Boekrecensie: Salade freak

Boekrecnsie: Salade freak @ Lauriekoek.nl
Hoe langer het zomerseizoen duurt, hoe meer ik mij geneigd ben me een salade freak te noemen. In dit boek van Jess Damuck gaat om salades voor elk seizoen, geschreven door iemand die gek is van salades en er naar eigen zeggen echt elke dag een eet. 

Jess Damuck

Jess Damuck werkte 10 jaar als food editor voor Martha Stewart, die ik ook het voorwoord van dit boek schreef. Ze liet Snoop Dogg dan ook zijn eerste vers gemaakte crouton proeven, want Snoop en Martha zijn goede vrienden. Ze werkte bij Amerikaanse tv en tijdschriften als Bon Appetit en ze stylde ook het kookboek van Chrissy Teigen. Ze houdt van koken en omschrijft haar kookstijl als “pretty clean”, daarbij volgens mij verwijzend naar de clean eating leefstijl. In het boek refereert ze wel eens naar Molly en volgens mij is dat Molly Baz van kook dit boek. Salade freak heeft een beetje dezelfde vibe.

Ingrediënten

Salade freak begint, naast het voorwoord van Martha Stewart, met een overzicht van wat je nodig hebt om goede salades te maken qua ingrediënten en keukengerei. De salades zijn ingedeeld naar de vier seizoenen. De ingrediënten van de recepten staat ingedeeld naar wat je nodig hebt uit de voorraadkast, verse ingrediënten, waaronder ook vlees/vis of zuivel. Pas in het recept zelf zie je dan wat je waar voor (dressing of the salade zelf) nodig hebt. Het is een manier van ingrediënten opschrijven die ik niet vaak tegenkom.Boekrecnsie: Salade freak @ Lauriekoek.nl

Boekrecnsie: Salade freak @ Lauriekoek.nl

Boekrecnsie: Salade freak @ Lauriekoek.nl

Vegetarisch staat niet aangegeven

Het grootste aandeel van de recepten uit Salade freak is vegetarisch, recepten die vegetarisch zijn worden niet als zodanig aangegeven. Als je de recepten scant zie je snel of het vlees ontbreekt vanwege het indelen van de ingrediënten, al lees je dan over dingen als vissaus en ansjovis heen. Sommige ingrediënten zijn wel even een uitdaging. Kaapse kruisbessen, Mexicaanse limoen, shiso purple of  larry’s seasonings salt liggen hier niet in de supermarkt.. Gelukkig is er online steeds meer te vinden en te bestellen. Het is ook niet bij ieder recept raak, maar de recepten zijn duidelijk geschreven door iemand die toegang heeft tot allerlei ingrediënten en een goed gesorteerde boerenmarkt.Boekrecnsie: Salade freak @ Lauriekoek.nl

Salade is een breed begrip

De recepten zijn eenvoudig te maken op een doordeweekse dag. Er valt in dit boek van alles onder te noemer salade. Fruitsalade, ontbijtsalade, maar ook gazpacho, caesar saladepizza. Het meeste is toch wel een goede combinatie van groenten en fruit, met soms granen, peulvruchten en soms wat vlees of vis en dressing. Sommige recepten zijn ook simpelweg een goede combinatie bij wijze van recept, zoals spinazie met dressing en sesam, tomaat en biet met olijfolie, zout en koriander of meloen met munt en limoen. Er zijn recepten bij die een maaltijd op zich zijn, andere zijn meer een bijgerecht.
Boekrecnsie: Salade freak @ Lauriekoek.nl

Boekrecnsie: Salade freak @ Lauriekoek.nl

Ik moet zeggen dat bij het woord clean mij even de moed in de schoenen zonk. In de periode dat Lauriekoek bestaat heb ik echt genoeg clean eating boeken gerecenseerd. Gelukkig is Salade freak helemaal geen clean eating boek, het is een boek vol prachtige foto’s en recepten waarvan je zin krijgt om groenten en fruit te eten en waarvan je, zelfs als je al regelmatig salade eet, zin krijgt om nog meer salades op het menu te zetten. Een ideaal boek met de zomer met al dat heerlijke fruit in het vooruitzicht.Boekrecnsie: Salade freak @ Lauriekoek.nl

Salade freak
Jess Damuck
Uitgeverij Good Cook
€27,50

Posted by on 22 juli, 2022

LEAVE A COMMENT