Recept: Pompoemcake

Deze cake maakte ik als toetje voor het laatste avondmaal van De Mallemoere, op de dag dat de wereld weer eens zou vergaan. Er was veel vraag naar het recept, vandaar dat ik het ook hier graag met jullie wil delen. Het is een recept met cups, voor het gemak zet ik het aantal mL en/of grammen er ook achter. Ik ga er vanuit dat 1 cups ongeveer 225 mL is. Het recept is voor een flinke cake.

Ingrediënten:
1 kleine pompoen (of ongeveer 2 cups of 450 mL pompoenpuree)
1/3 cup (75 mL) zonnebloemolie
1 cup (225 mL of 165 g.) suiker
1/4 cup (60 mL) rijst-kokosmelk (van Provamel, maar je kunt er ook amandelmelk of sojamelk voor gebruiken)
1 klein vanillestokje
1 1/4 cup  (285 mL of 150 g.) bloem
1/2 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel bicarbonaat (baksoda, zuiveringszout)
1 theelepel kaneel (gemalen)
1/4 theelepel gemberpoeder
1/4 theelepel nootmuskaat (gemalen)
1/4 theelepel zout
1 kruidnagel

Stap 1
Schil de pompoen (dit gaat het beste met een dunschiller). Verwijder de draden en pitjes en snijd de pompoen in blokjes van ±3 centimeter. Deze blokjes kook je vervolgens 20 minuten in een pan samen met een kruidnagel.

Stap 2
Verwarm de oven voor op 175°C, zoek een mooie cakevorm uit en bekleed deze met bakpapier.

Stap 3
Pak een middelgrote kom, doe daar de zonnebloemolie, suiker, vanille en ‘melk’ in en meng het even door. Doe in een andere kom de bloem specerijen, zout, baksoda en -poeder en schep dit eveneens een beetje door elkaar.

Stap 4
Als de pompoen is gekookt, giet deze dan goed af, verwijder de kruidnagel en pureer de pompoen tot het een mooie gladde gelijkmatige puree is geworden. Laat deze puree even afkoelen.

Stap 5
Meng de pompoenpuree goed door het ‘natte’ mengsel. Schep hier vervolgens de droge mix doorheen. Mix dit vooral niet te lang, even door scheppen tot alles gemengd is is meer dan genoeg. Als je te lang mixt, dan rijst de cake niet mooi.

Stap 6
Schep of giet de cakemix in de vorm en plaats deze in de voorverwarmde oven. Hij moet ongeveer 45 minuten bakken. Doe de oven niet tussentijds open. Na 45 minuten kun je controleren of de cake al gaar is door er een satéprikker in de cake te steken. Als deze er schoon uit komt, dan is de cake gaar genoeg. Zo niet, dan mag hij nog een paar minuutjes langer. Bak ‘m niet te lang, dan droogt de cake uit. Hij hoort een beetje smeuïg zijn.

Stap 7
Afkoelen, in plakjes snijden, opeten en opnieuw beginnen.

Posted by on 15 februari, 2013

LEAVE A COMMENT