Boekrecensie: Budget vegan eenpansgerechten

Boekrecensie: Budget vegan eenpansgerechten @ Lauriekoek.nlAls er ergens op dit moment wel behoefte aan is dan is het budgetrecepten en dus ook budget vegan eenpansgerechten. Dit kookboek is dus uitstekend getimed. Vroeger was een van de meest gehoorde klachten over veganistisch eten dat het ingewikkeld was, maar ook duur. Tegenwoordig hoor ik het argument dat het prijzig is wat minder, misschien omdat alles duurder is geworden?

Budget is een rekkelijk woord

Het begrip budget is natuurlijk rekkelijk. In Engeland is de titel van dit boek zelf Broke vegan, wat zoiets platzak betekent. Iedereens definitie van platzak is anders, maar ik zit dan eerder te denken aan pasta met tomatensaus en niet aan de uitgebreide recepten in dit boek. Het is ook een leuk idee dat je minder afwas hebt en zo energie bespaart, maar sommige gerechten moeten nou eenmaal even pruttelen. Dus hoeveel energie je bespaart vind ik moeilijk te bepalen. Als je zelf met een heel krap budget moet leven weet ik niet of dit een kookboek voor jou is.

Broccoli versus bimi

Er zijn als ik de recepten bekijk wel een paar dingen die me opvallen. Zo wordt er zo te zien niet altijd echt op ingrediënten bespaard. Bimi bijvoorbeeld, kost momenteel €2,89 per 200 gram, een broccoli van 500 gram heb je al gauw voor 1 euro. Als ik op mijn budget moet letten weet ik wel waarvoor ik kies. Buiten dat kun je van broccoli de steel ook eten, net als van bimi. Er gaat veel groenten en fruit in de recepten, dat is goed. Hier en daar wordt ook gebruik gemaakt van diepvriesproducten, wat het betaalbaar kan houden, of peulvruchten uit blik waar ook niets mis mee is.
Boekrecensie: Budget vegan eenpansgerechten @ Lauriekoek.nl

De recepten

De 100 recepten in dit boek zijn verdeeld over de hoofdstukken Doordeweekse maaltijden, Slimme weekendgerechten, Samen genieten en Simpele zoetigheden. De inspiratie voor de recepten komt van over de hele wereld, zo is er jollof rijst, bieten-cashewnotencurry en risotto. Sommige gerechten worden in één pan gemaakt, anderen in een ovenschaal of bakplaat. Er wordt weinig gebruik gemaakt van vervangers, alleen margarine en plantaardige melk komen af en toe voorbij. Sommige budgetrecepten zijn gericht op restverwerking, bijvoorbeeld hoe je oud brood kunt verwerken verwerken. Brood is een van de meest weggegooide voedingsmiddelen in Nederland.Boekrecensie: Budget vegan eenpansgerechten @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Budget vegan eenpansgerechten @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Budget vegan eenpansgerechten @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Budget vegan eenpansgerechten @ Lauriekoek.nl

Variatie

Bij ieder gerecht staat een foto. Bij heel veel recepten wordt ook een variatie tip gegeven, zodat je het ook nog op een andere manier kunt maken. Heel soms vraagt een recept om iets typisch Brits, zoals vegetable shortening, of minced meat. Dat laatste is trouwens een vulling van gedroogd fruit, geen vlees. Er staan wel vervangers van moeilijk verkrijgbare ingrediënten in, maar bij expatwinkels kun je zulke ingrediënten ook vinden. Moeilijker dan harissa en ingemaakte citroenen wordt het eigenlijk nooit.
Boekrecensie: Budget vegan eenpansgerechten @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Budget vegan eenpansgerechten @ Lauriekoek.nl

Momenteel zijn airfryers en snelkookpannen en ook instant potten helemaal je van het. Vanwege de (al dan niet vermeende) energiebesparing. Ik denk dat het prima mogelijk is om met een budget te koken, ook zonder extra apparaten. Alleen als je structureel te weinig geld hebt voor boodschappen, dan kan geen kookboek je helpen. De recepten in Budget vegan eenpansgerechten zijn leuk. Het éénpansidee is handig voor de doordeweekse avond en als je budget niet al te krap is is het zeker een leuke optie. Als je de bakplaat serie van Rukmini Iyer leuk vond zou ik zeker even naar Budget vegan eenpansgerechten kijken.
Boekrecensie: Budget vegan eenpansgerechten @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Budget vegan eenpansgerechten @ Lauriekoek.nl

Budget vegan eenpansgerechten
Sam Dixon
Uitgeverij GoodCook
€16,50

Posted by on 14 september, 2023

4 Comments

 • Hermien

  16 september, 2023

  Hmm het recept op je insta lijkt me lekker! Qua styling lijkt het ook erg op de bakplaatserie, daar ben ik zeker dan van, dus zal deze ook eens inkijken.

  • Laurie

   16 september, 2023

   Ja het lijkt inderdaad op de bakplaatserie. Alleen bestaat daar geen 100% vegan versie van, alleen de groene met vega en vegan recepten. Plus dat het in budget vegan niet alleen bakplaatrecepten zijn maar ook recepten voor in een pan op het fornuis.

 • Janne

  21 september, 2023

  In de periode dat ik het meest blut was, woonde ik in een mini studiootje met alleen maar een klein 2-pits kookstel en geen oven. Dus een kookboek met eenpansgerechten was voor daar wel handig geweest. Ik kwam er toen achter dat veel van mijn normale kookrepertoire toch met drie pannen tegelijk is…

  • Laurie

   21 september, 2023

   In dit boek staan ook ovengerechten. Dus ik weet niet of dat je toen had geholpen. Tegenwoordig kun je kleine oventjes krijgen die ook een airfryer functie hebben, instantpotten (die als ze heel chic zijn ook een oven functie hebben) en rijstkokers. Als je echt op een zolder zonder keuken zit dan kunnen zulke dingen echt handig zijn. Het enige is wel dat je best een start budget moet hebben als je en een kookplaat en een van zulke apparaten wil hebben.
   Je zit inderdaad zo aan de drie pannen, een gerecht, wat rijst, even wat pitten roosteren en hoppa. Een warmhoudzak zoals de Ecostoof is ook handig maar ja het is wel weer een extra ding. Een fornuis met vier pitten is wat dat betreft misschien toch het meest voordelig.

LEAVE A COMMENT