Boekrecensie: Bakken met Paul Hollywood

Hollywood 01
Brood is alweer een tijdje omstreden, als het niet is omdat er gluten in zitten dan is het wel iets met broodverbeteraar van mensen of varkenshaar. Toch denk ik dat zelf brood bakken iets is wat mensen altijd zullen blijven doen. Het resultaat is veel lekkerder dan bijvoorbeeld supermarktbrood en het geeft veel voldoening.

Paul Hollywood ken je misschien als jurylid van The British Bake Off. Hij had een paar maanden geleden ook een bakshow op de BBC. Daarin was te zien hoe hij bijna achteloos het ene na het andere ingewikkelde brood recept bereidde en er werd vaak naar zijn bakboeken verwezen. Recent is z’n bakboek in Nederland verschenen onder de titel “Bakken met Paul Hollywood”.

Het boek bevat een uitgebreide introductie waarin uitleg wordt gegeven over onder andere de eiwitpercentages van verschillende soorten meel, de ontwikkeling van de gluten door kneden en welke soort gist je het beste kunt gebruiken. Ter verduidelijking van de tekst worden er foto’s gebruikt. Zo wordt er duidelijk uitgelegd hoe je precies moet kneden of een goed rond brood vormt. De befaamde vlecht met acht strengen staat er ook in, in The British Bake Off hebben de kandidaten hier altijd moeite mee. Nu kun je hem thuis ook proberen na te maken, maar dan zonder de tijdsdruk of jurycommentaar.

In het boek staan overigens niet alleen ingewikkelde broden, er staan ook een hele boel basis broodrecepten in voor bijvoorbeeld bruinbrood, brood met zaden, brioche, witbrood, speltbrood en scones. Wat ik bijzonder tof vind, is de uitgebreide aandacht voor zuurdesem, over hoe je zelf een starter bereid en wat er allemaal mogelijk is met desem.
Hollywood 03Hollywood 05
Mocht je altijd al je eigen croissants hebben willen maken, in dit boek staat hoe je zelf bladerdeeg moet maken en uiteraard wat je nog meer met bladerdeeg kunt doen. Ook de desserts ontbreken trouwens niet: cakes, koek en zelfs een paar taarten. Bij elk recept, of het nu brood is of taart, staat in elk geval een mooie grote foto en daar hou ik van.
Hollywood 06
Het boek is niet honderd procent vegetarisch maar als je alle opties met vlees weg streept, hou je nog steeds voldoende over. De veganisten onder ons kunnen goed uit de voeten met de basis broodrecepten het zuurdesem hoofdstuk en met margarine in plaats van boter. De speciale broden en de desserts zijn voor hen echter niet goed geschikt, maar verder is dit boek prima geschikt voor mensen die net beginnen met broodbakken maar ook voor mensen die al langer zelf brood bakken en een uitdaging willen.Hollywood 02
Hollywood 07

Bakken met Paul Hollywood
Paul Hollywood
Uitgeverij Good Cook
€24,95

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 30 april, 2014

1 Comment

  • Brood liefhebber

    3 juni, 2014

    Ziet er gaaf uit! ook fijn dat het niet alleen speciale broden zijn maar ook gewoon standaard recepten. Binnenkort maar eens aanschaffen om mee te experimenteren!

LEAVE A COMMENT