Boekrecensie: Veggie Very Much + Give-away!

veggieverymuch01Nu het hier langzaam herfst begint te worden, een van mijn favoriete jaargetijden, vind ik toch altijd dat dit seizoen een pietsie te vroeg komt (ookal heeft de afgelopen zomer nog vrij lang geduurd). Dan kan ik wel jaloers worden op mensen zoals Mirjam Lesie-Pringle, die op Ibiza woont en op Ibiza is het klimaat op dit moment heel anders, denk ik zo. Een plek waar je vijgen gewoon van je struik kunt plukken. Geweldig! Mirjam heeft een zonnig vegetarisch kookboek geschreven met dezelfde naam als haar vegetarisch kookblog: Veggie Very Much. Het voorwoord is van Koffietijd kok Caspar Bürgi die, zo valt mij op, ook regelmatig vega kookt. Ik ben benieuwd naar de inhoud van dit boek.

Veggie Very Much is vegetarisch, niet veganistisch

Het boek is lekker overzichtelijk ingedeeld in ontbijt, lunch en avondeten. Het merendeel van de recepten is hartig, met een paar zoete opties aan het eind, die allemaal gezoet zijn met honing of agave. Op het eerst gezicht lijken er veel salades in te staan, maar het boek bevat ook recepten voor muesli, pancakes, dips, soepen, risotto, curry en hartige taarten. Een dwars doorsnede van de vegetarische keuken dus, met lekker veel groenten. Bij elk gerecht staat voor hoeveel personen het recept is en de bereidingstijd. Hoewel Mirjam aangeeft zuivel als delicatesse te zien, komt er wel degelijk kaas en ei voor in het boek. Het is daardoor niet bijzonder vegan proof.

veggieverymuch07

veggieverymuch04

Eenvoudige recepten met eenvoudige ingrediënten

De recepten zijn prima te maken met producten uit de supermarkt, geen ingewikkeld gedoe met producten die je nergens kunt krijgen en geen indrukwekkend lange ingrediëntenlijsten. De meeste recepten kun je prima maken op een doordeweekse drukke avond, dat is ook het nadrukkelijke uitgangspunt van het boek. Wel zou je natuurlijk het een en ander kunnen combineren voor een indrukwekkend diner. En hoewel het boek in Ibiza geschreven is, staan er natuurlijk ook recepten in geschikt voor Nederlandse winters en wintergroenten.

Bij elk recept staat een foto van het resultaat en tussendoor vind je foto’s van de schrijfster van het boek op Ibiza, die zijn jaloersmakend. De verhalen bij de recepten zijn ook vrij persoonlijk. Daar moet je van houden maar veel boeken die nu in de handel zijn bevatten veel foto’s van de persoon die het kookboek geschreven heeft.

veggieverymuch03

veggieverymuch06

Geen suiker..wel.. agave?

Op haar blog post ze overigens dat ze haar puberzoon liever geen suiker geeft, maar honing en agave en die bestaan voor het grootste deel uit… je raadt het al: suiker! Yep, dat is mijn stokpaardje. Ook qua B12-advies, is het een kwestie van goed opletten en je gezond verstand gebruiken. Peterselie en kikkererwten(!?) zou ik niet eten voor de vitamine B12, volgens de NEVO tabel bevatten beiden helemaal geen B12. Tevens bevat edelgist alleen vitamine B12 als het eraan is toegevoegd (en dus niet van nature: zie hier).  Ben je bang dat je B12 te kort komt, dan zou ik gewoon een supplement slikken als dat nodig is.

veggieverymuch05

veggieverymuch08

De eerste druk van dit boek was razendsnel uitverkocht, maar ik heb begrepen dat het inmiddels weer overal verkrijgbaar is. Het is een prettig boek, het gaat over gezond eten, maar dan zonder mee te gaan in die vreemde clean eating trend (waarbij ik nog steeds moet denken aan eten onder de douche). Dus mét zuivel, eieren, tarwe en zonder superfoodpoeders dus.

Veggie Very Much
Mirjam Leslie-Pringle
Uitgeverij Aerial
€ 24,95

LET OP: Ik mag een exemplaar van Veggie Very Much weggeven!
veggieverymuch02

Wat moet je daarvoor doen?

 • Laat een leuke reactie achter
 • Gebruik een geldig e-mail adres anders kan ik je niet bereiken als je gewonnen hebt!
 • Volg je mij nog niet op Facebook of Twitter? Ik zou het leuk vinden als je dat deed! Wees welkom.

Meedoen kan tot 11 oktober 20:00! Precies dan trek ik een winnaar!

