Tefal secure 5 neo snelkookpan

Snelkookpan @ Lauriekoek.nlIk ben sinds kort de trotste bezitter van een Tefal neo secure 5 snelkookpan, gekregen van Tefal. Om over snelkookpannen te kunnen bloggen probeer ik uiteraard eerst van alles uit, dus aten we dagen lang maaltijden uit de snelkookpan, las ik erover en had ik het er ook vrij veel over. Hier is mijn eerlijke review van de Tefal secure 5 neo snelkookpan.

6 liter

De Tefal secure 5 neo snelkookpan is verkrijgbaar in een 4- en in een 6  liter variant. Hij is gemaakt van RVS en hij voelt fijn en substantieel als je hem oppakt. Mijn huishouden bestaat uit 2 volwassen personen. Ik kan in de 6 liter pan makkelijk voor 2, maar ook zeker 4 tot 6 personen koken. Er zit een maximum capaciteit aan de pan die duidelijk aan de binnenkant van de pan is aangegeven. Als het op snelkookpannen aankomt is groter niet altijd beter. Als je een grotere pan koopt dan je nodig hebt resulteert dan zou het kunnen dat je meer energie nodig hebt ook een grote pan te verwarmen. Terwijl je die capaciteit niet gebruikt. Dat is zonde van de energie en je portemonnee. Ik denk dat dit voor mij een goede maat is. Ook omdat ik graag grotere batches bouillon en bonen kook. Of extra eten om de volgende dag als warme lunch op kantoor te eten voor mijn vriend.

Tefal snelkookpan @ Lauriekoek.nl

Gebruik van de Tefal neo 5 snelkookpan

Voordat ik een snelkookpan gebruikte wist ik niet dat het zo eenvoudig was om er een te gebruiken. Het is een kwestie van op het fornuis zetten, ingrediënten eventueel aanbakken, deksel erop en op druk brengen. Dat voelt wel even gek, de temperatuur zo hoog opschroeven, maar het went heel snel. Als de pan op druk is kan de temperatuur flink om laag en kan je de timer zetten. Even wachten tot het klaar is, pan ontluchten en klaar. r zijn twee manieren van de druk van de pan krijgen: het ventiel open schroeven en wachten, of de pan onder de koude kraan zetten. De druk komt zo snel van de pan (enkele minuten) dat ik dit vrijwel nooit doe. Scheelt ook weer water! Ik kook op inductie en daar is dit model geschikt voor (ook voor gas, elektrisch, halogeen en keramisch trouwens).
Snelkookpan @ Lauriekoek.nl

Koken in de Tefal secure 5 neo snelkookpan

Er zitten twee standen op het ventiel om te koken, een met een groentesymbooltje (die verwarmt tot ongeveer 111 graden Celsius) en een vleessymbooltje (verwarmt tot ongeveer 118 graden Celsius). Het wolkje is de stand om te druk van de pan te halen. Ik gebruik de hoge druk eigenlijk het meest, de lage stand is handig voor wat kortere meer delicate bereidingen. Heel kort even groenten stomen bijvoorbeeld. In de hogere stand kun je bijna alles bereiden, van soep tot risotto.Tefal snelkookpan @ Lauriekoek.nl

Wat maak je in de snelkookpan?

Toen ik mijn snelkookpan kreeg ging natuurlijk meteen op zoek naar recepten. Je kunt alles wat moet koken of stomen in de pan doen. Gerechten als stoofpot, soep, dahl, curry, risotto, polenta maar ook zoetigheden zoals gestoomde cakes kunnen in de pan. Er zit ook een stoommandje bij om dingen in te stomen. Volgens de handleiding van Tefal moet je minstens 250 ml liter vocht per keer in de pan hebben zitten. Voor stoom of om in te koken.Snelkookpan @ Lauriekoek.nl

Tefal snelkookpan @ Lauriekoek.nl

Smaken dingen die in de snelkookpan zijn gemaakt anders?

Dit was een vraag die ik zeker had voordat ik zelf een snelkookpan in huis had. Ik ken verder ook niemand met een snelkookpan,dus ik kon mij toen geen mening vormen. Inmiddels kan ik zeggen dat tenzij iemand je vertelt dat iets in een snelkookpan gekookt is, je het niet weet. Ik kan namelijk geen verschil proeven tussen bijvoorbeeld een risotto die ik op het fornuis op de traditionele manier heb gemaakt of een uit een snelkookpan. Het schijnt ook door het snelle koken groenten bijvoorbeeld beter hun vitamines behouden. Dat is fijn om te weten, maar daar proef je verder ook niets van. Tenminste ik niet.

Energiebesparing

Ik heb in mijn huis geen fancy gadgets om elk individueel apparaat uit te lezen qua stroom verbruik, dus ik kan hier geen rekenvoorbeelden geven van hoeveel geld ik de afgelopen tijd heb bespaard. Je bespaart natuurlijk tijd dat er een pan op het fornuis aan staat en daarmee geld. Het went heel snel maar in het begin stond ik echt versteld van hoe kort de bereidingstijd ineens is. Soep is klaar in minuten, perfecte risotto in 8 minuten, groentebouillon, het koken van bonen: hoe langer de kooktijd normaal is hoe groter de besparing. In de praktijk is de kooktijd 2 tot 3 keer korter dan bij normaal koken. Als je de pan echt meerdere keren per week gebruikt kan de bespaarde kooktijd en daarmee de besparing best oplopen.Snelkookpan @ Lauriekoek.nl

Koken in een snelkookpan is even wennen

Koken in een snelkookpan is wel even wennen, het is echt een leerproces. Omdat de deksel op de pan moet blijven terwijl hij op stoom is kan je niet tussendoor even proeven. Soms moet je ook de hoeveelheid vocht aanpassen, omdat er dus niets aan vocht uit de pan verdampt. Sommige ingrediënten laten zelf ook nog vocht los tijdens het koken. De pan kookt onder druk en met een hogere temperatuur, dus het garingsproces veel sneller. Je kunt qua bereidingstijd beter aan de ondergrens gaan zitten van de tijd die je denkt nodig te hebben. Anders is er een risico dat je de boel tot moes kookt een minuut langer in een snelkookpan, is vele minuten langer koken in “echte tijd”. Op internet circuleert een hoop informatie die je kan helpen, al is veel ook afhankelijk van wat je zelf lekker vindt. Ik vind veel kooktijden uit online schema’s nog steeds aan de lange kant. Zeker voor groenten.

