Recept: Arepa’s met zwarte bonen en salsa verde

Recept: Arepa's @ Lauriekoek.nl
Dit is het laatste recept uit het kookboek EEN pan, plaat, planeet van Anna Jones wat ik mag delen. Een recept wat ik al meerdere keren met veel plezier heb gemaakt en gegeten. Het lijkt een ingewikkeld recept maar eigenlijk is het eenvoudig te maken. Arepa’s worden gemaakt van P.A.N maismeel en dat vind je bij de toko en bij goed gesorteerde supermarkten. 

Arepa’s met zwarte bonen en salsa verde

Dit hebben we de dag na onze bruiloft gegeten. Een van de fantastische mensen die onze bruidsmaaltijd heeft gemaakt, Bea komt uit Venezuela en zij maakt de lekkerste arepa’s. Vederlicht, maar stevig genoeg om de wijn van de vorige avond op te nemen. Wij aten ze als ontbijt, maar ze zijn geschikt voor elke maaltijd. Echt geluksvoedsel. Bedankt, Bea, dat je dit recept met me wilde delen.Recept: Arepa's @ Lauriekoek.nl

Ingrediënten voor een maaltijd voor 4-6 personen
Voor 10 Arepa’s
  • 300 g fijn maismeel (ik gebruik maismeel van P.A.N)
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel olijfolie
Voor de zwarte bonen
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel gerookte-paprikapoeder
  • 1 groene chilipeper, fijngehakt
  • 800 g zwarte bonen uit blik (of 500 g zelf gekookte bonen)
  • een flinke bos koriander (stelen en blaadjes gehakt)
  • rasp en sap van 1 limoen
Voor de zure rode uien
  • 1 rode ui, gehalveerd en in zeer dunne ringen
  • sap van 1 limoen
  • flinke snuf grof zeezout
Voor de Mexicaanse salsa verde
  • rasp en sap van 1 limoen
  • 1 groene chilipeper
  • een klein bosje koriander (blaadjes, geplukt)
  • 200 g feta of plantaardige feta
  • 3-4 eetlepels olijfolie
Voor erbij
  • een klein bosje radijsjes, (in dunne plakken)
  • een paar limoenen om uit te persen
Werkwijze
  • Doe de rode uien met het sap van een limoen en een snuf zeezout in een kom en knijp het mengsel met je handen door elkaar tot de uien felroze worden. Zet het apart zodat de uien kunnen intrekken.
    Recept: Arepa's @ Lauriekoek.nl
  • Maak het deeg. Doe het maismeel, zeezout en de olie met 400-450 ml kokend water in een kom. Laat het mengsel een minuut staan zodat het water in het meel kan trekken. Meng het deeg voorzichtig met de hand door elkaar. Het moet een soort boetseerklei worden. Het mag niet kruimelig zijn. Laat het deeg 5 minuten rusten, of 30 minuten als je de tijd hebt.
  • Bereid de zwarte bonen. Verhit wat olijfolie in een middelgrote koekenpan en bak het komijnzaad, de korianderstelen en het paprikapoeder 1 minuut in de hete olie. Voeg de zwarte bonen met het vocht uit het blik toe en laat ze 10 minuten pruttelen. Draai het vuur uit en voeg de gehakte groene chilipeper en de resterende korianderblaadjes toe.Recept: Arepa's @ Lauriekoek.nl
  • Maak de salsa verde. Doe 30g van de feta met de helft van de korianderblaadjes in een keukenmachine. Voeg de resterende ingrediënten toe en maal het geheel tot een donkergroene salsa. Kruid het mengsel naar smaak en zet het apart.Recept: Arepa's @ Lauriekoek.nl
  • Wacht tot het deeg klaar is (het moet makkelijk loskomen uit de kom en makkelijk te bewerken zijn). Verdeel het in stukken ter grootte van een golfbal en vorm hiervan cirkels van 8 cm in diameter en 1 cm dik (je maakt er 10). Verhit wat olie in een grote koekenpan en leg een arepa in de hete olie. Doe het deksel op de pan en bak de arepa 7 minuten aan elke kant tot hij aan beide kanten goudbruin is. Houd hem warm in de oven en bak de resterende arepa’s.
  • Voeg de gehakte groene chilipeper en de resterende koriander toe aan de zwarte bonen. Serveer de arepa’s warm. Snijd ze open en vul ze met een schep zwarte bonen, wat salsa, radijsjes, ingelegde rode ui, en wat feta.

Recept: Arepa's @ Lauriekoek.nl

Let op: In de Nederlandse versie van EEN pan, plaat, planeet van Anna Jones staat salsa met munt. In de Engelse versie van het recept is het koriander. Ik heb dat dus aangepast zodat het er staat als in de Engelse versie van het kookboek. Wil je de salsa toch met munt maken? Dat gaat ook prima!

Posted by on 17 juli, 2021

LEAVE A COMMENT