Boekrecensie: Een Pan, Plaat, Planeet

Boekrecensie: Een Pot, Plaat, Planeet @ Lauriekoek.nlEen Pan, Plaat, Planeet is het laatste kookboek van Anna Jones. Volgens haarzelf is het haar beste kookboek tot nu toe. Dat belooft wat, want tot nu toe was ik over al haar kookboeken enthousiast. Nu ik het boek bekeken heb en er uit heb gekookt moet ik zeggen: ik denk dat ik het met haar eens ben. 

Een Pan, Plaat, Planeet

De filosofie achter Een Pan, Plaat, Planeet is simpel: gerechten die je in een pan kunt maken, of op een bakplaat en op een doordeweekse dag. Alle gerechten zijn vegetarisch. Alle recepten, op een recept na kunnen ook veganistisch gemaakt worden. Ik geloof dat Anna zelf het boek 99% veganistisch noemt. Het hele boek staat vol met tips over hoe je seizoensgebonden eet, hoe je minder verspilt en duurzamer kunt leven. Alles gemaakt met toegankelijke ingrediënten en dus betaalbaar en tegelijk goed voor de planeet.

Vegetarisch veganistisch duurzaam en flexibel

Waar ze in haar eerdere kookboeken nog terughoudend was in het benadrukken dat het om een vegetarisch kookboek ging is dat hier niet zo. Ze is meer uitgesproken geworden in dat ze denkt dat er van alles op eetgebied duurzamer kan en dat ze mensen manieren wil bieden om dat te doen. Haar broer en zus zijn veganist, zij en haar man zijn vegetariër. Dit is voor haar een natuurlijke manier van koken. In de recente lockdown heeft ze zelfs nog aanpassingen gedaan aan de recepten. Zodat ze aan haar laatste inzichten voldeden. Sommige recepten zijn nu nog flexibeler.

De bakplaat is populair

De recepten zijn net zo fijn als in haar voorgaande kookboeken. Ik denk wel dat er verschil is, meer recepten met een relatief kortere ingrediëntenlijst en ook meer aandacht voor het feit dat je aan het eind van de dag soms gewoon snel wil eten. Ik merk dat op Lauriekoek de bakplaat en eenpanskookboeken populair zijn. Dit boek gaat goed mee in die ontwikkeling. Er is zelfs een hoofdstuk van Een Groente heet, waar er voor verschillende groenten na een korte introductie 10 eenvoudige recepten wordt gegeven. Voor als je een groente hebt liggen en het even niet meer weet. En er is een Snel hoofdstuk, voor als het echt snel op tafel moet.Boekrecensie: Een Pot, Plaat, Planeet @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Een Pot, Plaat, Planeet @ Lauriekoek.nl

Er wordt geput uit allerlei keukens, met gerechten zoals arepa’s met zwarte bonen en salsa verde, bhel puri met tomaat en tamarinde, nasi goreng, Koreaanse wortelpannenkoekjes en Perzische noedelsoep, om er een paar te noemen. Bijna alles staat een mooie foto van het eindresultaat alleen bij het Een Groente hoofdstuk niet. In dat hoofdstuk vind je wel heel veel opties, maar geen beeld materiaal. Bij vrijwel alle recepten staat een veganistische versie. Bij veel recepten worden ook seizoensvariaties gegeven. Vaak staan in de introductie van het recept ook nog handige kooktips. Vrijwel alle ingrediënten zijn in de supermarkt verkrijgbaar, maar voor enkele producten als palmkool of harissa moet je misschien uitwijken naar een speciaalzaak of de markt.Boekrecensie: Een Pot, Plaat, Planeet @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Een Pot, Plaat, Planeet @ Lauriekoek.nl

Een kookboek om uit te koken

Anna Jones heeft een heel goed kookboek afgeleverd met Een Pan, Plaat, Planeet. Er zit een leeslintje in, maar ik heb al veel meer recepten gevonden die ik wil maken dan die ene optie die het lintje kan aangeven. Ik vind het goed dat ze uitgesproken vegetarisch durft te zijn. Vegetarisch eten is helemaal niet minder dan vlees eten dus er is geen enkele reden om er ingewikkeld over te doen. Steeds meer kookboeken bestaan voor een groot gedeelte uit vegetarische recepten en recent won een volledig veganistisch restaurant in Frankrijk een Michelin ster.

Ik heb begrepen dat Anna Jones graag een restaurant wilde beginnen voor de coronacrisis. Nu is daar niets van gekomen. Hoe dan ook hoop ik dat ze ook recepten blijft ontwikkelen. Al haar vier kookboeken zijn kookboeken die regelmatig raadpleeg.Boekrecensie: Een Pot, Plaat, Planeet @ Lauriekoek.nl

Een Pan, Plaat, Planeet
Anna Jones
Uitgeverij Fontaine
€29,99

Posted by on 17 maart, 2021

4 Comments

 • Hanneke

  20 maart, 2021

  Wat is het toch fijn dat ik blind kan varen op jouw recensie. Eigenlijk alle boeken die ik kocht naar aanleiding van jouw blogpost zijn top.
  Ook dit boek valt onder die categorie. Eergisteren meteen bij mijn boekhandel gesteld en vanochtend opgehaald. Wat je zegt; een leeslintje is echt te weinig. Dit boek heeft veel fijne recepten. Niet te moeilijk, maar wel net even weer anders. Ik zou dit boek echt aanraden.
  Voor aankomende week heb ik vijf recepten uitgekozen die ik ga proberen. Ik begin maandag met de koshari van blz 42.
  Morgen eerst nog maar eens verder lezen in de lees-hoofdstukken

  • Laurie

   23 maart, 2021

   Ah wat een aardige reactie! Dank je wel! Goed ook dat je het boek bij je eigen boekhandel hebt gekocht en niet bij de grote online spelers. Qua recepten kan ik je de kleverig gebakken bloemkool met sesamzaad van harte aanbevelen. Hij staat op pagina 262.

 • Hanneke

  26 maart, 2021

  Dan zet ik die bloemkool voor aanstaande maandag op het programma. Toevallig zat er gisteren in mijn groentepakket een bloemkool. Dat komt dus mooi uit.

LEAVE A COMMENT