Aubergines roosteren op de Wonder grill

Wonder grill @ Lauriekoek.nlHoera voor de wonder grill. Als je net als mij fan bent van baba ganoush zit er maar een ding op aubergines blakeren in de gasvlam van je gasfornuis. In vrijwel alle recepten staat de waarschuwing: bedek je fornuis want het geeft troep. Je eindigt dus niet alleen met lekkere rokerige geblakerde aubergines maar ook met de garantie dat je daarna staat te poetsen. Ik houd van koken, maar niet van schoonmaken. De wonder grill is een handig stuk gereedschap dat een hoop poetswerk voorkomt en je aubergines perfect roostert. 

Wonder grill

De wonder grill staat uit twee gedeeltes. Een soort rvs ring met een richel aan de binnenkant en een dakje voor bovenop de ring. Je legt de ring met het dakje erop bovenop de gasvlam. Het geheel wordt heel warm en je legt de aubergines of andere soorten groenten er op. Dan begint het wachten en af en toe omdraaien tot de groenten rondom geblakerd en binnenin ingestort is. Zeker bij aubergine is dat altijd even wachten. Eigenlijk is de regel: als je denkt dat ie klaar is, is ie waarschijnlijk nog niet klaar.Wonder grill @ Lauriekoek.nl

Peng!

Tijdens het roosteren doet de wonder grill af en toe “peng”. Dat is omdat het materiaal een beetje uitzet of een beetje krimpt. Het is niet gemaakt van anti-aanbak materiaal en dat is maar goed ook want dat zou keihard verbranden tijdens het roosteren en dat is ongezond. Natuurlijk moet je er niet aankomen terwijl je hem gebruik want dan verbrand je je. Als hij is afgekoeld kun je hem schoonmaken onder de kraan, maar hij wordt langzaam maar zeker bruiner naar mate je hem meer gebruikt. Dat hoort zo en is helemaal niet erg. Je fornuis blijft schoon!Wonder grill @ Lauriekoek.nl

Je moet wel een gasfornuis hebben om de wonder grill te gebruiken. Alleen de vlam van een gaspit zorgt voor het goed roosteren. Net zoals dat je aubergine op de inductieplaat leggen niet het gewenste geblakerde aubergine resultaat geeft. Je kan natuurlijk ook andere groenten dan de aubergine op een wonder grill leggen. Ik denk bijvoorbeeld dat paprika ook een uitstekend resultaat geeft.Wonder grill @ Lauriekoek.nl

Wonder grill @ Lauriekoek.nl

Te koop bij…

Ik denk dat een plaatje om aubergines op de roosteren een Midden-Oosterse vinding is want hier vind je het niet bij de kookwinkel. Eigenlijk best gek, je zou zeggen dat de Ottolenghi trends daar inmiddels ook wel voor gezorgd zouden hebben. De Wonder grill wordt wel geïmporteerd door Esther van Esther’s Cookery in Amsterdam (de schrijfster van het vegetarisch Joodse kookboek Nosh). Ze verkoopt ze in de winkel en in haar webshop. Mijne komt er ook vandaan. Mocht je nog op zoek zijn naar de wat moeilijker vindbare Midden-Oosterse ingrediënten zoals rozenharissa of El Arz tahin. Die verkoopt ze ook.Wonder grill @ Lauriekoek.nl

Wonder grill @ Lauriekoek.nl

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 13 oktober, 2020

2 Comments

  • Hermien - KouweKleren

    13 oktober, 2020

    Wat goed zeg! Hoe lang duurt het ongeveer voor je zo’n lekker geblakerde aubergine hebt?

    • Laurie

      13 oktober, 2020

      Dat hangt een beetje van de vorm van de aubergine af. Van die dunne Turkse aubergines doen er wat minder lang over dan van die bijna ronde aubergines. Ik denk dat ik per aubergine toch wel een goed half uur aan het roosteren ben.

LEAVE A COMMENT