Boekrecensie: Een ode aan salades
“You don’t make friends with salad”, oftewel je maakt geen vrienden met salade. Het een quote uit the Simpsons, tevens een bekende internet meme, maar Alice Zaslavsky denkt daar duidelijk anders over. Natuurlijk maak je wel vrienden met salades! Je moet alleen wel een goede spannende salade maken. Nou juist dat soort salades biedt Alice Zaslavsky in Een ode aan salades.
De 11 stappen naar salade succes
Om er zeker van te zijn dat je het fundament onder elke goede salade goed begrijpt, begint een Ode aan salade met 11 eenvoudige stappen naar saladesucces. Van het advies om een slacentrifuge te kopen, tot de stelregel dat een goede salade altijd iets van vet bevat. Van het opvolgen van deze stappen alleen al kunnen je salades enorm opknappen. Na de 11 stappen tot salade succes volgt een overzicht van alle dressings ingedeeld naar eigenschap. Scherp en citrus bijvoorbeeld of kruidig en geurig.
Salades voor warmere dagen en koelere dagen
De recepten in Een ode aan salades zijn simpelweg ingedeeld in warmere dagen en koelere dagen. Ik moet zeggen dat het wel logisch aanvoelt. Op warmere dagen heb je behoefte aan een heel ander soort salade dan op koelere dagen. Op warmere dagen heb je waarschijnlijk ook toegang tot andere soorten groenten en fruit dan op koudere dagen. Zo valt de puzzel mooi in elkaar. De salades in het kookboek zijn bedoeld voor 4 tot 6 personen, maar bij de dressings staat ook al dat drie tot 4 salades voor een tafel van 4 tot 6 personen genoeg moet zijn. Bij iedere salade staat ook vermeld dat het vrienden is met andere salades, waarna er pagina nummer naar de salade in kwestie staan vermeld.
Zonnig
In dit kookboek wordt het kleurige, zonnige thema uit de vorige kookboeken van de hand van Alice Zaslavsky Het plezier van echt goed koken en Een ode aan groenten voortgezet. Als je fan was van de vorige twee boeken dan denk ik dat dit boek je ook zeker aan zal spreken. Er staat een behoorlijk aandeel vegetartische gerechten in. Als iets niet vegetarisch is, ligt dat vooral aan een niet vegetarisch gestemde kaas of een lepel vissaus. Veganistische opties staan er ook in, maar wel een stuk minder, omdat er toch nog vaak kaas wordt gebruikt. Sommige salades zou ik zelf als een hoofdgerecht eten, maar er staan ook recepten voor salades in die meer aanvoelen een bijgerecht, omdat ze bijvoorbeeld compleet op basis zijn van groenten, overgoten met dressing.
Salade in de breedste zin
Enkel recepten die me aanspreken uit het hoofdstuk warmere dagen: aubergine larb met ingemaakte gebakken sjalotten, fruitsalade met prikkelende dressing en zoetzoute macadamianoten, kurkentrekkerkomkommer met gochujang-dressing en geschaafde courgette-edamamesalade met ingemaakte gember. Van het koelere dagen gedeelte ben ik vooral benieuwd naar de pistoe geroosterde radijs met linzen, wortel-wilderijstsalade met marmeladedressing. Cypriotische salade met roze ingemaakte bloemkool en misobloemkool met tuinbonenpuree. Bij bijna alle recepten staat een foto van het eindresultaat die goed bij het kleurrijke interieur van het boek past. Zoals je al aan de titels van de gerechten kunt zien is het echt niet alleen bladgroen, het is salade in de breedste zin van het woord.
Make friends with salad
Alice Zaslavsky heeft het gewoon weer gedaan een derde boek met weer allemaal recepten die me allemaal als muziek in de oren klinken. Dit is vast niet de salad waar de Simpsons van zeggen dat je er geen vrienden mee maakt. Dit zijn gerechten die je er voor zorgt dat je je groenten en soms ook fruit binnenkrijgt op een smakelijk manier. Die je ook gerust aan je (potentiële) vrienden kunt serveren, zonder dat ze van tafel wegrennen.
Een ode aan salades
Alice Zaslavsky
Uitgeverij Good Cook
€29,95
Laatste reacties