Plate-it

Plate-it @ Lauriekoek.nlPlate-it maakt keukenhulpmiddelen, voor als je net even een treetje hoger wil gaan qua bordopmaak. Met kerst bijvoorbeeld of als je een eetclub hebt. Ik heb van Plate-it een paar verschillende plate-it items gekregen om thuis uit te proberen. Afgelopen weekend dook ik de keuken in om de daad bij het woord te voegen.

Plate-it buñuelos

Buñuelos zijn Mexicaanse koekjes die vaak rond kerst en oud en nieuw worden gegeten. Meestal zijn het platte ronde schijfjes deeg die worden gefrituurd en bestrooid met kaneelsuiker. Er zijn ook buñuelos de molde koekjes in de vormen van sterren en bloemen en daar heb je uiteraard een vorm voor nodig. Dit iet er uit als eh ja, een ijzer om mee te brandmerken, of een soort pook. Bij deze set van Plate-it krijg je een handvat waarop je twee verschillende vormen kan vastschroeven en er zijn enkele andere vormen verkrijgbaar. Op de achterkant van het doosje vind je een recept voor deze koekjes.
Plate-it @ Lauriekoek.nl

Plate-it @ Lauriekoek.nl

Kue kembang goyang

In plaats van buñuelos vond ik een recept voor kue kembang goyang in Basisboek Indonesisch met het zelfde concept waar dezelfde tools voor gebruikt kunnen worden. Hoewel de koekjes er heel ingewikkeld en mooi uitzien, is het bereiden makkelijker dan het lijkt. Eerst breng je de frituurolie op temperatuur, dan houd je het ijzer in het vet om op te warmen, dat doop je warm en wel in het beslag en dan houd je het ijzer bedekt met het beslag in de olie. Om het koekje los te maken moet je met het ijzer wiebelen in het vet. Het enige wat je nodig hebt is wat geduld.
Plate-it @ Lauriekoek.nl

Plate-it @ Lauriekoek.nl

Plate-it @ Lauriekoek.nl

Uiteraard mislukken de eerste paar, maar ik werd er naar mate ik meer koekjes had gemaakt, steeds iets handiger in. De tools zijn gemakkelijk af te wassen met wat afwasmiddel en heet water.
Plate-it @ Lauriekoek.nl

Plate-it @ Lauriekoek.nl

Superknapperige koekjes

Het resultaat? Super mooie knapperige koekjes die heel lekker zijn en die je kunt gebruiken om een bord mee op te maken, als basis voor de decoratie van je gerecht, of je doet zoals ik en snackt ze gewoon zo op met wat poedersuiker. Het grappige is ook dat de koekjes er aan de bovenkant en onderkant anders uitzien. Plate-it @ Lauriekoek.nl

Plate-it @ Lauriekoek.nl

Love at first bite

Een ander item wat ik kreeg waren love at first bite garneermallen. De set bestaat uit twee siliconen mallen, een in de vorm van diepe hartjes die kunt vullen met bijvoorbeeld parfait of waar je cakejes mee kunt bakken. Omdat het siliconen is kan het tegen warmte en kou. Een ondiepe hartjes mal voor dunne koekjes of chocolaatjes en een stencil om hartjes mee te stencilen met saus, poedersuiker of cacao. Het stencil is van stevig bpa vrij plastic.
Plate-it @ Lauriekoek.nl

Ik vulde de diepe hartjes met tahin parfait. Na enkele uren in de vriezer te hebben gestaan om op te stijven, kwamen ze er vrij gemakkelijk uit.
Plate-it @ Lauriekoek.nl

Plate-it @ Lauriekoek.nl

Natuurlijk staan er ook hier weer recepten op de doos, maar ik denk dat je met deze mallen allerlei kanten op kunt. Je kunt de hartjes gebruiken om een afbeelding op een boterham te stencilen of de siliconenhartjes vullen met water en rozenknopjes als grote ijsklontjes bijvoorbeeld. Je kunt hartjes cakejes maken en hele dunne tuille-achtige koekjes, of ijs in de hartjes smeren en daarin weer een vulling spuiten en ze daarna dichtsmeren.
Plate-it @ Lauriekoek.nl

Plate-it scraper

Tot slot kreeg ik ook nog een schraper waarmee je vormen op het bord kan trekken in saus, of in het glazuur van taart. Ik weet niet of jullie je de hilariteit nog kunnen herinneren om stukjes taart die er uitzagen alsof ze keihard op het bord in de remmen moesten? Ik denk dat als je op zoek bent naar die look die prima te bereiken is. Je kunt er natuurlijk ook andere vormen mee maken bijvoorbeeld door hem op het bord te bewegen voor wat golfjes op je bord.
Plate-it @ Lauriekoek.nl

De plate-it lijn bestaat uit nog meer items, van garneerringen tot garneerflessen, pincetten en quenellelepels. Het is allicht geen absolute noodzaak om deze spullen in huis te halen, maar je kunt er wel veel plezier mee hebben, zeker als je graag uitgebreid kookt voor gasten. Het geeft ook een blik op hoe er wordt gewerkt in restaurantkeukens, in elementen die samenkomen op het bord. Het opmaken van een mooi bord vraagt denkwerk. Alles moet smaaktechnisch bij elkaar passen en er ook samen goed uitzien, want minstens zo belangrijk als smaak is hoe het er uitziet. Met deze sets kun je daar zelf mee aan de slag en je presentatie naar een hoger niveau tillen.

Je vindt de Plate-it sets bij de kookwinkel. Meer informatie en verkooppunten staat op de website van Plate-it.

 

Posted by on 10 december, 2023

LEAVE A COMMENT