Lekker vegetarisch eten in Londen

ottolenghi05
Zoals jullie wellicht weten was ik afgelopen week in Londen en ben ik net voor het weekend weer terug gekomen. Het is een mega grote stad met mega veel opties ook voor vegetariërs en veganisten. Natuurlijk heb ik zelf een selectie gemaakt uit het enorme aanbod en uitgeprobeerd en ben ik maar bij een paar restaurant en eetgelegenheden geweest. Met heel veel plezier vertel ik jullie op basis van mijn eigen ervaringen wat de aanraders en afraders zijn.

De befaamde zuurdesem pizza van Franco Manca

Ik sta bekend als iemand die van te voren lijstjes maakt van de plekken waar ik graag langs wil gaan. Een van die adresjes was Franco Manca. Ik heb het boek en dat maakte dat ik dacht hier uitstekende pizza’s kon krijgen. Ik bleek het niet verkeerd te hebben. De pizza’s zijn op basis van zuurdesem en ik heb nog nooit het eten zo snel op tafel gehad als bij Franco Manca. Ze doen daar niets anders dan de ene pizza na de andere in de oven schuiven. Het is een beetje een flatbroodachtige pizza met een heel lekkere desemsmaak. Aanbevolen! De bediening was ook oplettend en attent, bij ons ging iets mis met de bestelling, maar dat werd razendsnel en goed opgelost. En met pizza’s tussen de 4 en 8 pond per stuk, zeker een budgetvriendelijke plek.

Mildreds

Natuurlijk was Franco Manca niet het enige adres op mijn verlanglijstje. Mildreds, het vegetarische restaurant stond er ook op. Ik had in reviews van anderen gelezen dat het met het eten wel goed zit, maar de bediening zacht gezegd apart was, maar ik ging er openminded heen. Wat kan er nu zo erg zijn? Al heel snel bleken de reviews gelijk te hebben, want al vanaf het eerste begin leek de turbo aan te staan bij het aanwezige personeel. Ik had mijn eten razendsnel en er werd constant geïnformeerd of ik mijn eten al op had. Ook als dat duidelijk niet zo was. De gangen werden veel te snel na elkaar geserveerd en ik begon mij echt onprettig te voelen. Het eten was verder uitstekend, al vind ik 4 pond voor een paar plakjes aubergine bij wijze van voorgerecht wel wat prijzig en vond ik de hoeveelheid mushy peas op mijn bord een beetje treurig (zo duur zijn die dingen niet), maar goed, voor de rest wat uitstekend, goed op smaak, goed in hoeveelheid.
mildreds01

mildreds02

mildreds04

mildreds03

Helaas heeft de bediening mijn avond wel een beetje verpest. Wij stonden namelijk binnen een half uur weer buiten, ons af te vragen wat er zojuist was gebeurd, zo snel ging het. Ik snap dat het druk is en dat iedereen onder grote druk staat, maar dit kan echt niet.

The Gate een begrip in Londen

Een adres bijzonder en vegetarisch restaurant in Londen is The Gate. Hier had ik ruim van te voren gereserveerd en dat was nodig, want ondanks dat het restaurant al sinds 1989 bestaat is het al die tijd populair onder de mensen in Londen en daar buiten. thegate06

Ik begon hier met een 3-uientaartje met een soort stroopglazuur. Lekker een beetje frittata-achtig. Daarna had ik een risotto taartje met een paddestoelensaus, met precies genoeg truffelolie om het niet naar gasexplosie te laten smaken. Nom! Mijn tafelgenoot had een aubergineschnitzel met gerookte cheddar, pesto, geroosterde paprika en wat al niet meer. Hierbij kozen we nog voor een bijgerecht met bloemkool, gerooktepaprikasaus en granaatappelpitjes. Tot slot eindigde we met een bord vol toetjes, met een verrukkelijke brownie, een treacle tart, karamel-zeezoutijs en een soort vegan mokkagebak. Ook deze optie is geen budget optie, maar wel heel goed.
thegate02

thegate01

thegate03

thegate04

Ga in Londen zeker langs bij Ottolenghi

Maar, de echte klapper van mijn bezoek was een bezoek aan het welbekende resaurant van Ottolenghi! Eigenlijk een must-visit voor iedereen die naar Londen gaat en heus niet alleen de vegetariërs. Het restaurant is ook namelijk niet 100% vegetarisch, in tegenstelling tot wat sommige mensen denken, al wordt er wel veel gekookt met groenten en spelen die ook een belangrijke rol in de gerechten. Ik kwam er eerst voor een stukje befaamde taart en besloot terstond, toen de tafel met salades voor de lunch in beeld kwam om direct voor diezelfde avond nog te reserveren (wat gelukkig ook nog bleek te kunnen).
ottolenghi04

