Boeken over brood bakken

Naast het bekende virus is er nog een ander veel positiever virus wat de wereld momenteel in zijn greep heeft, namelijk het broodbakvirus. Er worden massaal tutorials gedeeld voor het opstarten van je eigen desem, het maken van voordegen en het opmaken van brood. Wat ik ook merk is dat mensen op zoek zijn naar kookboeken over brood bakken. Geen nood! Ik heb een prima lijstje voor je. 

Natuurlijk zijn er boeken die ik voor Lauriekoek heb gerecenseerd en waar ik door de jaren heen ook verschillende broden uit heb gebakken. Ik zou ze allemaal aanraden. Zeker als je net met desem begint zijn de eerste drie een aanrader. Als het je niet uitmaakt of je met gist bakken ook een prima plan vind is Paul Hollywood waarschijnlijk meer iets voor jou.

Zuurdesem – Casper André Lugg & Martin Ivar Hveem Fjeld

Zuurdesem is geschreven door een Noorse bakkerij. Het is een heel visueel boek met mooie sfeerplaatjes.

Hoe bak ik zuurdesembrood – Emmanuel Hadjiandreou

Dit boek is ook heel visueel met veel stap-voor-stap foto’s. Met behulp van dit boek heb ik ooit mijn eigen desem opgekweekt en dat lukte uitstekend. De auteur Emmanuel Hadjiandreou heeft ook nog een algemeen broodba boek wat “Hoe bak ik brood” heet en ook een aanrader is.

Larousse Brood – Éric Kayser

Larousse brood is het broodbakboek van het befaamde instituut, geschreven door een broodbakdocent. Heel duidelijk en heel gedetailleerd.

Bakken met Paul Hollywood

Paul Hollywood, misschien wel met meest bekend als jurylid van de Great British Bake-Off weet het een en ander van brood. Dit boek is wat traditioneler, de broden worden gebakken met gist. Er staan ook dingen in als cake en koekjes terwijl de andere drie boeken hierboven zich vooral op brood focussen.

Natuurlijk zijn er ook brood kookboeken die ik niet voor Lauriekoek heb gerecenseerd maar die ik wel ken, in huis heb of ook een aanbeveling waard vind. De boeken zijn in het Engels maar laat je dat niet afschrikken.

The Handmade Loaf – Dan Lepard

Dan Lepard had kritiek op Paul Hollywood. Hij weet ook het een en ander van brood bakken en vond Paul Hollywood ouderwets. Ik heb zelf een bakboek van Lepard in huis en vind dat hij goede instructies geeft en soms net een wat andere kijk heeft op dingen. Wat ik waardeer.

Tartine bread – Chad Robertson

Tartine is de bakkerij van San Francisco, een plek met een echte zuurdesem geschiedenis. In 2010 schreven ze een boek waarin ze al hun geheimen deelden. Daarna kwamen er nog een paar boeken achteraan, maar dit is het broodbak boek.

 

Do Sourdough – Andrew Whitley

Dit boek is meer een soort pamflet met alles wat je moet weten, net zoals de andere boeken in de Do serie. Lekker beknopt.

Bakken is een vaardigheid die je leert door er over te lezen maar ook door het gewoon te doen. Probeer het gewoon! Laat je niet verleiden om een broodbakmachine te kopen met een goed boek een goede broodvorm en wat geduld kom je veel verder en leer je ook veel meer in vaardigheden en in kennis.

Posted by on 29 maart, 2020

LEAVE A COMMENT