Welk fermentatie kookboek moet ik kopen?

Welk fermentatieboek moet ik kopen? @ Lauriekoek.nlAls blogger houd ik van lezersvragen. Het houdt me scherp en het houdt me op de hoogte van wat er leeft. Ook ben ik altijd blij als ik iemand kan helpen. Een van de vragen die ik in de afgelopen jaren steeds terug kwam was de vraag: welk fermentatie kookboek moet ik als beginner nou kopen? Ik begrijp dat er is zoveel keuze dat het makkelijk is om overweldigd te raken. Geen nood! Hier is mijn handige shortlist

Laurie weet raad

Een van mijn taken als kookboeken blogger, vind ik het bijhouden van wat er uit komt. Dat doe ik dus met veel aandacht en daar gaat best veel tijd in zitten. Ik bezit ook nog meer boeken dan ik hier heb gerecenseerd, ja ik heb echt heel veel boeken en kookboeken. Zo kan ik dus mooi alles voor je vergelijken en je goede raad geven. Dat bespaart jou weer tijd.

Er is geen een fermentatie kookboek voor alles

Voordat ik boektitels met je begin te delen wil ik wel alvast kwijt dat het onmogelijk is om een overkoepelend kookboek voor alles te vinden. Dat is gewoon echt niet mogelijk of het nou over fermenteren gaat of over bakken. Als beginner denk ik dat het handig is om eerst een algemeen boek aan te schaffen. Probeer wat verschillende soorten fermentatie uit. Word je gegrepen door een onderwerp? Desembrood? Kimchi? Dan kun je altijd daarbij een specifiek boek te zoeken. Of twee of drie..

Over Rot 2.0

Het eerste boek dat ik vrijwel altijd tip is Over Rot van Meneer Wateetons. Zijn boek is recent zelfs helemaal herzien en nu staan er nog meer tips, trucs, onderwerpen en recepten in. Het is een duidelijk boek, het legt veel dingen uit en het geeft ook gewoon goede recepten. Ik vind ook de tone of voice bijzonder prettig. Down to earth en ook grappig.Over Rot! @ Lauriekoek.nl

Sandor Katz

Ik kom er ook niet onderuit om hier Sandor Katz te noemen. Zijn boek The Art of fermentation heeft de aandacht voor fermentatie weer op doen leven. De man is een begrip, in zijn boeken komt hij vrij zweverig over maar als hij wordt geïnterviewd in podcasts vind ik het juist weer meevallen. Naast The Art of fermentation is er nog een boek waar hij aan meewerkte Ferment van Holly Davis, dat laatste boek is meer hands on, The Art of fermentation is voor mij meer een naslagwerk en een leesboek.

NOMA

Sommige mensen noemen ook het fermentatieboek van NOMA als een beginners boek. Ik zou zeggen dat je dan wel een heel avontuurlijke beginner moet zijn. Hij maakt hierin onder andere gebruik van vacumeerzakken en je moet je ook realiseren dat de recepten wel aan de behoorlijke zoute/brem zoute kant zijn. Dit zou ik eigenlijk alleen adviseren aan mensen die nu al aanvoelen dat ze fermentatie nerd in de dop zijn.Boekrecensie: Noma's Handboek voor Fermenteren @ Lauriekoek.nl

Meer fermentatieboeken

Natuurlijk heb ik ook voor de specialistische fermentatie onderwerpen een paar kookboeken gerecenseerd die ik hier wil noemen. Deze zijn een aanrader als je maar een onderwerp hebt waar je je in wil verdiepen of je je zelf verder wil verdiepen na dat je een basis boek hebt gekocht/gelezen.

Fermented vegtables – Kirstin en Christopher Shockney

Dit boek richt zich meer op groenten en wat je daarmee kunt bereiken. Ik heb dit boek niet maar het staat wel al jaren op mijn verlanglijstje.

Zuurdesen bakboeken

Hiervoor zou ik Zuurdesem en Hoe bak ik zuurdesem brood willen tippen. Zuurdesem of gewoon desem is nu hot hot hot. Allebei deze boeken geven een goede basis in het bakken en veel verschillende broodrecepten.Boekrecenise: Hoe bak ik zuurdesembrood @ Lauriekoek.nl

Kefir en komucha

Kefir en kombucha is  een een boek wat helemaal aan kefir en kombucha is gewijd. Geschreven door twee mensen die een kombuchamerk hebben opgezet.Boekrecensie: Kefir & Kombucha @ Lauriekoek.nl

Over Drank – Meneer Wateetons

Over drank is weer een boek van Meneer Wateetons. Dit keer helemaal gewijd aan drank en geen verrassing: ook sommige dranken zijn op basis van fermentatie.

Pickled – Freddie Jansen

Freddie Jansen heeft een hip restaurant in Londen. Haar boek, Pickled bevat verschillende picklerecepten en ik vond het erg leuk.

Tsukémono – Peter van Berckel

Tsukémono is eigenlijk geen fermentatie, maar meer groenten inleggen. Het is wel geschreven door iemand die al een hele tijd fermentatieworkshops geeft en daar dus best het een ander vanaf weet. Ik heb begrepen dat de rare passage over dat vrouwen die ongesteld zijn geen voedsel mogen bereiden inmiddels is aangepast.Boekrecensie: Tsukémono @ Lauriekoek.nl

Kimchi – Ae Jin Huys

Kimchi is een van fermentatie favorieten, voor alle liefhebbers en liefhebbers in de dop is er dit kookboek.Boekrecensie: Kimchi @ Lauriekoek.nl

Geen definitieve lijst

Dit is geen definitieve lijst, er blijven toffe fermentatie kookboeken uitkomen en ik blijf dat in de gaten houden. Als je op de hoogte wil blijven van wat ontdek en wat de moeite waard is volg dan mijn pagina. Blijf je twijfelen tussen verschillende boeken of heb je nog vragen? Reageer gerust in de comments, ik beantwoord je vragen graag!

Posted by on 2 mei, 2020

2 Comments

  • Nanon

    3 mei, 2020

    Mijn favoriete boek voor zuurdesembrood (eigenlijk al het brood) is het eerste boek van Levine van Doorne. Stap voor stap uitleg over hoe het desem te maken, uitleg over de bakkersformule en recepten die kloppen.
    Leuk om te lezen dat het noma boek eigenlijk meer leuk dan bruikbaar lijkt…

    • Laurie

      3 mei, 2020

      Ik zeg niet dat NOMA meer leuk is dan bruikbaar. Deze blogpost gaat over welk fermentatieboek je het beste kunt aanschaffen als je begint met fermenteren. Het NOMA fermentatie boek is nog steeds een mooi en inspirerend boek. Voor meer gevorderde fermentatie liefhebbers en fermentatie nerds in de dop weldegelijk een goede keuze!

LEAVE A COMMENT