Boekrecensie: Vegan rainbow food

Boekrecensie: Rainbow food @ Lauriekoek.nlVegan rainbow food, oftewel veganistisch eten in alle kleuren van de regenboog, is goed voor je gezondheid, als je die kleuren in de vorm van groenten en fruit eet en goed voor je humeur. Want wie houdt er nou niet van een kleurrijk bord? In dit kookboek wordt de regenboog naar een hoger plan getild.

Jason Tjon Affo

Jason is Surinaams-Nederlands en hij is fotograaf, food stylist en food blogger. Hij heeft een Instagramaccount vol kleurrijke food foto’s en een eigen lifestyle platform The Indigo Kitchen. Zijn eerste kookboek Vegan soul food is verkozen tot beste vegan kookboek van 2020, opgevolgd door  Vegan partyfood.

Kleurrijke recepten

In het Vegan partyfood kookboek was het ook al een kleurrijke bedoeling en die weg wordt nu nog wat dieper ingeslagen. Je kunt kleur gebruiken om indruk te maken op je gasten, je kunt het ook gebruiken om jezelf en naasten op te vrolijken. Elke kleur heeft zijn eigen vitamines en gezondheidseigenschappen. Dus het boek begint met een uitleg wat welke kleur voor eigenschappen heeft. Ook komt aan bod hoe je er mee kunt koken. Hierna volgt een overzicht van de kleurrijke voorraadkast.Boekrecensie: Rainbow food @ Lauriekoek.nl

De recepten zijn ingedeeld in Rise and shine (ontbijt dus), Rainbow dinner, For my sweethearts (zoetigheden), Rainbow party voor partyfood en showstoppers, gerechten om indruk mee te maken en Top it off, voor bijzondere sauzen, olie en dingen in het zuur. De showstoppers maken op mij het meeste indruk. Er is sushi in alle kleuren van de regenboog en een bentobox met alle kleuren en een beertje van rijst. Een lust voor het oog, alleen de foto maakt me al vrolijk en bij ieder gerecht staat een mooie foto van het eindresultaat.Boekrecensie: Rainbow food @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Rainbow food @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Rainbow food @ Lauriekoek.nl

Voor een showstopper moet je wellicht wat tijd uittrekken, maar er staan ook genoeg recepten in dit boek die je op een doordeweekse avond kunt maken, zoals wortelstampot met gekaramelliseerde ui,  Okra met tomatensoep en  curry-knolselderij. Het verhaal dat wortels oranje zijn ter ere van Willem van Oranje klopt overigens, helaas niet. In de zoetigheden uit het For my sweethearts zit trouwens gelukkig wel gewoon suiker, want kleur kan je dan wel gezondheid geven, zoetigheden zonder suiker zijn meh. Er zijn al genoeg (vegan)kookboeken die voedingsmiddelen demoniseren.
Boekrecensie: Rainbow food @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Rainbow food @ Lauriekoek.nl

Ingrediënten

Qua ingrediënten denk ik dat je met een gewone supermarkt een heel eind komt, al denk dat je voor matcha het beste naar een speciaalzaak kunt. Producten als miso, gochujang, hibiscus en Hindoestaanse kerriepoeder (de enige echte) verkopen ze bij vrijwel iedere toko (in de supermarkt is dat maar afwachten). In een van de recepten zit ook msg een ingrediënt waarvan ik het idee heb dat de vooroordelen nu eindelijk eens aan het verdwijnen zijn.

Eten doe je ook met je ogen, Vegan rainbow food is wat dat betreft een goede reminder. Ik denk dat het ook helemaal geen kwaad kan om daar eens veel aandacht aan te besteden in de keuken. Het hoeft zeker niet ten koste te gaan van de smaak en het draagt extra bij aan de beleving. Dit is het derde boek wat de vegan foodtrilogie afsluit, ik ben benieuwd waar de volgende regenboog verschijnt.
Boekrecensie: Rainbow food @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Rainbow food @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Rainbow food @ Lauriekoek.nl

Vegan rainbow food
Jason Tjon Affo 
Uitgeverij Becht
€25,99

Posted by on 18 augustus, 2022

LEAVE A COMMENT