Magimix keukenmachine

Magimix keukenmachine @ Lauriekoek.nlIk ben al jaren een keukenmachinegebruiker en fan van Magimix. Ik heb op allerlei plekken gekookt en allerlei apparaten gebruikt. Over sommige was ik erg enthousiast, over anderen minder. In dit artikel vertel ik alles over mijn Magimix, de voordelen en de nadelen.

Het hebben van een keukenmachine is niet noodzakelijk

Zoals ik al eerder schreef vind ik het hebben van een keukenmachine niet absoluut noodzakelijk. Je komt met basics zoals een mes een snijplank en een staafmixer en een microplane rasp een heel eind. Heel veel apparaten worden nauwelijks gebruikt, daarom zou ik je op het hart willen drukken om voor je tot aanschaf over gaat goed bij jezelf na te gaan of je er echt wel een nodig hebt. Of dat je jezelf een soort toekomst droom voorschotelt, want elk apparaat kost geld, neemt ruimte in op het aanrecht en moet ook worden schoongemaakt. Leen er bij twijfel eerst een.

Magimix XL

Goed er zijn verschillende Magixmix modellen, een mini en een XL. Magimix maakt ook andere apparaten, waaronder een blender, maar daarover gaat het in deze review niet. Ik heb een wat ouder model met een wat kleinere vulopening. Verder is er weinig verschil tussen de wat modernere Magimixen en de mijne. De mijne is inmiddels 14 jaar oud en afgezien van het feit dat ik in de tussentijd een mengkom heb vervangen, doet hij het nog steeds als een zonnetje. Ik kook relatief veel en gebruik hem redelijk vaak.

Verschillende Magimix opzetstukken

Magimix heeft 3 mengkommen. De grote, een soort tussenkom en een kleine. De middelse kom van 2,6 liter functioneert eigenlijk meer als een soort tussenkom in het geheel. Als je de kleine kom gebruik, moeten de middelste en de grote kom ook in de machine blijven zitten.  Magimix keukenmachine @ Lauriekoek.nl

Bij de machine komt ook een doos met drie verschillende raspen, een grootmes, deegmenger, eiwitklopper en een opzetstuk voor de raspen. Er zit ook een (vrij lelijke) spatel in de doos (niet op de foto).
Magimix keukenmachine @ Lauriekoek.nl

Twee van de drie raspen kun je als rasp gebruiken, maar je kunt ze ook omdraaien. Aan de achterkant zit een schaaf die plakjes kunt snijden. De raspopzetstukken kan je alleen gebruiken bij de grote mengkom evenals de eiwitklopper.
Magimix keukenmachine @ Lauriekoek.nl

Een snelheid en een pulseknop

Er zitten drie knoppen op de machine, wat het heel overzichtelijk is: aan, uit en pulse. Je zou kunnen denken dat de afwezigheid van snelheden heel storend is. Zelf heb ik dat in de jaren dat ik hem gebruik eigenlijk nooit als storend ervaren. Die snelheid voldoet prima en de pulsknop is erg handig als je iets een beetje grof van structuur wil houden. Voor dingen die ik snel door elkaar gemengd wil hebben, zoals soep of smoothies gebruik ik over het algemeen een blender. Ik vind de keukenmachine niet heel lawaaierig. Het raspen of schaven geeft uiteraard wel geluid en als je er hele harde dingen in doet, zoals bevroren fruit om te hakken, geeft dat ook veel geluid.Magimix keukenmachine @ Lauriekoek.nl

Veiligheid

De machine zit zo in elkaar dat als de deksel er niet goed op zit, of de grote mengkom niet goed op zijn plek zit, de machine niet aan kan. Er zit om dingen door de vul opening te duwen een soort stamper bij, zodat je niet met je vingers bij de draaiende schijf kunt komen. In het begin deed ik de deksel nog wel eens verkeerd op de machine, waardoor deze niet wilde starten. Ik was ook bang om hardhandig te zijn, omdat ik dacht de deksel de beschadigen. Nu weet ik dat ik hem er best op kan duwen en dat hij dan goed op zit.

Mes en rasp zijn mijn favoriet

Ik heb alle opzetstukken gebruikt. Ik weet dat er extra opzetstukken zijn maar ik heb in alle jaren dat ik de Magimix bezit nog niet de aandrang gevoeld er iets extra’s bij te kopen. Het eiwitklop opzetstuk vond ik trouwens vrij nutteloos. Er kwam geen mooi stijf eiwit (of aquafaba) van.Magimix keukenmachine @ Lauriekoek.nl

Het plastic deegmes gebruik ik incidenteel voor pasta of pasta-eideeg.
Magimix keukenmachine @ Lauriekoek.nl

De messen en de raspen gebruik ik het meeste, die doen hun werk goed. Soms moet ik bij het mes even de substantie naar beneden schrapen, maar verder heb ik weinig opmerkingen over het gebruik.
Magimix keukenmachine @ Lauriekoek.nl

De machine is gemakkelijk in elkaar te zetten en uit elkaar te halen, de bediening spreekt vanzelf.
Magimix keukenmachine @ Lauriekoek.nl

De maat

Over de inhoudsmaat van de mengkom ben ik ook tevreden. Ik denk dat ik de kleine het meest gebruik, maar ik heb de grote zeker ook vaak nodig. Magimix keukenmachine @ Lauriekoek.nl

Er past best wat in en als ik echt veel te pureren of raspen heb leeg ik de grote kom in een bak die ik van te voren klaar zet waarna ik weer verder pureer of rasp,Magimix keukenmachine @ Lauriekoek.nl

Een grotere heb ik voor mijn gevoel niet echt nodig. Bij heel vloeibare mengsels moet je wel oppassen, want hoewel het mengen vaak nog wel goed gaat, mors je, als je het mes verwijdert om de kom van de basis te tillen, snel mengsel door het gat van de kom van de keukenmachine.

