Boekrecensie: La Veganista Backt

veganistabackt
Laten we gaan bakken! Of moet ik backen zeggen? Dit is het tweede Duitstalige kookboek, of liever gezegd bakboek wat ik voor jullie recenseer. Het is het boek is van Nicole Just en zoals je misschien al uit de titel kon opmaken, is het niet zomaar bakken, nee het is veganistisch bakken.

Niet alleen Frankrijk heeft een rijke bak traditie, ook in Duitsland word veel waarde gehecht aan goed brood en lekker gebak. Als ik me bedenk waar ik het lekkerste brood en gebak heb gegeten dan komen er zeker een paar Duitse adressen in mijn hoofd langs. De Duitse keuken kent ook zeker een paar gerechten die de moeite waard zijn en die zijn zelfs veganistisch te maken, zoals flamkuchen, strudel oh en (plaat)taarten met streuseltopping.

Dat is dus waar Nicole Just goed van pas komt, haar nieuwste boek, het vervolg op La Veganista, waarin vooral recepten voor het avondeten stonden, gaat dus helemaal over veganistisch bakken, ruim 90 recepten. Na een uitgebreide introductie waarin wordt uitgelegd hoe je ei, melk en andere dierlijke ingrediënten kunt vervangen voor diervriendelijke alternatieven, volgen er vier hoofdstukken: kleine zoete zonden, eindelijk koffiepauze, bijzonder fijn en hartig en knapperig.

Op zowel hartig- als zoetgebied kun je je hart dus ophalen. Er zijn recepten voor muffins, cupcakes en rice krispie treats, kokosmakronen, woopies, cronuts (kruising tussen croissant en donut) en minitaartjes in het kleine zoete zonden hoofdstuk. In eindelijk koffiepauze staan recepten voor onder andere tulbanden, cakes, zoete broden, plaattaart en gewone taart. In het bijzonder fijn hoofdstuk staan speciale gelegenheden centraal. Daar vind je de showstopper taarten, met extra chocolade, nog meer fruit, glazuur. Dat is allemaal iets bewerkelijker dus. Het hartig en knapperig gedeelte, tot slot, staat vol met veganistische quicherecepten, pizza en tal van andere hartige opties.veganistabackt01 veganistabackt02 veganistabackt03 veganistabackt04

De uitgeverij van het boek, GU, heeft een paar zekerheden bij elk boek dat ze uitgeven. Zo is elk recept minstens drie keer getest, geven ze altijd stap voor stap aanwijzingen in recepten, zodat het makkelijk te volgen is als het ingewikkeld wordt en is de receptfotografie authentiek. Het is dus echt de taart uit het recept die op de foto staat.
Bij elk recept loopt zo ongeveer het water me uit de mond, mede ook door de mooie foto’s. Bij elk gerecht wordt ook goed gespecificeerd welk type meel er gebruikt wordt en voor de misschien wat onbekendere ingrediënten is er een woordenlijst om het op te zoeken. Als je een beetje Duits kunt, kun je dit boek prima begrijpen en de recepten volgen. Bij mijn volgende Vegan High Tea ga ik hier zeker uit bakken!

La Veganista Backt
Nicole Just
Uitgeverij: GU
€16,99

Van Nicole kun je ook verschillende filmpjes vinden op Youtube waarin ze recepten uit dit kookboek maakt. Zoals Kurbis Kokos Tarte.

Ze heeft ook een blog genaamd Vegan-Sein, daar vind je ook enkele recepten uit het boek.

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 4 december, 2014

LEAVE A COMMENT