Boekrecensie: Manis

Boekrecensie: Manis @ Lauriekoek.nl
Manis bakken met een Indische twist is het bakboek van Francis Kuijk. Als iemand in de finale van Heel Holland bakt heeft gestaan, dan verwacht je bijna wel een bakboek van zo iemand. Na Basisboek Indonesisch en Bersama is er dus een boek vol taarten, koekjes, cakjes, snoep en snacks. 

Er verschijnen heel veel bakboeken, maar dit bakboek valt meteen op. Door de pandan pavlova op de voorkant, maar ook door de recepten in het boek. Heel veel kleurrijke recepten, zoals kue pelangi kukus, gestoomde regenboogcake, getuk, cassavekoekjes, bolu cokelat, pandan chocolade pandan-chiffoncake. Veel heb ik nog nooit eerder gezien, gegeten of gemaakt. Dat maakt nieuwsgierig!
Boekrecensie: Manis @ Lauriekoek.nl

Even langs de (online) toko

In veel recepten uit Manis gaan ingrediënten die je in de toko kunt vinden, zoals gefermenteerde cassave, pandanextract en palmsuiker. Sommige supermarkten verkopen het wellicht maar de toko heeft het zeker. Als je zo’n winkel niet in de buurt hebt dan biedt het internet soelaas. Je kunt tegenwoordig zelfs gekoelde en gevroren producten laten bezorgen. Echt een uitkomst en een uitstekend excuus om je vriezer helemaal vol te duwen met producten die je in je eigen omgeving moeilijker kunt vinden. Ik spreek uit ervaring.Boekrecensie: Manis @ Lauriekoek.nl

Ovalette

Een van de ingrediënten waar ik nog niet van had gehoord was ovalette. Een cake emulgator die volgens Aziatische ingrediënten niet vegetarisch is. Dat is gek want als ik verder zoek vind ik veganistische en zelfs rawfood recepten met Ovalette. Wonderlijk wel. Een van de ingrediënten is sorbitol en dat kan zowel dierlijk als plantaardig zijn. De e-nummers zijn vrijwel altijd vegetarisch. Ik kan dus niet achterhalen wat het niet vegetarisch maakt? Er zijn drie verschillende varianten van ovalette en ze worden alle drie uitgelegd in het boek.Boekrecensie: Manis @ Lauriekoek.nl

In veel van de recepten van Manis gaan ingrediënten als boter en eieren, al zitten er hier en daar ook vegan opties bij, maar die staan niet als zodanig aangegeven. Vrijwel alle recepten zijn wel geschikt voor vegetariërs hier en daar is er iets met gelatine. Aan de andere kant wordt er ook in recepten met agar agar gewerkt, wat juist wel vegetarisch is. Bij ieder recept is een foto van het eindresultaat.
Boekrecensie: Manis @ Lauriekoek.nl

Er staan recepten in Manis die echt wel even wat tijd en moeite kosten en een goed project zijn voor in het weekend, zoals spekkoek, maar ook recepten die best eenvoudig zijn. Denk aan koffie tubruk truffels of spekkoekjes en koekjes met spekkoek kruiden. Er zijn recepten die heel traditioneel aandoen en er zijn recepten bij die ook Europese invloeden hebben. Een babka met een vulling van gula djawa, hot cross buns met pandan of cheesecake met geelwortel en kaffir, om er maar een paar te noemen. Wat me verder opvalt is dat er best wat gerechten bij zijn die je gaart in een stoompan.
Boekrecensie: Manis @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Manis @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Manis @ Lauriekoek.nl

Manis is een bakboek wat voldoende opties biedt voor bakkers die andere smaken en gerechten willen leren kennen, of juist voor mensen die op zoek zijn naar bepaalde smaken omdat ze ze graag opnieuw willen proeven. Het is geschikt voor ervaren en minder ervaren bakkers. Een ideaal diner zou beginnen met een diner uit Basisboek Indonesisch en een nagerecht uit dit kookboek. Alleen van het idee al fleur ik helemaal op.
Boekrecensie: Manis @ Lauriekoek.nl

Manis
Fracis Kuijk
Uitgeverij Good Cook
€25,95

Posted by on 26 juni, 2022

LEAVE A COMMENT