Boekrecensie: Bowls of Goodness

IMG_8695 De mussen vallen van het dak terwijl ik deze blogpost schrijf, toch wil ik nog even zeggen dat ik deze zomer gewoon door blijf bloggen. Zo, dan hebben we die huishoudelijke mededeling weer gehad. Ik ga toch niet op vakantie dus er blijft meer tijd over om te bloggen. Hier is mijn recensie van Bowls of Goodness.

De kom is hot, ik heb hem al in meerdere gedaantes en in kookboeken voorbij zien komen. Ik bedacht dat hij ook nog wel eens in een vegetarisch kookboek voor zou kunnen komen en ik bleek gelijk te hebben. De kom leent zich namelijk overal voor, voor soep, voor ontbijt, voor salades. Of zoals Nina Olsson vindt: voor gezond en mindful eten.

Nourish Atelier

Nina zou je kunnen kennen van haar blog Nourish Atelier. Ze is geboren in Zweden, maar woont in Amsterdam. Door het woordje ‘mindful’ in de omschrijving van dit boek was ik in eerste instantie een beetje achterdochtig geworden, want ook mindful eten is een soort van dieet geworden en ik houd niet van diëten. Gelukkig dacht ik bij de introductie van dit boek al gauw “oh mooi, geen dieet”. Er wordt wel af en toe op de gezondheidsaspecten gewezen, zoals de antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen van paddenstoelen, er wordt vaak gebakken met kokoksolie en ghee. Schijnbaar is fytinezuur voor haar belangrijk (voor mij niet) en is ze fan van de ayurvedische kijk op eten.

De angst voor genetisch gemodificeerde soja speelt in ook in dit boek. Ik heb nog nooit gmo soja kunnen kopen in Nederland. Mocht je wel zeker weten dat het te koop is in Nederland en waar, mail me dan.

IMG_8697

IMG_8696

De recepten: een mix tussen The Green Kitchen en My New Roots

Goed, als ik de gezondheidstips negeer dan blijven er smakelijke recepten over. Het neigt een beetje naar The Green Kitchen en ook een beetje naar My New Roots. Er is veel glutenvrij en er staan overal tips bij hoe je het glutenvrij kunt maken. Veel gebruik hele granen, groenten en fruit en in dit boek zijn veel recepten veel veganistisch of er worden tips gegeven hoe je het veganistisch kunt maken. Er zijn dingen die ik al gezien heb, zoals jackfruit als draadjesvlees gebruiken en seitan stoofpot, maar ook nieuwe dingen zoals donburi en een poké bowl met watermeloen en zeewier.
IMG_8698

Aandacht voor alle wereldkeukens

In dit boek is er aandacht voor allerlei wereldkeukens. Zo staan verschillende pastagerechten is, maar ook rendang, curry en er is ook aandacht voor het feit dat je verschillende componenten moet gebruiken om een echt goede kom samen te stellen. Er zit overal wel een speciale saus en/of pickle bij om het een aantrekkelijk geheel te maken. Hier en daar wordt gebruik gemaakt van wat nu geen superfoods meer mag heten zoals hennepzaad of acai of spirulina, maar dat is incidenteel. Wel zal je af en toe naar de natuurwinkel of toko moeten voor zeewier of seitan, maar het merendeel van de ingrediënten is vrij algemeen verkrijgbaar.
IMG_8702

IMG_8701

Zomerse recepten en winters comfortfood

Alles is prachtig gefotografeerd er staan zeker genoeg kommen met salade in die ik op een warm zomeravond zou willen eten. Ook voor winterse dagen zijn er voldoende opties: zoals soepen en stoofpotten en comfort food. En mocht je het je afvragen, ja er staan zelfs toetjes in. Ze worden voornamelijk gezoet met kokos, palmsuiker en ahornsiroop, wat ik gezien de gezondheidstips ook wel verwacht had. Natuurlijk zstaat geen taart bij want die past niet in een kom.
IMG_8703
Volgens Nina is er een new wave gaande in vegetarisch voedsel wat ik een interessante gedachte vind. Het is zeker waar dat het dankzij het internet het veel makkelijker maakt om contact met elkaar te maken en recepten te delen en dat blogs daar zeker een rol in spelen. Dat merk ik als blogger ook. Ik ben benieuwd hoe op deze periode terugkijk als ik over 10 jaar nog steeds blog.

Bowls of Goodness
Nina Olsson
Uitgeverij Luitingh-Slijthoff
€ 20,-
IMG_8699

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 21 juni, 2017

LEAVE A COMMENT