Zelf bonen koken hoe doe je dat?

Zelf bonen koken @ Lauiekoek.nlBonen kun je natuurlijk overal kopen. Gezellig in zo’n geweckt potje of in een blikje. Soms zie je ook gedroogde bonen. Ik heb het idee dat veel mensen die links laten liggen omdat ze denken dat het heel moeilijk is om ze te zelf te koken. Dat is helemaal niet zo! Het enige wat je nodig hebt is tijd, pannen en een gasfornuis, oh en voldoende bakjes om ze in in te vriezen. Het is ongelofelijk maar van die gedroogde oneetbare zaden kun je gewoon weer lekkere sappige bonen maken.

Waar koop je gedroogde bonen?

Wat ik persoonlijk altijd heel gek vind: Je hebt megagrote supermarkten, met hele muren met allerlei soorten koekjes en soorten toetjes, kortom heel veel keuze. Vervolgens wil je een pak rode linzen kopen en die zijn er gewoon niet, of heel erg moeilijk te vinden, net als de gedroogde bonen. DE een plaatste ze ergens bij de groente, de ander in een stoffig hoekje waar toch niemand kijkt. Nee voor bonen kun je beter naar de biologische winkel, de toko of de Turkse winkel. Daar heb je tenminste een fatsoenlijke keuze. Ook online kun je toffe dingen vinden zo vond ik deze groenteboer uit Veendam die allemaal speciale soorten heeft.

Weken kort de kooktijd van de bonen in

Sommige mensen doen alsof weken essentieel is en doen daar vervolgens heel moeilijk bij. Ook lees ik veel verhalen over hoe weken de boon ontdoet van allerlei gifstoffen. Het zal allemaal wel. Volgens mij is het voornaamste voordeel van weken dat het de kooktijd van de bonen verkort. Dus als je het zo bekijkt is elke uur mooi meegenomen. Je kunt 24 uur weken, maar ook 3 dagen. Doe de bonen wel in de koelkast als je zo lang wil weken. Zorg ook voor voldoende bonen, sommige bonen slurpen alles op.Zelf bonen koken @ Lauiekoek.nl

Zelf bonen koken @ Lauiekoek.nl

Zelf bonen koken @ Lauiekoek.nl

Bonen slurpen smaken op

Een van de voordelen van zelf bonen koken is dat je ze in zelf op smaak gebrachte bouillon kan koken. Natuurlijk fabrikanten doen hun best met hun rookaroma’s en selderij, maar zelf kun je een veel lekkerdere bouillon maken! Doe dat vooral. Trek je kruiden la open, oogst verse kruiden, gooi er een bouquet garni bij. Bonen koken is toch al slowcooking dus dan kan dat half uurtje dat de bouillon moet trekken er ook nog wel bij. Natuurlijk kan je, als je dit echt niet wil, toch tijd wil besparen, of gewoon een beetje lui bent (ik weet er alles van!) je favoriete bouillonblokjes of -poeder gebruiken. Zelf bonen koken @ Lauiekoek.nl

Zelf bonen koken @ Lauiekoek.nl

Zelf bonen koken @ Lauiekoek.nl

Mag je bonen koken of weken met zout?

Dit is zo’n uitgekauwd onderwerp dat het bijna grappig is. Kookboeken zijn zo verschillend op dit punt, dat ik denk dat er nooit meer consensus komt als het op bonen en zout aankomt. Sommige kookboeken, zoals Eat Vegan, zeggen dat je het absoluut niet moet doen. In koeienletters. Dorien Knockaert daarentegen, doet zout in het weekwater en kookwater. Zelf heb ik dat ook gedaan, daarbij denkend aan Samin Nosrat en haar tips over het zouten van groenten. Ik zout echt ruimhartig. En raad eens? De bonen worden gaar en zijn niet taai. Zuren zoals wijn en azijn kunnen de garing trouwens wel remmen.

Het bonen koken zelf

Het leuke van bonen koken is dat je nooit weer hoe snel ze gaar zijn. Neem dus echt rustig een middag de tijd. Afhankelijk van hoe oud de bonen zijn en hoe lang ze geweekt hebben kunnen ze er tien minuten of 3 uur over doen. Neem er af en toe een uit om te kijken, als de boon zo zacht is dat je hem kunt fijn drukken is ie gaar. Het water moet niet te hard koken want het gevaar is dan dat je bonen allemaal barsten. Gewoon rustig kokend water is prima. Sommige bonen barsten trouwens gewoon, daar is niets aan te doen.

Zelfgekookte bonen bewaren

Bewaar je bonen in het kookvocht, als je ze wil invriezen kan dat ook in het kookvocht. Sowieso is het zonde om lekker kookvocht weg te gooien. Zelf gekookte bonen blijven makkelijk een maand houdbaar in de vriezer. Afhankelijk van waar je je bonen koopt is zelf bonen koken trouwens ook goedkoper, je haalt uit een zakje van 500 gram flink wat porties voor minder geld dan wat een blikje of potje kost.Zelf bonen koken @ Lauiekoek.nl

Posted by on 29 augustus, 2018

LEAVE A COMMENT