Boekrecensie: Planken met een Indische twist

Boekrecensie: Planken met en Indische twist @ Lauriekoek.nlWanneer werd borrelen of het eten van kleine hapjes eigenlijk een borrelplank? Ik geloof dat de plank met boter inmiddels echt passé is. De plank met zoete of hartige hapjes daarentegen is onverminderd populair en wordt vaak gebruikt als maaltijd op zich. In het kookboek Planken met een Indische twist vind je zoete en hartige opties met een Indo vibe.

Pandan of plank

In het voorwoord vertelt Francis Kuijk dat bij het brainstormen over een nieuw boek haar eerste ingeving een Pandan kookboek was. Eerder verscheen van haar hand Manis en basisboek Indonesisch. Ze houdt heel erg van pandan maar had ook het idee om zich te richten op hapjes, in verschillende thema’s van borrel tot high tea, van movie night tot vrijdagmiddagborrel. Natuurlijk staan er ook recepten in met pandan. Het idee van een borrelplank is voor Francis dat je er samen met vrienden en familie van geniet.
Boekrecensie: Planken met en Indische twist @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Planken met en Indische twist @ Lauriekoek.nl

Zelfgemaakt en meer

Elke plank bestaat uit minstens drie gerechtjes en bevat een iets complexer recept maar de andere hapjes zijn makkelijk gehouden om dat de compenseren. In heel veel gevallen kun je ook dingen voorbereiden of alvast helemaal maken en soms invriezen zodat je op de dag zelf niet de hele tijd in de keuken hoeft te staan. De planken zijn geschikt voor 8 tot 12 personen. Sommige recepten kun je gewoon niet in een kleine hoeveelheid maken geeft Francis aan. Bij de meeste planken staan ook nog tips voor kant en klare extra’s die er goed bij passen.Boekrecensie: Planken met en Indische twist @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Planken met en Indische twist @ Lauriekoek.nl

Ingedeeld naar thema

De inhoud van Planken met een Indische twist is verdeeld over de verschillende thema’s. Als ik de thema’s allemaal zie vallen me allereerst de vier vegan thema’s op: Spicy vegan borrel, Vegan movie night, Vegan comfort en Vegan verleiding. Zeker niet alles is vegetarisch of veganistisch, maar er staan wel flink wat vega opties in. Uiteraard is er ook een Pandan party in opgenomen, maar ook een Pavlova celebration een soort pavlovabuffet met alles erop en er aan, op een plank uiteraard. In het hoofdstuk Mocktails with friends vind je alcoholvrije drankjes. Van uitgebreid toetje tot high tea alles, maar dan ook werkelijk alles kan op een plank. Als je het op de foto’s ziet begrijp je waarom het staat gul en overvloedig.
Boekrecensie: Planken met en Indische twist @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Planken met en Indische twist @ Lauriekoek.nl

Ga lekker naar de toko

Als het woord Indisch valt weet je dat je waarschijnlijk naar de toko moet. Waar je in de supermarkt geluk hebt om iets te treffen wat je nodig hebt, weet je bij de toko tenminste zeker dat ze het hebben liggen. Pandanaroma bijvoorbeeld, Francis Kuijk wordt ook wel de pandan queen genoemd. In het boek vertelt ze alles over aroma en verse pandan, maar ook gula djawa, limoenblaadjes en de juiste ketjap vind je allemaal in de toko. Als je er geen in de buurt hebt, kun je het tegenwoordig ook steeds makkelijker thuis laten bezorgen.
Boekrecensie: Planken met en Indische twist @ Lauriekoek.nl

Maak lekker veel en eet het samen op

De individuele hapjes zijn vaak niet lastig, ze kosten vaak vooral tijd om te maken en dat is iets waar je even voor moet gaan zitten. Daarom heeft het inderdaad niet veel nut om de recepten kleiner te maken, als je toch bezig bent kun je net zo goed productie draaien. De recepten in Planken met een Indische twist kun je dus heel goed maken voor op feesten en partijen. Met kerst in het vooruitzicht is dat de feestdag waar ik meteen aan moet denken, al kun je natuurlijk ook individueel hapje of toetje maken en daar op kleinere schaal van genieten. Het is vooral een kookboek voor als je mensen wil uitnodigen en uit wil pakken.

Boekrecensie: Planken met en Indische twist @ Lauriekoek.nl

Planken met een Indische twist
Francis Kuijk
Uitgeverij Good Cook
€24,95

Posted by on 11 november, 2023

LEAVE A COMMENT