Recept: Amerikaanse pannenkoekjes met pompoen
Soms wordt me door mensen gevraagd hoe ik het voor elkaar krijg dat mijn kleine pannenkoekjes zo luchtig zijn. Dat is helemaal geen groot geheim, het is namelijk lijnzaad. Het is onvoorstelbaar, maar als je dit bruine zaadje maalt krijgt het een enorme bindkracht. Ik bedacht mij laatst dat ik nog nooit een pannenkoekjes recept op Lauriekoek heb gedeeld en aangezien ik graag weer iets met pompoen wilde doen heb ik het een en ander gecombineerd.
Veganistisch met lijnzaad als ei
Deze pannenkoekjes zijn ook heel handig om te maken als je geen eieren in huis hebt. Lijnzaad kun je veel langer bewaren hoe wel het wel slim is om gemalen lijnzaad koel te bewaren, anders wordt het ranzig en krijgt het een vieze smaak. Ik maak mijn pannenkoekjes in de blender. Daarmee maak je misschien wel de mensen wakker die je met pannenkoekjes wil laten ontbijten, maar ik denk dat ze het je wel vergeven als ze de pannenkoekjes zien.
Voor ongeveer 7 pannenkoekjes heb je nodig:
- 300 ml plantaardige melk naar keuze
- 130 gram gaar gestoomde pompoen (gestoomd gewicht)
- 180 gram bloem
- 1 ruime theelepel kaneel (of speculaas- of pompoenkruiden)
- 1 eetlepel gemalen lijnzaad
- 2 eetlepels gesmolten kokosvet
- 2 eetlepels suiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 1/2 theelepel bicarbonaat
- 2 theelepels bakpoeder
- snuf zout
Werkwijze:
Doe eerst de natte ingrediënten in de blender en dan de droge ingrediënten. Gebruik om de ingrediënten te mengen de pulse knop, pulse tot alles net gemengd is. Niet verder. Zet een koekenpan op medium vuur en laat hem goed warm worden. Doe een beetje vet naar keuze in de pan en schenk er een kleine hoeveelheid beslag in. Je kunt ook een soeplepel gebruiken, pas in dat geval wel op voor de messen van de blender met je lepel. Elke kant van het pannenkoekje moet ongeveer 2 minuten bakken. Of je moet omdraaien zie je aan de bubbels die aan de oppervlakte komen als de onderkant gaat is. Stel af en toe het vuur van de pan bij als de pannenkoekjes niet snel genoeg of juist te snel bruin worden.
Je kunt de pannenkoekjes afkoelen en een dag later opeten, maar ik vind ze het lekkerste om ze op te eten als ze nog een beetje warm zijn. Ahornsiroop past er goed bij, maar pannenkoekenstroop gaat ook prima. Als je helemaal American style wil gaan kan je een klontje boter op je stapel pannenkoekjes laten smelten voor extra smeuïgheid.
Anne Roose
24 november, 2022Dit ga ik eens uitproberen. Ik eet momenteel vetvrij. Is de gesmolten kokosolie essentieel of zou ik het kunnen weglaten in het recept?
Laurie
24 november, 2022Je kan het natuurlijk altijd proberen. Het vet in dit recept heeft meerdere redenen: pannenkoekjes met vet verbranden minder snel in de pan. Ze gaan er beter door smaken, het beslag krijgt een bepaalde rijkheid. Het bakken in vet heeft als reden dat het beslag zo beter contact maakt met de pan en mooi bruin kan worden.
Zonder vet worden de pannenkoekjes waarschijnlijk een stuk droger en minder lekker. Ik zou het persoonlijk niet doen, want op Lauriekoek draait het om smaak. De keuze is uiteraard helemaal aan jou.