Koken met een Crock-Pot

Koken met een Crock-Pot @ Lauriekoek.nlDit is de Crock-Pot (of moet ik zeggen slowcooker?). Ik had geen idee wat dat was, tot ik Pinterest had en de Amerikaanse recepten mijn feed binnenstroomde. Een pan maar dan met een stekker en een display, fascinerend! En ik was niet de enige die dat dacht want in Nederland heeft de Crock-Pot een behoorlijke fanbase. Tijd dus om er een te lenen om te bepalen wat ik er van vind. 

Dus, wat is Crock-Pot eigenlijk?

In dit geval is het een losse pan, die je in een soort ring kan zetten. De ring is het gedeelte wat warm wordt. Op de ring zit een display met een timer, daar is de rechterknop voor. De linkerknop is voor de verschillende standen, 1 en 2 in dit geval en een warmhoudstand. Het idee is dat je je eten bereidt in de pan en de pan doet verder het werk. Als je de timer zet begint ie af te tellen en als de tijd voorbij is springt ie vanzelf op de warmhoudstand. Op de warmhoudring zelf kun je niet koken zonder de pan. Het is geen kookplaatje. Het is echt een onderdeel van de pan. De pan heeft ook geen snelkookpanfunctie.Koken met een Crock-Pot @ Lauriekoek.nl

 Hoe kook je in een Crock-Pot?

Eigenlijk verraadt het woord slowcooker het al wel een beetje. Dingen je langzaam kan bereiden doen het erg goed in een Crock-Pot. Je gooit alles erin en je vergeet het. In het ideale geval is het precies rond etenstijd klaar en schep je op. Natuurlijk kan je ook snellere dingen in de Crock-Pot gooien, maar je kunt ze dan niet uren laten staan. Het idee van vooruit koken, of koken op een moment dat het jou uitkomt vervalt dan een beetje. Maar het kan wel handig zijn als je bijvoorbeeld student bent en alleen een Crock-Pot hebt om te koken (op je kamer of in een kleine of volle keuken).

Koken in de Crock-Pot

Voor een Crock-Pot is het handig als je je verdiept in hoe je er in moet koken. Dingen onderin worden sneller gaar en de dingen bovenop stomen wat meer en worden zo wat langzamer gaar. Veel gerechten die voor de Crock-Pot zijn geschreven zijn met vlees. Zelf ben ik vegetariër, naar dat is geen probleem, want ook vegetarische of veganistische gerechten kunnen in de slowcooker. Het zou kunnen dat je vlees nog langer in de slowcooker kunt laten garen dan groenten, maar de voor en nadelen blijven hetzelfde.

Dingen die anders zijn dan bij “gewoon” koken

Deze pan van de Crock-Pot kan op het fornuis (ook inductie, en in de oven) zo kan je uien en kruiden en tomatenpuree aanbakken.  Sommige Crock-Potten hebben een “aanbakfunctie” waarmee je dit kan. Dit is vaak essentieel om smaken vrij te laten komen uit ingrediënten. Het is echt handig dat de pan ook op het fornuis kan. Scheelt afwas en het scheelt gedoe. De pan kan ook in de koelkast. Daarna kan je de boel weer opwarmen op de slowcooker. Het moment van koken is zoals ik eerder noemde ook anders. Zo sta je dus tussen de middag de avondmaaltijd te koken. Dat voelt best relaxed. De tijd rond het avondeten kun je dan voor andere dingen gebruiken. Koken met een Crock-Pot @ Lauriekoek.nl

Er is heel veel mogelijk maar je moet je er even in verdiepen

Je moet dus nog wel degelijk koken en te laat beginnen kan niet, want er zit geen speedfunctie op een slowcooker. Je kunt ook zoete gerechten bereiden in een slowcooker en ik zag zelfs dat er mensen waren die er brood in bakten. Waarbij je waarschijnlijk dezelfde problemen hebt als bij een broodbakmachine, maar hé, als het je enige manier is om te koken is het helemaal niet slecht. Zo lang je je er in wil verdiepen is er heel veel mogelijk en er zijn hele communities om je op weg te helpen. Er zijn zelfs Engelstalige vegan slowcooker kookboeken en er is een vegetarisch slowcooker boek. Voor vleeseters is er nog veel meer keuze.