ottolenghi03

ottolenghi02

ottolenghi01

Het restaurant van Ottolenghi hanteert voor de avond niet een traditionele kaart met voor-, hoofd- en nagerechten, maar met keuzes uit een selectie koude en warme gerechten die bedoeld zijn om te delen. Ik heb hiervan geen foto’s gemaakt, het zou bijzonder ongepast zijn geweest om in de avond foto’s te nemen, met gedimd licht en de bijzondere sfeer. Plus het was een bijzonder etentje voor mijn gezelschap en mij. Wat ik wel kan melden is dat ik echt in geen tijden zo lekker heb gegeten. Werkelijk waar. Wij kozen voor de volgende gerechtjes:

  • groene bonensalade met verschillende soorten boontjes, misodressing, sesam en wasabi.
  • boerenkool met tahin, nootjes en geroosterde druiven
  • falafel met tahinsaus, een groene spicy koriandersalsa en stukjes geroosterde pita.
  • geroosterde pompoen met dille en korianderyoghurtsaus
  • geblakerde kool met tahin, gekarameliseerde ui, geroosterde hazelnootjes en minikappertjes

De ster van de avond was zeker de kool met minikappertjes. Ik wist niet dat kool zo subliem lekker kon zijn! Zo lekker dat we ‘m nog een keer hebben besteld. Het is bepaald geen budgetoptie maar het was elke cent meer dan waard.

Denk om de fooi in Londen

Bij alle restaurants rekenen ze trouwens vaak standaard 12,5% fooi, of ze gaan er vanuit dat je dit zelf gaat geven. Dat is goed om te weten voor je ergens binnenstapt. Vaak wordt aangegeven dat het geven van de fooi optioneel is, maar er wordt natuurlijk wel een soort van op gerekend. Alleen bij de fastfood opties doen ze dit niet. Omdat het vakantiebudget natuurlijk niet oneindig was, heb ik ook enkele “fastfood” opties verkend, waaronder Chipotle, Wasabi (de McDonalds onder de sushitenten) en Whole Foods.

Budget opties in Londen

Whole Foods is een soort voedselwarenhuis, een wat luxer ogende supermarkt met een aantal vestigingen. Een van de grootste zit in de wijk Kensington, alwaar op tweede verdieping een enorm food court blijkt te zitten. Hier wordt eten uit allerlei wereldkeukens wordt aangeboden. Het is niet 100% vegetarisch, maar de verschillende keukens hebben er in ieder geval een vegetarische en vaak ook een veganistische optie. Je kunt alles makkelijk combineren. Pizza, sushi en een salade uit de saladebar? Geen probleem, een keer afrekenen en eten maar. Zelf ging ik voor een burrito en die was uitstekend. Lekker en ook niet duur, ook was er voldoende keus aan verschillende drankjes voor schappelijke prijzen.

Ook bij Chipotle heb ik een enorme burrito gegeten. Omdat ik koos voor de optie zonder vlees kreeg ik extra guacamole en extra rijst. Toch was deze burrito minder lekker dat die van Whole Foods. Ik weet dat Salsa Shop naar Chipotle is gemodelleerd maar met Salsa Shop hebben we wat dat betreft meer geluk. Toch was ook deze burrito een prima budgetoptie. Bij beide eetgelegenheden heb je voor zo’n 15 pond voldoende eten en wat te drinken voor twee personen.

En dan is er nog Wasabi. Deze keten zit zeer wijd verspreid door heel de stad en biedt een vrij goed assortiment aan reeds klaargemaakte sushi’s. Ook warme noodlegerechten met veel vegetarische opties die qua smaak zeker niet tegenvallen. Het is misschien niet de gezelligste eetgeledenheid, maar de prijs-kwaliteitverhouding is behoorlijk en mocht je met weinig geld op pad zijn, het laatste half uur is alles wat over is verkrijgbaar voor de helft van de prijs.

Veel restaurants hebben meerder vestigingen in Londen

Dit is slechts een selectie van de vele opties die ik verder nog had en allicht heb gemist in Londen. Mocht deze bijdrage je interesse hebben gewekt, dan was je allicht opgevallen dat alle hierboven genoemde vestigingen meer dan een vestiging hebben in Londen, iets wat bij heel veel winkels en restaurants het geval is. De stad is ook dermate groot, dat het hebben van meerdere vestigingen, heeft wel als voordeel dat de bereikbaarheid en mogelijkheden om er te kunnen eten hierdoor wel wat makkelijker zijn geworden.

Posted by on 20 november, 2017

LEAVE A COMMENT