The Chef’s Press
Mensen pletten graag dingen in de keuken. Je ziet vaak dat mensen iets in de pan leggen en dan meteen een spatel pakken om wat in de pan ligt nog eens flink aan te drukken. Of als je iets wil laten uitlekken zodat er vocht uit komt, dan leg je er nog iets zwaars op om dat proces te versnellen. Meestal is dat een kwestie van improvisatie. Zo leg ik op een blok tofu dat ik wil uitpersen een paar pakken sojamelk, lekker toepasselijk. Even later schrik ik dan op van een dof geluid dat ik niet thuis kan brengen. De pakken zijn er dan afgevallen.
Dat kan beter, denk ik al jaren. Voor de traditionele hamburgerpletter liep ik nooit echt warm. Dat is een massief blok ijzer of rvs met een handvat eraan. Je ziet ze vaak bij burgertenten op de grillplaat staan. Het doet me een beetje denken aan een ouderwets gietijzeren strijkbout die in het vuur kan leggen. Toen ik de The Chef’s Press zag was ik wel meteen enthousiast. Deze is ontworpen door Chef Bruce Hill, iemand die dus zelf chef is en dat kun je aan het ontwerp zien.


The Chef’s Press?
The Chef’s Press is een plat gewicht met een opstaand driehoekig greepje. In het gewicht zijn uitsparingen gemaakt waardoor stoom kan ontsnappen. Als je iets plet maakt het veel contact met de pan en begint het ook meer te stomen, zo kan die stoom makkelijker vervliegen. Ideaal als je iets wil bakken en compact te houden, zoals bepaalde burgers of een quesadilla.
Je kunt meerdere gewichten in elkaar haken door het driehoekige greepje in een van de uitsparingen van een ander gewicht te haken. Zo kun je ook dingen pletten die heel groot of langwerpig zijn. Je kunt ook de gewichten op elkaar stapelen om een extra zwaar gewicht te maken. Handig als je iets bijvoorbeeld tofu wil persen, kimchi of iets anders waar je wat vocht uit wil drukken.
Snel gelijkmatig bruin en mooie grillstrepen
Als je gewicht op iets legt maakt het meer contact met de pan en krijg je bijvoorbeeld zachtere groenten met mooiere grillstrepen. Tosti’s worden egaler bruin en net iets sneller gaar. Als je groenten zout om er vocht aan te onttrekken en ze wil pletten om dat proces te versnellen. Als je groenten onder water wil houden tijdens het koken of tijdens het sous vide koken. Ik denk dat als ik een hoofdreden moet noemen het toch wel is dat wat je bakt sneller en mooier bruin wordt en mooier egaler grilt door het pletten. In de (grill)pan of op de barbecue. Zonder dat je daar zelf verder extra moeite voor moet doen, behalve The Chefs Press er op leggen. En op letten dat het niet verbrandt natuurlijk.



Verschillende gewichten en twee vormen
De The Chef’s Press is gemaakt van roestvrijstaal en verkrijgbaar in verschillende gewichten. Dat gaat in oz, want het is een Amerikaans product gemaakt in Oakland California. Ze gaan van 8 oz dus 230 gram, 13 oz 370 gram naar 18 oz 510 gram. Alle vierkante vormen hebben een afmeting van 16,5 bij 12,7 cm. Er is ook een ronde van 16,4 oz 450 gram van 19,1 cm doorsnee. Als je maar een gewicht wil kopen wordt op de website van de press zelf aanbevolen om de vierkante van 18 oz te kopen. Al moet ik zeggen dat het wel heel handig is om er meerdere in huis te hebben. De ronde en de vierkante vormen stapelen goed op en in elkaar. Door de afmeting kan je in vrijwel iedere pan goed gebruiken.


Afwassen is zo gepiept
Opbergen van The Chef’s Press is makkelijk ze zijn heel plat, alleen in het midden steekt een klein greepje omhoog. Ze passen gemakkelijk in een ondiepe la. Al hang ik ze zelf graag aan mijn pannenrek, zodat ik ze makkelijk kan pakken als ik een pan van het rek pak om iets klaar te maken, want ik pak ze er toch best vaak bij. The Chef’s Press kan niet in de vaatwasser volgens de website van kookwinkel Oldenhof, maar Chef’s Press website zelf zegt dat ze in de vaatwasser mogen. Ik heb het zelf nagevraagd bij Chef’s Press en volgens hen klopt de website van Oldenhof niet, ze kunnen écht in de vaatwasser. Zelf was ik ze was ik ze meestal snel even af met wat warm sop, dat is eigenlijk zo gepiept. Ze worden hoogstens wat vettig. Als ik zelf denk dat ze echt vies kunnen worden leg ik er een klein stukje bakpapier onder.
Simpel en doeltreffend
De meest simpele dingen zijn vaak de beste keuken gadgets. Ik heb het gevoel dat ik dat hier al zo vaak gezegd heb dat ik het zelf bijna beu begin te worden. Een goede snijplank een goed mes een scherpe rasp. Ik vind deze The Chef’s Press in hetzelfde rijtje vallen. Het is een heel simpel goed doordacht ontwerp, gemaakt van een goed materiaal. Ze kunnen echt jaren mee. Als je graag kookt is er in de keuken altijd wel iets waar wat extra gewicht handig voor is.

Je kunt The Chef’s Press in Nederland vooralsnog op twee plekken kopen. Bij kookwinkel Oldenhof en bSlijperij J.M. van Rangelrooij.












Laatste reacties