Boekrecensie: À la Minute

Boekrecensie: À La Minute @ Lauriekoek.nlÀ La Minute is het nieuwste kookboek van Mari Maris. Waar haar andere kookboek Maison Mari over haar avonturen in Frankrijk ging gaat dit boek over snel en lekker koken. Mari Maris heeft een goede fan base, elke keer als er een nieuw kookboek van haar hand verschijnt heb ik binnen no time mensen in mijn inbox om te vragen wanneer mijn recensie online komt. Dus op veler verzoek volgt hier mijn recensie.

Vegetarisch en vaak ook veganistisch

Goed nieuws voor de liefhebbers, alle recepten zijn vegetarisch (behalve op het gebuik van bepaalde kazen, qua stremsel na dan). Heel veel recepten zijn ook veganistisch of er is een veganistische optie, zonder nepkaas, kant-en-klare vleesvervangers, of andere kunstgrepen. Veganistische opties worden aangegeven met een groen blaadje. Voor mensen die snel geïntimideerd zijn door lange ingrediëntenlijsten heb ik ookm goed nieuws: de meeste recepten hebben een beknopte ingrediëntenlijst. Alle recepten bevatten lekker veel groenten en ook peulvruchten komen vaak aan bod.

Quinoa

Wat ik ook leuk vind: er staan recepten met quinoa in. Nu de superfoodstrend over en uit is, is het voor veel mensen de tijd om te bekennen dat het stiekem vies vonden. Ik vind het helemaal niet vies en ik ben opgelucht dat er nog iemand is die het nog het menu heeft staan. Door een misverstand heb ik momenteel meer dan een kilo quinoa in huis, Britse quinoa, zodat ik terwijl ik aan het koken ben lekker over over de gevolgen van de Brexit kan mijmeren. Er is overigens ook Nederlandse quinoa dus je hoeft het tegenwoordig ook al niet meer van ver te halen.

Veel van de recepten in À La Minute komen in de buurt van gerechten die ik al graag maak. Ik maak graag hummus, maak graag zelf pita broodjes en naan, croutons van oud brood en kook graag zelf mijn bonen. Er staan ook genoeg dingen in die ik wil uitproberen. De uien-sjalottentaart bijvoorbeeld, bonen in Spaanse saus, kruidige kooltaart, pastinaakkoek of tortilla, zoiets. Bij veel recepten staan meerdere variaties, bij sommige recepten staat een introductie met nog meer tips.Boekrecensie: À La Minute @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: À La Minute @ Lauriekoek.nl

Zomerse sferen

Bij alle recepten staat een foto van het eindresultaat er staan ook sfeer foto’s in genomen door Oof Verschuren (binnenkort verschijnt van zijn hand trouwens een sushi kookboek) en die kennen we ook wel als de man van Yvette van Boven. Ze staan zelf ook op de foto’s. Net als Mari Maris zelf, in haar typische zeer verzorgde retrostijl, vaak met groenten in de hand. De sfeerfoto’s zijn duidelijk genomen in een meer zomerse periode van het jaar en doet mij op dit moment heel hard naar het einde van de winter verlangen. Oh, en naar vakantie.Boekrecensie: À La Minute @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: À La Minute @ Lauriekoek.nl

À La Minute

À La Minute is een vrolijk kookboek voor mensen die snel iets op tafel willen toveren, zonder daarbij terug te grijpen op kant-en-klaar oplossingen en zonder daarbij heel streng te zijn met regels zoals een korte ingrediëntenlijst of kooktijd. Dat maakt dit een leuker dan de concurrentie. Na de verhalen uit Maison Mari ben ik wel benieuwd hoe het verder is gegaan met het verhaal uit dat kookboek, maar dat komt vast nog wel.

À La Minute
Mari Maris
Uitgeverij Carrera culinair
€31,99

Posted by on 12 januari, 2021

LEAVE A COMMENT