Kookboekentips van Laurie: kookboeken over bonen
Bonen, ze schijnen bezig te zijn aan een opmars, een comeback of een plek in de spotlights. Hoe je het ook wil noemen of wil definiëren, ik merk dat meer mensen klaar zijn voor meer peulvruchten en dus op zoek naar kookboeken met goede recepten en ideeën. Nou daar heb ik dus een kookboekenlijstje mee gemaakt, bomvol bonen en hier en daar een lins of een blokje tofu.
Kookboekentips van Laurie
Kookboekentips van Laurie is een nieuwe rubriek op Lauriekoek.nl. Ik krijg vaak vragen van mensen die voor een bepaalde situatie een bepaald kookboek zoeken. Heel algemene vragen of juist heel specifiek. Het beantwoorden van die vragen kost me vaak veel tijd en moeite en levert me vaak ook het nodige opzoekwerk op. Door het advies hier te publiceren heeft iedereen er wat aan. Mijn advies komt echt van mij, er komt geen AI of bol.com lijstje aan te pas en ik heb de boeken echt ingezien om te concluderen dat het echt een kookboek is waar mensen wat aan hebben. Waar dat kan link ik terug naar een van mijn recensies. Heb jij wat aan mijn advies? Overweeg dan een donatie te doen, zo blijft Lauriekoek ook in de toekomst bestaan. Heb je zelf behoefte aan advies van mij? Mail me je vraag en wie weet zie je het antwoord hier terug.
Let op: sommige boeken die ik aanraad zijn misschien alleen nog tweedehands te krijgen. Ik heb niet altijd (lees: vaak geen) inzicht in of een kookboek een herdruk gaat krijgen of niet. Check vooral mijn blogpost over zoeken naar dat ene kookboek als je ergens naar op zoek bent.
Er zijn natuurlijk een heleboel kookboeken waar bonen al dan niet zijdelings een rol spelen. In deze blogpost komen alleen boeken voor waarin bonen echt centraal staan. Vandaar dat ik andere soorten kookboeken hier bewust niet noem. Het is ook niet mijn bedoeling om hier een lijst te maken van alle peulvruchten kookboeken die ooit zijn verschenen. Ik geef een aantal kookboeken tips om je op weg te helpen, ik haal de krenten (of bonen en linzen) voor je uit de pap.
De wereldgeschiedenis in twaalf bonen
Eerst even een kleine sub tip, dit kleine, maar fijne boekje over verschillende peulvruchten van Joel Broeckaert. Geen recepten, wel tof leesvoer en het gaat dus over 12 verschillende peulvruchten en de wereldgeschiedenis.
Bold beans
Bold beans is een cool bonenmerk Engeland met bonen in pot. Hier is het vooral bekend als kookboek Bold beans. Uit dit kookboek mocht ik drie verschillende bonen recepten delen bonen met ricotta en pesto, MOB’s honing-harissa wortelen met opgeklopte feta en gekarameliseerde bloemkool met kikkererwten.
Bangin’ beans
In Bangin’ beans staan zowel recepten waar altijd al bonen in gaan zoals minestrone, chili, quesadilla’s, bonen op toast, als voor gerechten waar de bonen er gewoon zijn ingefietst, zoals saucijzenbroodjes, maar dan met bonen, bonenlasagne en paddenstoelenpastei. Bij gerechten die normaal een kaaskorstje zouden hebben, zoals die lasagne, mac and beans en bloemkoolgratin, zie je dat je te maken hebt met een vegan kookboek.
Briljante bonen
Bonen kunnen altijd, dus staan er recepten in Briljante bonen voor bij de borrel, in de salade, in de soep, van het vuur, uit de oven en er is een hoofdstuk “voor erbij”, met bijgerechten op basis van bonen. Ook zijn er basisrecepten voor bijvoorbeeld harissa, knoflooktoast en bouillon. Nee, er staan geen nagerechten in met bonen of aquafaba, er is enkel hartig. Je vindt recepten voor vrijwel alle soorten bonen van kikkererwten, snijbonen, sperziebonen en sugarsnaps of sojabonen tot flageoletbonen en citroenbonen. Binnen het hele spectrum kun je dus van gerecht tot boon van alles afwisselen.
Heilig boontje
De recepten in Heilig boontje zijn ingedeeld in peulenschil, een beetje geduld, iets meer werk, je hebt de tijd en zoet. Het zijn, op het zoete hoofdstuk na, allemaal gerechten die geschikt zijn als avondmaaltijd. De ingrediëntenlijsten worden nooit overdreven lang en het meeste in bijna iedere supermarkt wel verkrijgbaar. Er staan geen kant-en-klare vleesvervangers in de recepten, alleen bonen en tofu en tempeh, want die zijn, je raadt het al, ook van bonen gemaakt.
Emma’s amaizing Asia Tofu
Het is misschien even een omweg in je hoofd maar tofu word gemaakt van sojabonen. Dus ook tofu kan eigenlijk prima in deze lijst. In de vorm van dit kookboek van Emma de Thouars, die eerder al kookboeken over Azië uitbracht en derhalve ook goed weet hoe je tofu tot iets bijzonder smakelijks maakt.
Wil je meer weten over tofu, dan is dit nog een interessant boek (zonder recepten): Tofu a culinary history
Bakken met bonen
Ik snap dat sommige mensen de koude rillingen krijgen van het idee aan zoetigheden met bonen erdoorheen. Toch kun je heel goed zoet en ook hartig bakken met bonen, ook glutenvrij. Er staan leuke, recepten in dit boek. Laat je verrassen.
Cool beans
In dit kookboek kook Joe Yonan bonen op vegetarische wijze. Het boek werd ook al eens eerder genoemd in Etenstijd! de podcast van Teun van de Keuken en Yvette van Boven. Joe Yonan is inmiddels op de veganistische toer gegaan met het kookboek Mastering the art of plant-based cooking. Ik zou dat kookboek graag nog eens recenseren.
Grist
Granen bonen en zaden, daar gaat het om in het kookboek van Abra Berens. Je kookt een pan bonen en daar geeft ze dan 5 maaltijdideeën bij, zodat je als het ware de hele week bonen kunt eten zonder je te vervelen, want voldoende variatie. Wat ik als vegetariër wel bijzonder irritant vind is dat Abra schijnbaar meent te moeten verantwoorden waarom ze vlees in haar kookboek opneemt en daar niet echt succesvol in is.
On the pulse
In Nederland is er maar een kookboek van Georgina Fuggle verschenen, namelijk 1 groenten in de hoofdrol. Van hetzelfde kaliber is haar kookboek On the pulse, waarin peulvruchten een hoofdrol hebben.
The yearlong pantry
The yearlong pantry van Naturally Ella. Naturally Ella is Erin Alderson wiens blog ik al een behoorlijke tijd volg (en niet Ella Woodward van de clean eating trend). Hoewel het woord beans of bonen niet in de titel genoemd wordt, gaat het over koken uit de voorraadkast en daar horen bonen zeker in thuis, naast granen en zaden. Dit is een vegetarisch kookboek.
Eva
30 april, 2025Leuk overzicht! Wat zijn jouw favos van deze lijst, welke gebruik je het meeste?
Laurie
2 mei, 2025Ik vind het wel grappig dat ik in de tekst vertel dat mensen altijd mijn favorieten willen weten en dat ik die niet kan aanwijzen. Waarna iemand dan toch gaat vragen om mijn favorieten aan te wijzen. Die ik niet heb.
Mocht je een kookboeken over bonen zoeken en heb je vragen, dan kan je die natuurlijk altijd stellen. Ik help je graag met kiezen.