Boekrecensie: Ovenschotelbijbel

Boekrecensie: Ovenscholtelbijbel @ Lauriekoek.nlOvenschotel, alleen het woord klinkt al als instant comfort food. Meteen denk je aan de oven en bubbelende saus die je nog net ziet in het lichtje van je oven. Ik weet dus zeker dat mensen warm worden van het idee van een kookboek vol met recepten voor ovenschotels. Nou dat boek is er nu!

Wat is een ovenschotel?

Ovenschotel dat roept bij mij wel de vraag op, zijn dit enkel recepten voor ovenschotels of vallen de bakplaat en traybake hier ook onder? Ik denk dat er zeker enige overlap is tussen de drie. Ze komen alle drie uit de oven, vrijwel alles kant op een bakplaat of in een ovenschotel. Meestal is het makkelijk: alles in een schaal of plaat en de oven het werk laten doen. Toch denk ik dat er ook verschillen zijn. Zo is een ovenschotel vaker een geheel in een schaal met een saus en een dakje van deeg of paneermeel en ovenschotels nemen niet vaak een hele bakplaat in beslag. Ik zou ook zeggen dat ovenschotels een hoger comfort food gehalte hebben. Ze bevatten ook vaak kaas.

Hoofdstukken

De ovenschotelbijbel is onderverdeeld in de hoofdstukken: aardappel, pasta, rijst, deeg, koolhydraatarm, overig en zoet en basisrecepten voor sauzen als bechamel, aioli, gremolata. Als je van lasagne houdt is het pasta hoofdstuk echt wat voor jou, als je meer van de stamppotten en aardappelgratins bent ben je bij aardappel aan het juiste adres. Voor gerechten met net iets minder carbs is er ook een heel koolhydraatarm hoofdstuk.
Boekrecensie: Ovenscholtelbijbel @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Ovenscholtelbijbel @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Ovenscholtelbijbel @ Lauriekoek.nl

Ingrediënten

De ingrediënten zijn over het algemeen niet heel moeilijk te krijgen. Met een goede supermarkt in de buurt kom je een heel eind. Voor sommige kazen moet je misschien naar een speciaalzaak. Bij de vlees- en visrecepten, waar dat mogelijk is, staat een vega tip. Door iets weg te laten of te vervangen kun je een vega versie maken. Bijvoorbeeld door gehakt te vervangen door een vegetarische versie, of door een blik linzen. Bij de kazen is het wel belangrijk om er op te letten dat ze vegetarisch gestremd zijn, dus zonder de sappen uit een maag van een kalf.Boekrecensie: Ovenscholtelbijbel @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Ovenscholtelbijbel @ Lauriekoek.nl

Vegan?

Je kunt proberen om de ovenschotels veganistisch te maken, maar dat houdt in dat je dan flink wat vegan kaas moet gebruiken. Niet alles smelt even goed of smaakt even goed in grote hoeveelheden. Ik denk in alle eerlijkheid dat dit niet het meest geschikte boek voor veganisten is. Al staan er ook wat 100% vegan recepten in de ovenschotelbijbel, die staan niet als zodanig vermeld. Eerder schreef Janneke Philippi het kookboek Vega, ik denk dat daar voor veganisten en mensen die niet zo van kaas houden meer opties in staan.

Rijst uit de oven

Ik denk dat mij persoonlijk het hoofdstuk rijst het meest aangenaam heeft verrast. Rijst en risotto zo in de oven bereiden heb ik eigenlijk niet vaak gedaan. Wel als traybake en in de snelkookpan naast de traditionele methode. maar ik kan duidelijk nog verder experimenteren. Zelfs sushirijst gaat de oven in. Ook vind ik het leuk dat er zoete ovenschotels zijn toegevoegd, want veel toetjes uit de oven zijn uiteindelijk ook een ovenschotel.
Boekrecensie: Ovenscholtelbijbel @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Ovenscholtelbijbel @ Lauriekoek.nl

Ovenschotels zijn ideaal, je kunt ze vaak van te voren voorbereiden, de oven doet het meeste van het werk. Als je een groter gezelschap hebt kun je makkelijk een schotel extra maken. Een knapperig korstje of een deeglaagje vrolijkt bijna iedereen enorm op. Met de Ovenschotelbijbel van Janneke Philippi kun je elke dag van de week een andere ovenschotel in je oven zetten.
Boekrecensie: Ovenscholtelbijbel @ Lauriekoek.nl

Ovenschotelbijbel
Janneke Philippi
Uitgeverij Carrera culinair
€34,99

Posted by on 13 april, 2024

LEAVE A COMMENT