Boekrecensie: Vega Blauw

Boekrecensie: Vega Blauw @ Lauriekoek.nlRestaurant Blauw heeft een vegetarisch kookboek gelanceerd: Vega Blauw. Deze is geschreven door de chefs van het restaurant met persoonlijke favorieten, klassiekers van het restaurant en meer. Allemaal vegetarisch en zelf vaak ook vegan.

Ik was te gast op de presentatie van Vega Blauw in de Amsterdamse vestiging (er is er ook een in Utrecht) van het restaurant. De ruimte was gevuld met muziek, de eigenaar van Blauw, trotse koks, familieleden, mensen van de uitgeverij en ik. Er was iemand van het consulaat aanwezig om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen. Natuurlijk was er ook eten, kleine gerechtjes naar de recepten uit dit kookboek uiteraard. Alles was even lekker.Boekrecensie: Vega Blauw @ Lauriekoek.nl

Vega Blauw

De eigenaar van Blauw vertelde in zijn speech dat het restaurant een moeilijke tijd achter de rug had. Over het beperkt open mogen, dicht moeten en steeds maar weer die nieuwe regels. Tijdens die periode is het idee voor Vega blauw ontstaan. Er was tijd om er aan te werken en om voor iedereen iets te bieden staan er bij Blauw uiteraard ook vegetarisch en veganistische opties op de kaart. Er zijn ook veel traditionele vega gerechten in Indonesië, met tofu en tempeh weten ze wel raad.

De Indonesische keuken

Indonesië is een divers land, het bestaat uit 16.000 eilanden (17.000 volgens de afgevaardigde van de Indonesische ambassade). Ieder gedeelte van Indonesië heeft zijn eigen specifieke keuken. Afhankelijk van de ligging, het klimaat, religie. Voorin het boek vind je hier een kleine samenvatting van. Daar komt ook aan bod dat het typisch Nederlands is om sambal naast een gerecht te gebruiken. Of mensen in Indonesië wel of geen vlees of vis eten hangt, naast geografie, ook af van hoeveel iemand te besteden heeft.

Ingrediënten

Natuurlijk kan je de recepten uit Vega Blauw niet koken zonder de juiste ingrediënten. Veel supermarkten hebben die, maar nog handiger is om een keer langs te gaan bij de toko. Er staat een verklarende lijst van ingrediënten in het kookboek maar er staat ook dat je ook dingen kunt vervangen. Interessant vind ik dat ze emping, een cracker van de melindjonoot een vegan kroepoekalternatief noemen. Gewone kroepoek bevat vaak garnalen, garnalen zijn niet veganistisch, maar ook niet vegetarisch.

Recepten van de chefs

Er staan twee ideeën voor een rijsttafel voorin het boek, een vegetarisch en een veganistisch. Met voor- en nagerecht, samengesteld door hoofdchef van Blauw Hendra. Alle 70 recepten zijn geschreven door de chefs van Blauw, ze worden geïntroduceerd voor in het kookboek en staan ook met hun foto bij hun eigen recepten. Soms staat er ook een persoonlijke noot bij het recept. Sommige recepten zijn klassiekers uit het restaurant, in dat geval staat alleen het logo van Blauw erbij.Boekrecensie: Vega Blauw @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Vega Blauw @ Lauriekoek.nl

Vega en veel vegan

Er staan verschillende soorten gerechten in Vega Blauw: soepen, hoofdgerechten, street food, bijgerechten, salades en zoetigheden en nagerechten. Als iets vegan is. wordt dat aangegeven met een blaadjes symbool. Een groot gedeelte van de recepten is veganistisch, het is vrijwel alleen niet geschikt voor veganisten als een recept ei bevat. Bij ieder recept staat een mooie foto van het eindresultaat.
Boekrecensie: Vega Blauw @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Vega Blauw @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Vega Blauw @ Lauriekoek.nl

Rijsttafel en doordeweeks

Natuurlijk kun je een complete rijsttafel bereiden maar je kunt ook op een doordeweekse dag een of twee gerechten maken. Er zijn er genoeg bij die prima als avondeten kunnen. Sop sayur santan bijvoorbeeld, een groente-kokoscurry of sop labu oftewel pompoensoep. Enkele van de gerechten die ik al heb kunnen proeven en erg lekker vond zijn: Cager telur madura, gefrituurde eieren in kruidige saus en jackfruit rendang, misschien wel het lekkerste gerecht met jackfruit wat ik ooit at.  De sajoer lodeh kroket, moet ik thuis ook echt gaan maken, want alles in kroketvorm is ten slotte lekker.
Boekrecensie: Vega Blauw @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Vega Blauw @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Vega Blauw @ Lauriekoek.nl

Ik ben echt ontzettend blij met alle koks en restaurants die met een vega(n) kookboek komen. Er komt steeds meer keuze in zulke kookboeken en dat vind ik een uitstekende ontwikkeling. Na het sambalboek van Titi Waber wilde ik al langs bij Blauw, maar nu helemaal voor een hele avond vol met heerlijk eten. Het boek is, naast een heel puik kookboek ook nog eens een uitstekende reclame voor het restaurant.Boekrecensie: Vega Blauw @ Lauriekoek.nl

Vega Blauw
Team Blauw
Uitgeverij Terra
€29,99

Posted by on 25 november, 2022

LEAVE A COMMENT