Meedoen kan niet meer! De winnaar Niki heeft bericht gehad 🙂

Posted by on 5 oktober, 2016

12 Comments

 • Hanneke

  5 oktober, 2016

  Hoi Laurie,

  Wat ik zo fijn vind aan jouw recensies is dat ze altijd zo eerlijk zijn. Het is zo belangrijk je een eigen oordeel te vormen, maar dat gebeurt op veel blogs toch niet helemaal lijkt mij (ik ben nog altijd blij dat ik ‘dankzij jou’ het boek ‘het nieuwe vegalicious’ heb gekocht, momenteel één van mijn favo’s).
  Ik ben wel benieuwd naar dit boek. Heel vernieuwend lijkt het me niet, maar meer een boek dat je er voor een alledaags recept erbij pakt. Kortom: ik zou het leuk vinden om in aanmerking te komen als kanshebber voor het boek.

  (o ja….fb en twitter heb ik niet)

 • Alberthe

  5 oktober, 2016

  Gewoon een lekker no-nonsense boek als ik het zo lees. Een verademing na al dat superfood geliflaf 🙂 Dank voor de kritische noot voor wat betreft de B12 en de suikers. Overigens kan ik me wel voorstellen dat ze liever honing eet. Echte, onbewerkte honing heeft antibacteriële eigenschappen en bevat naast de suikers ook nog essentiële mineralen, enzymen etc. Toch eet ik het nauwelijks, mijn bijen hebben het zelf veel te hard nodig… 🙂

 • Yvonne

  5 oktober, 2016

  Wat is een kookboek zonder foto’s waar het water je van in de mond loopt! Dat zit bij dit kookboek wel goed, nice! Ik eet steeds vaker zonder vlees, dus inspiratie is welkom!

 • Meike

  5 oktober, 2016

  Fijn Laurie dat je zo regelmatig nieuwe kookboeken recenseert. Er komen er zoveel uit, dat het altijd prettig is om te lezen wat iemand anders er van vindt. Veggie Very Much klinkt als een boek voor mij: veel groenten, af en toe wat kaas/ei (ik eet niet 100% vegan), niet teveel moeilijk gedoe. Ik doe dan ook graag mee met de winactie!

 • Suus

  5 oktober, 2016

  Leuke titel ‘Veggie very much’….je kunt nooit teveel groenten eten, toch!? En als de eerste druk de winkel uit is gevlogen zal het wel een aansprekend kookboek zijn. Als een relatief groentje in vegan-land, is alle inspiratie welkom. Fingers crossed!

 • marijksels

  5 oktober, 2016

  Oh wat weer een heerlijk eerlijk fijne review! Dat doe je echt supergoed en dat kan ik zeer waarderen 😉 Jou idee van clean eten, zie ik al glimlachend helemaal voor me…hahaha, daar gaan de mooie plaatjes van gerechten op je bord.
  Ik kende haar blog niet en heb even lekker rondgeneusd, ziet er goed uit. Daar wil ik wel meer van en ik doe dus graag mee met deze leuke give-away. Like it verrie mutsj!

 • Niki

  7 oktober, 2016

  Wat leuk!!! Ik ben nu zo’n 11/12 jaar vega en kan wel wat nieuwe inspiratie gebruiken! Ben superbenieuwd naar dit boek, helemaal na het lezen van bovenstaande! Tof dat je zo eerlijk bent in je reviews! Ik ga heel hard duimen!!!

 • ingrid fonteyn

  8 oktober, 2016

  Mijn liefde voor dieren is mijn grote drijfveer om vegetarisch te eten en met leuke recepten kan ik mss medemensen overtuigen hetzelfde te doen. X

 • Iza

  8 oktober, 2016

  Super tof! Je hebt me er helemaal enthousiast over gemaakt ^^ Wij eten ook vega en soms wil je dan nog weleens in een sleur komen. Een boek als dit, vol nieuwe inspiratie zou geweldig zijn 😀

 • Anita H.

  8 oktober, 2016

  Ik ben geen vegetariër, maar ik eet niet vaak vlees. Misschien dat ik ooit nog eens “helemaal die kant op ga”. Dit boek lijkt me in elk geval de moeite waard.

 • Roxanne

  9 oktober, 2016

  Alleen de naam van dit boek al, wat klinkt deze leuk! ^_^ Ik zou hem heel graag winnen voor mijn jongere zusje. Omdat ze al meer dan 10 jaar vegetarisch eet en ik dat erg knap vindt. En wat nieuwe inspiratie vast heel erg welkom is. Stiekem is het ook een beetje eigenbelang want 1 x per week eten en koken we gezellig samen en hoe leuk zou het zijn om daarbij dit boek te gebruiken.

 • Kelly

  11 oktober, 2016

  Hoi Laurie,

  Dit lijkt me een heel fijn boek! Ik ben strikt genomen geen vegetariër, maar vind vegetarische gerechten altijd heerlijk en de laatste maanden ben ik me ook meer gaan verdiepen in vegetarisch koken. Dit kookboek zou superwelkom zijn! 🙂

LEAVE A COMMENT