Dingen die niet in een slowcooker kunnen

Omdat vocht in een slowcooker niet verdampt, is het heel verstandig om minder vocht toe te dienen aan gerechten dan je waarschijnlijk gewend bent.

  • Zomergroenten en verse kruiden zijn ook echt zonde om toe te voegen, je kookt ze helemaal kapot en je proeft er niets van.
  • Het schijnt trouwens ook zo te zijn dat chilipeper steeds intenser wordt naar mate je het langer kookt. Iets teveel chili toevoegen als je er niet goed tegen kan is wellicht ook geen goed idee.
  • Rauwe bonen worden ook niet gaan in slowcooker gerechten en zijn bovendien giftig als ze rauw zijn, dus dat is ook allesbehalve een goed plan.
  • Alcohol moet “verdampen” voordat het prettig smaakt, dus drank kun je beter eerst even goed laten inkoken op een fornuis.
  • Zuivel schift, zuivelvervangers vaak ook, dus voeg dat na het koken doe. Pasta en rijst kunnen er in, maar pas tegen het einde van de kooktijd.

Ik kookte een Marokkaanse ratatouille in de Crock-Pot. De couscous had er tegen het einde in gekund, maar ik stoomde die liever apart.

Koken met een Crock-Pot @ Lauriekoek.nl

Koken met een Crock-Pot @ Lauriekoek.nl

En zelfs een cheesecake met pompoen.Boekrecensie: Slow Cooked Vega @ Lauriekoek.nl

Is de Crock-Pot makkelijk schoon te maken?

Een van de eerste dingen die ik me bij apparaten altijd afvraag. In dit geval is het echt heel makkelijk, als je een pan kan schoonmaken kan je deze pan ook schoonmaken. Gewoon een beetje sop en en een afwaskwast. Ik heb het vermoeden dat de Duraceramic coating het ook nog eens extra makkelijk maakt. Die coating is trouwens vrij van enge stoffen. Het enige is wel dat je de pan en het apparaat schoon mag maken als de pan en het apparaat helemaal zijn afgekoeld.

Safety first!

Het geeft me een prettiger gevoel om een Crock-Pot even alleen thuis te laten dan een pan op het fornuis of in de oven. Open vuur of een oven aanlaten voelt voor mij onveilig. Bij een Crock-Pot heb ik het gevoel dat als er echt wat mis gaat de stoppen waarschijnlijk doorslaan en er niets aan de hand is. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik het het veiligst vind voelen als ik er gewoon bij in de buurt ben. Safety first! De pan en de ring waar de pan instaan worden trouwens ook warm aan de buitenkant. Dat is logisch, maar je moet hem dus wel op een oppervlakte zetten dat geschikt is en er niet met je blote handen aankomen als de pan heet is maar dat geld voor gewone pannen ook.

Ik snap de fanclub

Al met al snap ik best waarom slowcookers en fanclub hebben. Ik heb veel plezier gehad met de mijne. Ik kan me ook voorstellen dat mensen die uit huis gaan en een slowcooker meekrijgen blij zijn. Je hebt er veel aan in zo’n situatie. Zelf vind ik last minute koken meestal geen probleem, maar het is wel relaxt om te weten dat het eten alvast geregeld is. Enkeluit de  slowcooker of Crock-Pot eten wordt het niet voor mij, maar ik vind het zeker leuk om een beter beeld te hebben van wat het nou eigenlijk is. Jullie hopelijk ook.

Je kunt slowcookers van Crock-Pot vinden bij de betere kookwinkel, waar ze ook vaak demo’s doen of zelfs cursussen geven, een aanrader als je er een overweegt aan te schaffen. Natuurlijk kun je ze ook online kopen, waaronder precies het model dat ik heb getest, te weten de Crock-Pot CSCO27X met 6 liter pan.

Posted by on 7 februari, 2019

LEAVE A COMMENT