fijne rasp, in plaats van het al voorgemalen spul. Dat is veel lekkerder.  Verder gebruik ik hiervoor een maatlepelsetje wat je bij iedere kookwinkel kunt vinden. Deze heeft standaard maten; één eetlepel is 15 ml en één theelepel 5 ml.

Het pompoenkruidenmengsel blijft een jaar goed in een goed afgesloten potje.

pompoenkruiden is geen koek of speculaaskruiden

Pompoenkruiden is niet hetzelfde als speculaaskruiden of koekkruiden, zoals op sommige websites ook wel wordt beweerd. Er zijn inderdaad overeenkomsten qua ingrediënten, maar ook verschillen. Er zijn ook pompoenkruiden recepten waaruit de piment, foelie en nootmuskaat worden weggelaten, wat ik jammer vind, want juist dat geeft die bijzondere toets aan het mengsel.

Je kunt alle kanten op met dit mengsel maak er bijvoorbeeld cake mee of pannenkoekjes Amerikaanse stijl.

Posted by on 20 november, 2015

LEAVE A COMMENT