Magimix keukenmachine schoonmaken

Natuurlijk moet de keukenmachine ook schoon. De meningen verschillen online nogal over of de onderdelen in de vaatwasser kunnen. Ik doe alles met de hand. Messen worden bot in de vaatwasser en plastic verarmt snel. Op mijn mengkommen zijn krassen te zien. Die komen alleen door het gebruik en het gekras van lepels die ik bij het koken heb gebruikt. Sommige kommen worden na verloop van tijd ook een beetje dof. Dit beïnvloedt het gebruik van de machine verder niet. De machine kan makkelijk uit elkaar worden gehaald en de onderdelen zijn makkelijk in een sopje te reinigen.

Pijpenrager

Het enige wat ik te zeuren heb is dat de messen hol zijn van binnen en dat daar de inhoud van de keukenmachine in kan kruipen. Ik heb daarop een simpel pijpenrager borsteltje gekocht bij de kookwinkel om ze goed te kunnen reinigen. De messen van binnen drogen is ook moeilijk, daarom laat ik ze drogen op de verwarming voordat ze weer terug de doos in gaan. De messen en de raspen zijn goed scherp. Heel af en toe let ik niet goed op en vooral bij de rasp merk ik dat ik echt op moet letten,, omdat ik anders snel een sneetje te pakken heb.

Heel fijn: Losse onderdelen

Dat van het schoonmaken is een zeurpuntje, maar ik weet dat er keukenmachines zijn die wat dat betreft veel irritanter zijn. Een van de grote voordelen van Magimix vind ik dat je losse onderdelen kunt kopen als je iets verslijt. Bij andere merken kun je dat snel vergeten, de modellen daarvan veranderen soms snel en fabrikanten zijn onbereikbaar. Toen mijn mengkom stuk ging na jaren trouw gebruik, kon ik bij de kookwinkel direct een nieuwe kopen. Echt heel fijn, want de Magimix is best een investering en een goedwerkend motorblok weggooien, omdat er geen reserve-onderdelen zijn zou mij echt pijn doen.
Magimix keukenmachine @ Lauriekoek.nl

Wat kan Magimix niet?

Er zijn ook dingen die de Magixmix niet kan. Het is geen complete vervanger voor snijwerk, zoals sommige mensen denken. Hij kan bijvoorbeeld geen perfecte brunoise of julienne voor je snijden, daarvoor heb je een koksmes en wat skills nodig. De Magimix kan niet ook zo flinterdun raspen zoals een mandoline kan, hij kan ook geen brood voor je kneden of eiwit voor je opkloppen. Voor goed opgeklopt eiwit heb je een (staande) mixer nodig.

Ik kan niet meer zonder

Magimix kan wel veel rasp en mengwerk van je overnemen. Als ik een ingewikkeld recept ga maken, vind ik het fijn om de keukenmachine te kunnen gebruiken. Ik merk dat ik sneller bouillon maak als ik snel alles even door de rasp van de keukenmachine kan gooien. Ik koop nooit kant-en-klaar geraspte of gesneden groenten, want ik kan dat thuis vrij makkelijk voor elkaar krijgen. In de loop der jaren heb ik er van alles mee gemaakt, van pastadeeg,tot koekjesdeeg, van currypasta tot sambal. Als de machine nu van mijn aanrecht zou verdwijnen zou ik behoorlijk onthand zijn.Magimix keukenmachine @ Lauriekoek.nl

Lange levensduur

De Magimix is al met al een makkelijk te bedienen machine, met een fijne set accessoires die je werk in de keuken uit handen kan nemen. Deze keukenmachine kan niet alles maar wel veel. Hij is redelijk makkelijk schoon te maken en als er iets kapot gaat, kun je reserve-onderdelen krijgen. Hij gaat lang mee. De mijne is dus al 14 jaar oud en hij vertoont nog geen enkel teken dan hij binnenkort de geest gaat geven. Ik heb er best wat voor betaald, maar het is de investering meer dan waard. Ik denk zelfs dat het momenteel het oudste apparaat in mijn keuken is. Voor iets wat zo vaak gebruikt wordt, zegt dat wel iets over de kwaliteit.
Keukenmachines: welke en waarom? - Lauriekoek.nl

Je kunt de Magimix kopen bij de bekende kookwinkels, reserve-onderdelen zijn daar ook te krijgen. Je kunt voor algemene informatie uiteraard terecht op de website van Magimix.

 

Posted by on 5 oktober, 2022

2 Comments

 • Marco

  30 augustus, 2023

  Ik doe mijne weg een 5200XL met extra schaaf en raspen, julienne en sliertjen art, pureerset, en juicer. Als iemand interesse heeft.. 🙂 hij is misschien 10x gebruikt.

  • Laurie

   30 augustus, 2023

   Lauriekoek is geen Marktplaats of Vinted he. Je e-mailadres is onzichtbaar dus niemand kan contact met je opnemen op deze manier.

LEAVE A COMMENT