Lola Quinoa

lolaquinoa
Af en toe houd ik het even niet meer bij, zo is het het jaar van de quinoa, nu is het het jaar van de peulvrucht. Ik denk niet dat beide voedingsmiddelen in populariteit gelijk zijn. Peulvruchten kunnen alleen maar dromen van de plotselinge populariteit die quinoa kreeg. Met de populariteit kwam natuurlijk het afgeven op quinoakutten en werd het in de mode om te zeggen dat je het toch al nooit lekker hebt gevonden. En nu? Nu is het overal te koop en hoor ik er verder bijna niemand meer over.

Is quinoa een ethische keuze

Behalve mezelf, nu. Een van de interessante discussies die tijdens de populariteit losbarstte was er een op ethisch gebied. Zo werd er beweerd dat in Zuid Amerika hele families nu op fastfood leefden, omdat ze al hun quinoa verkochten. Hun kinderen konden weliswaar naar school maar hun gezondheid werd er niet beter op. Andere mensen waaronder James Wong, ethnobotanicus, zeiden dat mensen juist rijker waren dan ooit en zo hun leven ten goede veranderden.

Wat is waar? Ik weet het niet

Natuurlijk weet ik de hele waarheid niet, die zal ergens in het midden liggen. Ik ben mij er ook van bewust dat veel voedingsmiddelen, ook plantaardige wellicht niet helemaal “ok” tot stand komen. Denk maar aan de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde over champignons. Alleen was de verontwaardiging daar lang niet zo groot over als over de quinoa. Misschien omdat we al een tijd champignons eten en quinoa relatief nieuw is?

Nieuw: Nederlandse quinoa

Sinds kort is het echter gelukt om quinoa in Nederland te telen. Lola Quinoa heet het, en het ligt al in winkels als Ekoplaza en Albert Heijn. Dat scheelt in ieder geval een hoop voedselkilometers en wat dit voor de mensen in Zuid Amerika betekent, geen idee. Zelf heb ik quinoa altijd lekker gevonden, dus ik ben hier blij met dit initiatief. Het zit in een soort melkpakje met schenkdop. Het is misschien (nog) niet helemaal biologisch maar wel duurzaam geteeld. In tv programma Radar kwam eerder al voorbij dat biologische quinoa meestal niet zo bio is. Er zijn twee varianten, een normale en een in een mix met spelt (let op: deze is dan ook niet glutenvrij).

Minder saponine, minder bitter

De variant die in Nederland wordt verbouwd schijnt trouwens ook minder saponine te bevatten, dat is waarom je andere quinoa altijd goed moet afspoelen (al zou ik deze quinoa ook gewoon even afspoelen voor gebruik, doe ik met al mijn ((pseudo)granen). Quinoa bevat zijn schilletje nog, daarom is ie volkoren, of zoals ze in Amerika altijd zo mooi zeggen whole food.

Meer informatie vind je op de website van Lola Quinoa. Een pakje van 350 gram kost €3,50 in de winkel.

Posted by on 5 augustus, 2016

4 Comments

 • Sofie

  5 augustus, 2016

  Oooh ik wist niet dat deze lokaal was en dat volkoren gewoon quinoa was. Ik dacht dat er graan in zat zoals bij de spelt. Bedankt voor de tip!

  • Laurie

   5 augustus, 2016

   Ja quinoa is volgens mij altijd volkoren. Het is volgens mij net als bij teff, te klein om het gezonde jasje eraf te slijpen.

 • Jan Jaap Radius

  7 juli, 2022

  Waar kan ik Lila quinoa kopen? AH heeft het niet en EkoPlaza ook niet.

  • Laurie

   7 juli, 2022

   Deze blogpost over Lola quinoa is bijna 6 jaar oud. In 6 jaar kan er een hoop veranderen. Merken komen en gaan, het kan dus zijn dat iets niet meer in de winkel staat.
   Ik neem aan dat het je niet perse om lola quinoa te doen is maar meer om Nederlandse quinoa. Het goede nieuws is dat je die nu op een hoop plekken kunt vinden. Kijk bijvoorbeeld op de website van Nederlandse quinoa https://nederlandsequinoa.nl/ De biologische quinoa die je van Terra Sana kunt kopen komt o.a via Nederlandse quinoa, net als quinoa van Odin. Of je kunt het online bestelen bij Pit & Pit.
   Als blogger heb ik geen inzage in waar wat verkocht word. Ik heb deze informatie nu ook maar bij elkaar gezocht met Google. Ik wens je veel succes op je quinoa zoektocht.

LEAVE A COMMENT