Boekrecensie: Share

img_80301Zijn jullie al helemaal in de kerstsfeer? Zit je voor de haard op een zacht kleed omringd door kruidige geurkaarsen of sta je stijf van de stress in de rij van de supermarkt? Waar je ook bent, ik heb vandaag de recensie van een buitengewoon sfeervol vegetarisch kookboek voor je. Wat helemaal in de geest van kerst, over delen gaat. Share van Natascha Boudewijn.

Share een kookboek over delen

Het is trouwens geen kerstkookboek in de zin van alleen maar gerechten voor kerst. Het gaat meer over het organiseren van diners voor mensen van wie je houdt. In ieder seizoen, dus niet alleen de winter. Vegetarisch en volgens het seizoen eten, duurzamer kan zo ongeveer niet. De gerechten zijn ook nog eens uit allerlei windstreken in het boek vind je onder andere het recept voor muhamarra, tiramisu en oatcakes.
img_8033

Prachtige foto’s van gerechten en van de omgeving

Bij elk gerecht staat een prachtige foto en tussendoor vind je nog foto’s van mooi gedekte tafels in een prachtige omgeving. Zo perfect gestyled, het is een perfectie die ik in huize Lauriekoek nooit zal bereiken. Volgens mij zijn de foto’s genomen in Natascha’s Green Delicious atelier waar je vegetarische kookworkshops geeft en lessen in fotografie. Misschien ken je haar wel van haar mooie Instagramaccount. Of van de twee andere boeken die ze al eerder schreef en waarvan ik er ook al eens een op Lauriekoek besprak.
img_8035

Vegetarisch en soms ook veganistisch en glutenvrij

Bij elk gerecht staat aangegeven of het glutenvrij is en/of geschikt voor veganisten. Er wordt wel Parmezaanse kaas gebruikt, dat is officieus niet vegetarisch, maar als je dat problematisch vindt, kun je natuurlijk altijd een soortgelijke vegetarisch gestremde kaas gebruiken. Voor sommige dingen zul je wat langer moeten speuren zoals rozenwater of lupine bonen maar de meeste ingrediënten zijn prima verkrijgbaar.
img_8036

Er word veel gebruik gemaakt van verse kruiden in Share

In het boek worden lekker veel verse kruiden gebruikt. Een goede tip is om die zelf te kweken, in je tuin of in een bak op het balkon of bij het raam. Al is dat nu midden in de winter nog niet iets wat je ten uitvoer kan brengen, het is nu letterlijk en figuurlijk een dooie boel. Het doet me wel verlangen naar het voorjaar. Nog even geduld.
img_8034

Natasha volgende een opleiding bij Demuth

Ik vind het leuk om te lezen dat Natascha haar (vegetarische!) kookopleiding heeft gevolgd bij Rachel Demuth. In het Engelse tijdschrift Vegetarian Living komt die regelmatig voorbij. Rachel Demuth had jarenlang ook een vegetarisch restaurant in Bath. Het is altijd leuk om te zien wie wie inspireert.

Bij het diner dat ik laatst had bij Dudok, trof ik iemand die zei dat vegetarische kookboeken altijd een beetje saai zijn en vol zitten vol zware gerechten met kaas. Dat is echt al heel lang niet meer zo! 2017 schijnt het jaar te worden van de flexitariër en ik hoop dat die trend, na het jaar van de peulvruchten doorzet. Aan de kookboeken die nu verschijnen kunnen we de schuld echt niet meer geven.

Share (vier seizoenen samen koken, eten & genieten)
Natascha Boudewijn
Uitgeverij Becht
€ 27,95

img_8031

Posted by on 24 december, 2016

LEAVE A COMMENT