Aubergine pickle

Auberine pickles uit blik @ Lauriekoek.nl Ik ontdekte bij de Maoz falafeltent bietjes die ik verrukkelijk vond. Ik stopte elke keer dat ik er was mijn broodje helemaal vol met die dingen. Toen ik vroeg naar waar de bietjes vandaag kwamen bleken het grappig genoeg helemaal geen bietjes te zijn, maar baby aubergines! Helaas, deze waren moeilijk te krijgen, want uit Israël, kreeg ik te horen toen ik er naar vroeg.

Lekker uit blik

Nu dacht ik met de wetenschap dat het baby aubergines betreft naar Israëlisch recept, dat ik dat recept wel online kon vinden, maar helaas er was niets over te vinden. Het product zelf vond ik wel online. Veelal in blik verkrijgbaar, maar niet zo makkelijk te koop, tot ik in de Jumbo bij mij in de buurt de Koosjere afdeling ontdekte en daar stonden ze, tussen de gezouten augurken (ook een aanrader trouwens!).  Met blik is niets mis, sterker nog zo kun je een lekkere voorraad inslaan als je ze vind want ze zijn lang niet overal verkrijgbaar. Eenmaal geopend giet ik de pekel vloeistof over in een goed afsluitbaar bakje en bewaar ik daar alles wat ik niet in een keer op eet in. Zo blijven ze best nog even goed.Gepekelde baby aubergines uit blik @ Lauriekoek.nl

Aubergine en zout

Wat zit er in zo’n blikje? Een hele hoop aubergines, zout en kleurstof. Die felpaarse kleur krijgen ze niet van zichzelf. De aubergines bevatten geen suiker en dat is maar goed ook, want juist dat hele zoute maakt ze lekker. Net als met bijvoorbeeld olijven, daar doe je ook geen suiker op. De aubergines smaken niet naar aubergine, al is de aubergine niet erg sterk van smaak van zichzelf. Ik neem mezelf dan ook niet kwalijk dat ik zelf lang heb gedacht dat het bietjes waren. Er zitten ook kruiden in en wat e-nummers om ze goed te houden maar qua smaak springt er wat dat betreft niets bovenuit.

Hoera voor zout

Ik vind pickles vaak niet lekker, omdat er bijvoorbeeld veel te veel zoetstof, suiker of honing bij zit. Persoonlijk zie ik het liefst helemaal geen zoet in pickles. Ik houd van zout en van de smaak van gefermenteerde pickles. Dat is echt een wereld van verschil met wat je aan gewoon “tafelzuur” bij de gewone supermarkt kunt kopen. Ik ben dus heel blij dat ik deze aubergines heb ontdekt, ik houd dus van aubergine ook als die gepekeld is. Al denk ik nog steeds dat biet ook een prima pickle zou kunnen zijn.

Zout naast vet

Voor de ongeoefende augurken of pickle-eter zijn de aubergines vast aan de zoute kant, maar ik vind dat juist lekker. Ik vind juist dat ze een zoute kick moeten toevoegen aan het gerecht waar je ze aan toevoegt. Of als je ze eet. Volgens sommige bronnen is de Joodse keuken erg vet en zijn de Joodse zuurwaren daarom aan de zoute kant, omdat dit de vetheid in evenwicht brengt. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de Joodse keuken, ik zou bijna zeggen dat dit een universele keukenwijsheid is.

Een nieuwe favoriet

Je merkt misschien wel aan de manier waarop schijf: ik ben dol op augurken en ook op aubergine. Ik ben dan ook blij dat ik weer een nieuwe favoriet heb ontdekt en dat ik daarvoor niet steeds naar de Maoz hoef, maar ze ook thuis bij allerlei dingen kan eten. Ik vond de baby aubergines van M.A. Eden op de Koosjere afdeling van ‘mijn’ Jumbo in Amsterdam en bij Genco (een Turkse winkel in de Pijp). Je kunt hier kijken of jouw Jumbo ook koosjere producten verkoopt.

Posted by on 7 juli, 2020

2 Comments

 • Angela

  13 oktober, 2023

  Hoi! Waar heb je deze aubergines online kunnen vinden? Ik heb ze nu via de jumbo in Amsterdam besteld via de aardige eigenaar. Maar dit is natuurlijk niet iets wat ik regelmatig kan vragen. Heb je tips/links? Allemaal super welkom!

  Groetjes Angela

  • Laurie

   13 oktober, 2023

   Je zou Esthers cookery kunnen proberen Zij heeft een webwinkel en importeerd ook andere dingen zoals tahin en dadelsiroop. Of je zou Mouwes kunnen bellen. Andere betrouwbare adressen online ken ik niet, anders had ik ze waarschijnlijk ook in de blogpost verwerkt. Er was oorspronkelijk wel een extra adres wat ik gaf maar diegene bleek ineens wel het geld te innen maar niet te leveren..Dus die is verwijderd. Verder wil ik hier niet al te mismoedig klinken maar ik denk dat het de komende tijd vanwege de oorlog stukken moeilijker word om aan ingredienten als deze te komen. Ik hoop dat er zo snel mogelijk vrede mag komen, niet voor de aubergines maar voor de mensen.
   Mocht je andersom nog een online adres vinden wat ik over het hoofd heb gezien dan houd ik mij op mijn beurt ook weer aanbevolen.

LEAVE A COMMENT