Hodmedod’s peulvruchten en granen

Hodmedod's @ Lauriekoek.nl Een van de onderwerpen die al een tijdje op mijn bloglijstje stond is Hodmedod’s. Dit bedrijf brengt Engelse bonen en granen aan de man in Engeland. Vaak bijzondere en zelfs vergeten varianten. Ook in tijden van corona kun je er gewoon bestellen, zelfs vanuit Nederland.

Bonen, een duurzame eiwitbron

Hodmedod’s betekent in ’t dialect zoiets als iets ronds, of iets opgerolds. Dat kun dus een krul in je haar zijn, een slak of een egel Of een boon of lins natuurlijk. Hodmedod’s is ontstaan toen Nick Saltmarsh op zoek ging naar lokale duurzame eiwitbronnen. Zelf was hij tot de conclusie gekomen dat dit waarschijnlijk op bonen zou uitkomen. Tot zijn stomme verbazing waren die bonen er al. Alleen werden ze allemaal verkocht aan het buitenland of er werd veevoer van gemaakt.

Quinoa en tuinbonen

Ze verstuurden bij wijze van proefzakjes tuinbonen rond met een enquête, de reacties waren enorm positief. De eerste bonen waren dus tuinbonen maar inmiddels hebben ze ook andere bonen in hun assortiment, waaronder Engelse quinoa. Ik heb gehoord dat er in Engeland al in de jaren ’70 werd geëxperimenteerd met dit gewas, alleen waren de eerste oogsten oneetbaar bitter. Wie had dat kunnen denken? De carlin peas zijn zelf verklaard tot slow food door Slow Food UK.

Bijzondere bonen en bijzondere producten

Alle boeren staan op de website, je kunt dus precies zien waar de bonen vandaan komen en wie het gezicht achter het product is. Hodmedod’s biedt de gewone onbewerkte varianten van (pseudo)granen en peulvruchten en ook meel. Daarnaast hebben ze bonen in blik en nog een lijn producten die gemaakt zijn van hun producten. Ze hebben bijvoorbeeld gerookte quinoa, peulvruchten snacks en umamipasta gemaakt van peulvruchten. Allemaal dingen die ik graag wilde proberen en heb kunnen proberen.

Peulvruchten snacks

Ik heb twee type snacks geprobeerd: tuinbonen en linzen. Ze zijn gebakken om ze knapperig te maken en hebben allebei een kruidige smaak. Je merkt duidelijk verschil tussen de tuinbonen en de linzen. De linzen zijn veel knapperiger en hebben een duidelijk naar linzen smakende kern. De fava beans (tuinbonen) doen veel meer aan een pinda denken, dat is niet zo gek want de pinda is ook een peulvrucht. Hij is knapperiger en valt sneller uit elkaar in je mond. Ik zou beiden prima vinden bij een borrel. Ze snacken heel lekker weg.Hodmedod's @ Lauriekoek.nl

Roasted yellow peasHodmedod's @ Lauriekoek.nl

Roasted fava beansHodmedod's @ Lauriekoek.nl

Umami paste

De umamipasta is en pasta gemaakt van gefermenteerde tuinbonen. Het is een donkergekleurde pasta die aan miso doet denken. Miso is ook een bron van umami maar die is gemaakt van sojabonen. Je kunt het door de soep roeren, groenten mee roosteren in de oven. Het is ideaal om te gebruiken in gerechten die diepgang nodig hebben. In de vegetarische en veganistische keuken is dit echt topspul, zeker als je umami lekker vindt en dat vindt bijna iedereen.Hodmedod's @ Lauriekoek.nl

Gerookte quinoa

De gerookte quinoa vind ik ook heel leuk. Ik heb zelf gerookt paprikapoeder in huis en gerookte water van Halen Mon. Gerookte smaken komen vaak van vlees of vis dus ook gerookte items zijn zeer welkom in mijn keuken. Het brengt net als de umamipasta diepgang. Het geeft ook weer een nieuwe kijk op een pseudograan wat ik al een tijdje ken. Ik weet dat het in de mode is om af te geven op quinoa in de nasleep van de clean eating mode maar ik vind het serieus prima te eten. Je moet er wel wat mee doen maar dat geld alle graanproducten wel.Hodmedod's @ Lauriekoek.nl

Ik vind het een heel raar idee dat sommige bonen die ik bij de toko koop misschien eerst in Nederland zijn geoogst en dan weer terug worden gestuurd naar Nederland. In Nederland kijk ik ook altijd wat ik uit Nederland kan krijgen, maar een initiatief als dit ken ik hier niet. Buiten dat steun initiatieven zoals deze in het buitenland ook graag. Zeker als ik er producten als gerookte quinoa en umamipasta kan kopen en lekkere snacks.

Je kunt vanuit Nederland bestellen op de website van Hodmedod’s. Het kan een paar dagen langer duren voor het aankomt. In Engeland zijn ze naast een webshop ook  regelmatig te vinden op markten en beurzen.

Posted by on 31 maart, 2020

LEAVE A COMMENT