Fijne dingen om in Duitsland te kopen #2

Fijne dingen om in Duitsland te komen #2 @Lauriekoek.nl
Ik heb nog steeds groot respect voor mensen die unboxingsvideo’s maken. Zelf heb ik er geen geduld voor om alles keurig te filmen. Wat ik wel kan doen is er een blogpost van maken. Ik ben namelijk recent even de grens over geweest om boodschappen te doen in Duitsland. Weliswaar vlak over de grens, in Kleve.

Ik ben afgelopen tijd bijna nergens geweest. Dus ik was wel even toe aan een klein inspiratie rondje. Hoewel het internet een schat aan informatie en recepten biedt, is rondlopen in een winkel en een praatje maken hier en daar toch iets wat een mens nodig heeft. Zo ontdek ik meer nieuwe dingen en ben ik meer geïnspireerd om te koken en me in nieuwe dingen te verdiepen. Het is alweer even geleden dat ik hier iets over schreef, vandaar dat ik graag weer met jullie wil delen, wat laatst zoal kocht bij onze Oosterburen.

Hirschhornsaltz

Oftewel e-nummer E503, in Nederland ook wel hersthoornzout of reukzout genoemd. Anders dan de naam doet vermoeden komt er geen hert meer aan te pas. Vroeger wel, nu niet meer. Het is iets wat in de (Duitse) kerstkoekjes moet. Aangezien ik recent Advent van Anja Dunk in mijn bezit kreeg, moet ik nu wel kerstkoekjes bakken. Vandaar deze aankoop.Fijne dingen om in Duitsland te komen #2 @Lauriekoek.nl

Isot biber

Ook wel bekend als urfa chilipeper. Deze werden mij aanbevolen door Jigal Krant in zijn kookboek TLV vegan. Het is chilipeper die overdag droogt en ‘s nachts wordt ingepakt. De smaak heeft wat weg van rozijnen en is een beetje rokerig.
Fijne dingen om in Duitsland te komen #2 @Lauriekoek.nl

Ingemaakte patissons

In Duitsland (en ook vlak over de grens) vind je steeds meer Poolse winkels. Hier vind je altijd een ruim assortiment aan ingemaakte producten, van alles, zoals deze patissons (een soort mini courgettes). Veel ingemaakte producten bevatten helaas wel sacharine, omdat dit simpelweg veel goedkoper is dan suiker. Lees dus altijd goed het etiket. Ik houd niet van zoet en zoetstof vind ik vies, dus als ik ergens iets met alleen zout en azijn vind sla ik het in. Ik raad je van harte aan hetzelfde te doen. Tip: in de Poolse winkels heb je een grotere kans op producten zonder zoetmiddelen en zonder suiker. Ik kocht hier ook augurken zonder suiker.Fijne dingen om in Duitsland te komen #2 @Lauriekoek.nl

Karamelsnoepjes

Als je dan toch bij een Poolse winkel bent beland en je ziet deze karamels dan zou ik die ook kopen (tenzij je vegan bent, want ze zijn roombasis). Het is een zachte karamel met een nog zachtere binnenkant, die smelt in je mond. Op de papiertjes er omheen staan spreuken (in het Pools dus heb je er zonder kennis van de taal, een kennis met kennis van de taal of vertaal app vrij weinig aan). Deze karamels zijn ooit aan mij geïntroduceerd door een collega uit Polen, die ze toen speciaal uit Polen meenam. Inmiddels zijn ze ook bij Poolse winkels in Nederland te koop.Fijne dingen om in Duitsland te komen #2 @Lauriekoek.nl

Gerstemoutstroop

Dit is een product wat ze volgens mij vroeger bij iedere natuurwinkel verkochten, tegenwoordig moet je er toch iets beter naar zoeken. Gelukkig had de natuurwinkel in Duitsland het gewoon nog staan. Ik houd van specifieke moutsmaak die het heeft, denk aan maltezers en horlicks. Gerstemout heeft net als rijststroop en agave de naam gezonder te zijn, maar is natuurlijk ook gewoon suiker in stroopvorm. Niets meer, niets minder. Zeker na de lofzang van Ruby Tandoh in Cook as you are staat het bij mij weer helemaal op de radar. Ik naam trouwens ook nog een blikje supermalt uit Duitsland mee, een frisdrank met moutsmaak.Fijne dingen om in Duitsland te komen #2 @Lauriekoek.nl

Twee marsepeinen varkentjes

Varkentjes zijn een van de figuurtjes die je rond oud en nieuw in Duitsland veel ziet, net als andere zijn klavertjes, schoorsteenvegers en liefheersbeestjes. “Schwein haben” betekent geluk hebben, vandaar. Ik word er vrolijk van, vooral omdat voor mij als vegetariër het nog een extra lading heeft natuurlijk en zo per twee lijkt het ook nog eens een verliefd koppeltje. Slim van de fabrikant.Fijne dingen om in Duitsland te komen #2 @Lauriekoek.nl

DM drogerie

Geen bezoekje aan Duitsland is voor mij compleet zonder bezoekje aan de DM, oftewel de grootste en bekendste drogisterijketen van Duitsland. In tegenstelling tot Kruidvat is het bij deze keten geen rommel, de paden zijn overzichtelijk en geen aanbiedingen, want de prijzen zijn altijd en laag en het aanbod aan producten is divers. Ik koop hier graag dingen als wasmiddel, kattenvoer en shampoo (van Alverde de groene huismerk lijn van DM) en deze zeep van Speick. Die ruikt ontzettend lekker naar citroen en grapefruit, als ik er aan ruik fleur ik helemaal op. Dat is maar goed ook want handen wassen is nog steeds belangrijk.
Fijne dingen om in Duitsland te komen #2 @Lauriekoek.nl

Duits brood

Niet op de foto, maar wel meegenomen: Duits brood, ik houd van stevig brood, maar ook pretzelbroodjes, laugeneckes, kwarkbroodjes . In Duitsland hebben ze dat, zelfs bij de meest supermarktachtige winkel, zit vaak een aparte bakker. In Arnhem zit overigens ook een Duitse bakker (uit de omgeving Kleve) dus wat dat betreft kom ik niet echt iets te kort, maar als ik in Duitsland ben, neem ik daar altijd wel een of meerdere broden mee.

Ik vind het jammer dat ik niet meer in Amsterdam woon en daar boodschappen kan doen. Vanwege corona ben ik nog amper terug geweest naar de stad. Ik hoop dat dat snel weer kan. Dat het nu weer veel makkelijker is om even de grens over te gaan voor boodschappen is ook wel weer leuk. Ik ben dit keer bij veel meer Oost-Europees georiënteerde winkels geweest (waar nog een bordje hangt dat je op tijd je je kerstkarper op tijd moet bestellen). Daarnaast is het aanbod aan biologische en duurzame producten ook veel groter. Ook in een toch niet zo grote stad als Kleven. En  ook daar zit nu zelfs een zero waste winkel.

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 19 december, 2021

LEAVE A COMMENT