Veiligheid

In de keuken zijn er scherpe messen, er is warmte van de oven en keukenapparatuur. Ik denk echt dat als je met een scherp keukenmes durft te snijden en een keukenmachine kunt bedienen je ook een snelkookpan kunt bedienen. Het is een kwestie van een keer goed de handleiding lezen en je ergens in willen verdiepen. Als je dat doet is er niets onveiligs aan. De pan sluit met een duidelijk klik, er komt duidelijk een rood knopje omhoog als de pan op druk is. Je kunt de deksel niet van de pan krijgen als de druk er niet volledig af is. Je kunt ook het ventiel makkelijk openen zonder met je hand in de gloeiendhete stoom terecht te komen. Het voelt echt volkomen veilig.Snelkookpan @ Lauriekoek.nl

Snelkookpan @ Lauriekoek.nl

Geluid

Deze snelkookpan maakt geen speciaal geluid. Als hij op druk moet komen hoor je het geborrel van een vloeistof die aan de kook gaat. Hij maakt het meeste geluid als je het ventiel open draait om de stoom uit te pan te laten komen. Dat geeft een intens sissend geluid dat een paar minuten kan duren. Dat geluid waarschuwt ook wel om je vingers er van weg te houden, want die stoom is gloeiend heet. Er zit in deze pan geen elektronica die bijvoorbeeld aangeeft wat de druk is, of een timer. Dit maakt de pan robuust (alle extra functies kunnen ten slotte ook stuk gaan). Ik moet zeggen dat ik het ook niet echt mis. Als de pan eenmaal op druk is zet ik het vuur lager en stel een keukentimer in. Dat is geluid genoeg.

Schoonmaken

Het schoonmaken van de Tefal secure 5 neo snelkookpan is niet moeilijker of makkelijker dan een normale pan. Met heet sop en een afwasborstel kom je een heel eind. Bij het schoonmaken moet je wel aandacht hebben voor de ventielen en de ring aan de binnenkant van de de deksel. De ventielen moeten namelijk goed vrij zijn om stoom te kunnen ontluchten. Als je denkt dat ze verstopt zitten kun je ze vrij maken met een stokje. De deksel kan niet in de afwasmachine de pan zelf wel.Snelkookpan @ Lauriekoek.nl

Duurzaamheid

Volgens mij kan deze pan als je er goed voor zorgt jaren mee. Volgens de website is hij 15 jaar repareerbaar. Je kunt los een ring voor aan de binnenkant van de deksel krijgen. Die moet je elk jaar vervangen, of als hij versleten oogt. Dat is belangrijk voor de veiligheid maar ook omdat de pan anders niet meer op druk kan komen en dan werkt je pan niet meer. Ook kun je online los stoommandjes kopen.

Ik vind de snelkookpan een aanwinst in mijn keuken

Ik vind de snelkookpan echt een aanwinst in mijn keuken. Hij kort veel kookklusjes drastisch in zonder daarmee in te leveren op smaak. Bonen koken, bouillon trekken, maar ook dingen als razendsnel een maaltijd op tafel zetten, daar is hij echt ontzettend handig voor. Naast die snelheid bespaart hij dus ook nog stroom of gas: win-win. Ik vind het ook heel leuk om nieuwe recepten te zoeken die ik in de snelkookpan kan maken of juist recepten die ik al tijden maak in de pan te bereiden om te kijken of dat werkt. Nee Lauriekoek wordt geen snelkookpanblog, maar ik denk dat hij hier en daar wel zijn opwachting gaat maken hier.
Tefal snelkookpan @ Lauriekoek.nl

Meer informatie over de snelkookpannen van Tefal vind je op de website van Tefal. Waar je een pan zoals de mijne eventueel ook kunt aanschaffen (geen affiliate link! Als je me wil steunen kan dat hier).

Is er iets wat je wil weten of deze specifieke snelkookpan? Of koken in snelkookpannen? Stel je vraag gerust in de comments.

Posted by on 28 november, 2022

3 Comments

 • Olaf

  7 januari, 2023

  Super goed uitgelegd.

  Bedankt

  Olaf

 • Ineke koppe

  26 februari, 2023

  Ik heb ern nieuw druk ventiel gekocht, maar weet. Iet hoe dit te vervangen. Moet ik de grote bout met kruis erin aan de binnenkant van de deksel losdraaien?
  Bedankt vast.
  Ineke

  • Laurie

   26 februari, 2023

   Ik heb geen idee hoe je het drukventiel moet vervangen. Ik heb mijn snelkookpan nog niet zo lang dat ik al aan vervanging van onderdelen toe ben gekomen. Als je net als ik een Tefal pan hebt kun je de handleiding raadplegen, die is vrij uitgebreid. Als je de handleiding van je pan kwijt bent kun je hem vaak online nog wel vinden als je op de productnaam of code zoekt. Of je kunt contact opnemen met Tefal zelf via de Tefal website. Succes!

LEAVE A COMMENT