Boekrecensie: The Vegan Cookbook

vegancookbook Voed je ziel en proef de liefde aldus de ondertitel van Het Vegan Kookboek. Het is geschreven door blogger Adele McConnel, bekend van haar blog Vegie Head. Je kunt haar inhuren als health coach en ze heeft een sterke belangstelling voor holistisch leven en alternatieve geneeswijzen.

Haar boek is een volledig veganistisch kookboek, met een vleugje rawfood, Adele geeft in de introductie aan liever geen soja te eten vanwege de oestrogenen die erin zitten, die zouden niet gezond zijn. Dit is een discussie die al lang duurt en waar volgens mij geen wetenschappelijke bewijzen voor zijn. Er wordt trouwens wel spaarzaam gebruik gemaakt van soja in de vorm van sojasaus, tofu en tempeh bijvoorbeeld. Er staat overigens ook nog een alternatief voor sojasaus in, je kunt vervangen door kokos aminos, een soort sojasaus op kokosbasis, maar die is moeilijk te krijgen in Nederland.

Toch is dit boek wel wat voor jou als je niet tegen soja kunt, want waar de meeste veganistische kookboeken toch wel gebruik maken van deze boon, is het in dit boek dus stukken minder. Er wordt ook aangegeven wat er glutenvrij, sojavrij, notenvrij, zadenvrij en suikervrij (suikervrij betekent hier meestal, wel met gebruik van kokosbloesemsuiker) is. Heel allergievriendelijk op alle gebieden dus.

Het boek put uit de rawfoodkeuken en diverse wereldkeukens, met bijvoorbeeld een Grieks ontbijt, Franse crêpes, Mexicaanse bonensoep en gumbo. Verder komen de ontbijtideeën, lunch, snacks, avondeten en  nagerechten ook aan bod. Voor sommige rawfood producten zul je even bij een natuurwinkel langs moeten en voor producten als miso, mirin en chermoula en limoenblad is een toko dan weer handig. Toch kom je met een supermarkt en dit boek een heel eind.

De recepten zijn prima op een doordeweekse dag te bereiden. Je vindt er ook recepten voor basisproducten als amandelmelk, verschillende veganistische kaasvervangers, kaassaus, currypasta en tomatensaus. Bij bijna elk recept staat een mooie foto. De ingrediënten die je misschien niet kent worden uitgelegd en je wordt aangemoedigd te experimenteren en zo nieuwe dingen te leren kennen.

Dit boek is wat voor jou als je een of meerdere allergieën hebt, graag flirt met rawfood of daar graag mee wil beginnen, of als je veganistisch en gezond wil eten. The Vegan Cookbook is nu ook in het Nederlands verkrijgbaar onder de naam Het Vegan Kookboek.

Het Vegan Kookboek (The Vegan Cookbook)
Adele McConnell
Uitgeverij: Veltman
€ 20

Posted by on 28 november, 2014

LEAVE A COMMENT