De augurk

Augurk @ Lauriekoek.nlSinds mijn blogpost over “de aubergines van de Maoz” kwam ik er achter dat ik nog helemaal geen blogpost aan een van mijn favoriete snack had gewijd: de augurk. Ik ben een enorme purist op augurkengebied dus ik ga aan jullie vertellen wat volgens mij echt lekkere augurken zijn en wat ik persoonlijk minder geslaagd vind. 

Waar veel mensen sinds Ottolenghi wel op zoek zijn naar ingemaakte citroenen en goede olijven is er niet veel aandacht voor de augurk. De Japanse keuken is wel populair maar de pickles die er bij horen de tsukemono genieten niet heel veel bekendheid. Dingen als augurk en andere zuurwaren gelden toch al snel als ouderwets, iets aan een prikkertje op een verjaardag.

Vroeger was het een manier om dingen langer goed te houden, zouten en fermenteren. Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen een koelkast en kun je inblikken. Dat gefermenteerde en gezouten dingen nog bestaan is dus omdat de smaak door mensen dusdanig gewaardeerd wordt dat ze bewust terug gaan naar die smaken. Zo hoop ik maar dat de augurk ook nooit vergeten wordt.

Geen zoetstof geen suiker

Als ik een ding echt verschrikkelijk vies vind is het wel het gebruik van zoetstof sacharine in augurken. Je vindt het overal, ook bij van Kesbeke. Volgens Oos betekent dat dat ik een goed smaakvermogen heb, maar ik geloof echt niet dat ik een van de weinige ben die het proeft en echt niet lekker vind. Ik denk niet dat sacharine schadelijk voor de gezondheid is, mijn grootste probleem is dat het gewoon niet lekker is, augurken met suiker of honing vind ik iets minder vies maar nog steeds bepaald geen traktatie.

Hoera voor zout

Ik houd van zoute augurken. In Duitsland verkopen ze de Spreewald Gurken, die je misschien kent uit de film Goodbye Lenin. Als ik in Duitsland kwam kocht ik die vaak, want zonder suiker of zoetstof. Ook ben ik fan van de gefermenteerde augurk zoals die bij Thulls kunt kopen. Zelf augurken fermenteren is niet het allermakkelijkste wat er is, buiten dat eet ik ze sneller op dan ik thuis kan fermenteren. De aubergine uit blik en ook de augurken uit blik zijn een goede aanvulling, ook deze vind ik echt lekker.Augurken @ Lauriekoek.nl

Een kick

Voor de ongeoefende augurken of pickle eter zijn augurken met alleen zout vast aan de zoute kant, maar ik vind dat juist lekker. Ik vind juist dat ze een zoute kick moeten toevoegen aan het gerecht waar je ze aan toevoegt, of als je ze eet. Denk aan andere zoute borrelhappen zoals olijven of kaas. Dat zijn ook producten die worden gegeten om zoutheid toe te voegen en ook daar wordt niet zomaar zoet aan toegevoegd. Alleen zout en eventueel kruiden is voldoende. Als ik komkommer wil met een vleugje zoet maak ik liever een Koreaanse pickle.

Hoera voor de augurk

Je merkt misschien wel aan de manier waarop schijf: ik ben dol op augurken. Ik heb vrijwel altijd een pot in de koelkast staan en een blik in de kast. Ik vind de augurken van hetzelfde merk als deze aubergines erg geslaagd en ook die van Thulls staan hier regelmatig in de koelkast. Ook heb ik goede dingen gehoord over zuurhandel De Leeuw in Amsterdam dus die ga ik binnenkort ook maar een bezoekje brengen.

Posted by on 16 november, 2021

LEAVE A COMMENT