Charles Viancin herbruikbare siliconen deksel

Charles Viancin @ Lauriekoek.nl In mijn pogingen om mijn plasticgebruik te reduceren heb ik al verschillende producten uitgeprobeerd, zoals Food Huggers, Bee’s Wraps en Stashers. Allemaal producten die nu een permanente plek hebben in mijn keukenla. Iets wat ik al een tijdje wilde uit proberen was een siliconen deksel van het merk Charles Viancin. Het idee is dat je de deksel vacuüm zuigt op de rand van een schaal of pan, in plaats van plasticfolie. Mijn vreugde was dan ook groot toen ik er laatst een cadeau kreeg. 

Charles Viancin: opvallende deksels

Mijne is gelukkig doorzichtig en niet zo opvallend. Een van de redenen dat ik er zelf nog geen een had gekocht was het design. Dat is nogal retro en je moet er van houden, het zijn vooral allemaal vormen van groenten en fruit maar er zijn ook deksels in de vorm van waterlelies en bloemen en schelpen. Normaal gesproken vind ik dingen in de vorm van groenten en fruit leuk maar bij dit product weet ik nog steeds niet wat ik er van moet denken. Charles Viancin @ Lauriekoek.nl

Elke pan of schaal een deksel

Waarvan ik wel weet wat ik moet denken is de praktische toepassing. Ik weet van mijn bowl huggers hoe handig het is om overal een opbergbakje van te kunnen maken. Het scheelt afwas en het is beter dan plasticfolie, wat je maar een keer kunt gebruiken. De bowl huggers passen alleen niet overal op en zijn ook niet flexibel. Een siliconen deksel kan op elke gladde rand vacuüm zuigen en past zo op meer dingen. En dat is handig want bij mij in de keuken heeft niet alles dezelfde afmetingen.Charles Viancin @ Lauriekoek.nl

Siliconen geen plastic

De herbruikbare deksel is gemaakt van siliconen, een weid verbreid misverstand is dat dit een plastic is, het is geen plastic. Ik denk dat dit misverstand onder andere ontstaan, omdat er producten waarin siliconen wel met iets anders gemengd wordt of die claimen van siliconen te zijn, maar ondertussen van plastic zijn gemaakt. Bij sommige bakspullen is de spatel van siliconen maar het handvat niet, daar ben ik geen fan van, van bakken in siliconen ook niet. Maar 100% siliconen spatels en food huggers en afdekdeksels? Daarvoor vind ik het een uitstekend materiaal.

Mag in de vriezer en de oven

Charles Viancin zelf claimt dat de deksels veilig zijn in de oven en magnetron tot 220 graden. Zelf zou ik dat niet snel doen maar het kan dus wel. De deksel kan ook in de vaatwasser en in de vriezer. De claim dat de deksel op iedere gladden kom, bak of pan past klopt, al is het wel fijn als de bak of kom zelf niet flexibel is, want anders trekt ie niet vacuüm. Zelf heb ik de grootste maat en dat vind ik een goede keus, hij past op lekker veel dingen. Zelfs op mijn grootste pan, past hij met gemak. Ze zijn heel flexibel en dat is ook handig bij het opbergen, je vouwt ze makkelijk ergens tussen.

Charles Viancin siliconen deksels versus Ikea siliconen deksels

Zelf heb ik inmiddels ook een kleine siliconen deksel van de 365+ serie van Ikea. Die is blauw, minder opvallend dan die van Charles Viancin maar hij werkt net zo goed. De prijs van die van Ikea is een stuk lager. Ze zijn er ook in het grijs in een grotere maat met de naam Klockren. Die worden gepresenteerd als een universele pannendeksels, maar de werking is precies hetzelfde.  Ze zijn net zo hitte en kou bestendig en ook van 100% siliconen. Ikea heeft zelfs een vierkante deksel. Die heeft Charles Viancin dan weer niet. Charles Viancin @ Lauriekoek.nl

Charles Viancin @ Lauriekoek.nl

Siliconen deksels: handig als je graag iets bewaart

Al met al maakt het niet uit of je die van Charles Viancin of Ikea koopt, siliconen deksels zijn een aanwinst in de keuken als je graag zelf kookt en regelmatig even iets in de koelkast bewaart. Siliconen deksels zouden zelfs als pannendeksel kunnen dienen als je een pan hebt zonder deksel. Ze passen vrijwel overal op en kunnen lang mee. Weer een handig product in de strijd tegen single use plastic. De Charkes Viancin deksels vind je bij de betere kookwinkel en de webwinkel van Leven Zonder Afval. De Ikea deksels vind je op de keuken afdeling van Ikea.

Posted by on 12 november, 2018

2 Comments

 • Sonja

  19 januari, 2021

  Hallo Laurie,
  Ik heb een vraagje ; weet je zeker dat de siliconen deksels van Ikea gemaakt zijn van 100% siliconen ?
  Het staat nl. nergens vermeld .

  • Laurie

   19 januari, 2021

   Het staat op de website van Ikea! Onder het kopje “materialen” daarop staat dat de siliconen deksels van siliconenrubber zijn gemaakt. Ze hebben ook allemaal de eigenschappen van siliconen zoals tegen hitte kunnen en in de diepvries. Ik heb dus geen reden om aan te nemen dat het geen siliconen of een mengsel of plastic is.
   Mocht je absolute zekerheid willen dan kan je natuurlijk altijd contact opnemen met Ikea zelf.

LEAVE A COMMENT