Recept: Maple syrup parfait met tahin

Recept: Parfait met maple syrup en tahin @ Lauiekoek.nlIJs is lekker maar als je geen ijsmachine hebt, kost het meer tijd en moeite om het te maken. Precies wat je niet wil als het bloedheet is en de ijsbehoefte groot. Er is een oplossing, namelijk een mix maken die je alleen maar in de vriezer hoeft te doen. Na een paar uur heb je een koude traktatie. Er hoeft geen oven aan, het fornuis kan je ook links laten liggen. Wat je wel nodig hebt is een vriezer en een mixer.

maple syrup en tahin

In dit recept gaat tahin en ook maple syrup. Als je geen tahin in huis hebt maar wel notenpasta of pindakaas gaat dat ook prima. In plaats van maple syrup kun je ook een andere vloeibare suiker zoals honing gebruiken. Of dadelstroop. Zo lang de notenpasta maar zonder stukjes is en je zoetstof vloeibaar is, zit het wel snor. Je proeft echt dat je met maple syrup te maken hebt, dus het is in dit geval echt de investering waard.

Probeer niet om hier een lowfat versie van te maken. IJs en alles wat ijzig is valt of staat met twee dingen, suiker en vet. Zo snel je die weg probeert te laten kom je in de problemen. Niet doen dus!

Let ook op dat rauw ei niet zo’n goed idee is voor zwangeren, ouderen, kinderen en mensen met een verzwakt imuumsysteem. Je kunt pakjes kopen met eiwitten die met hitte behandeld zijn. Deze zijn wel veilig voor bovengenoemde groepen mensen.

Voor 6 flinke glazen heb je nodig
  • 120 ml maple syrup
  • 370 ml slagroom
  • 4 eiwitten
  • 4 eetlepels poedersuiker
  • 2 eetlepels tahin
Werkwijze

Doe de vier eiwitten in vetvrije kom en klop ze op met een mixer. Ankarsrum assistent original @ Lauriekoek.nl

Als je eiwit er wit en stevig uit gaat zien voeg dan twee eetlepels poedersuiker en de maple syrup toe. Het eiwit is goed als het in pieken overeind blijft staan als je er iets uithaalt. Door de maple syrup blijft het zachter dan je misschien gewend bent, dat is niet erg.

Spatel het eiwit in een kom, maak je mixer schoon en doe de slagroom in de kom, zet de mixer aan, doe er terwijl de mixer aan staat twee eetlepels poedersuiker en twee eetlepels tahin doorheen. Als de slagroom goed stijf is is ie goed.

Vouw de slagroom met een spatel door het eiwit mengsel. Verdeel over de bakjes. Het is nu al lekker om te eten maar uit de vriezer is het zo mogelijk nog lekkerder. Verdeel het over 6 glazen of misschien zelfs wel 8 bakjes (afhankelijk van de grootte van de bakjes) die in de vriezer kunnen en zet die in de vriezer voor 3 uur.Recept: Parfait met maple syrup en tahin @ Lauiekoek.nl

De toetjes zijn in de vriezer een paar dagen houdbaar. Als je ze te lang bewaart kan het zijn dat de parfait gaat een beetje gaat splitsen. Je kunt de mousse uiteraard ook opeten voordat hij de vriezer in gaat. Dat is ook lekker.

De machine die je op de foto staat is mijn Ankarsrum. Die naast brood kneed machine ook als staande mixer kan worden gebruikt.

Posted by on 2 augustus, 2022

LEAVE A COMMENT