Recept: Harira

Recept: Harira @ Lauriekoek.nlVoor het suikerfeest losbarst hier het recept voor harira. Vegetarische harira, dat is niet traditioneel, want meestal zit er een beetje vlees in deze soep. Ik heb mij voor mijn soep laten inspireren door de harira van de Kleinste Soepfabriek want die vind ik altijd erg lekker. Natuurlijk heb ik de hoeveelheden en de kruiden wel helemaal aangepast aan mijn eigen smaak. Ik hoop dat deze voedzame maaltijdsoep jou net zo bevalt als mij. 

Wat heb je nodig voor een pan harirasoep
  • scheut olijfolie
  • 3 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 3 grote stengels bleekselderij
  • 3 wortels (300 gram)
  • 1 grote theelepel komijn
  • 1 grote theelepel koriander
  • 1 grote theelepel geelwortel
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 140 gram tomatenpasta
  • 2 eetlepels tajinepasta
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 300 gram aardappel
  • 200 gram rode linzen
  • 1 blik kikkererwten
  • 90 gram pasta of noedels
  • koriander en peterselie, klein bosje van beide, alleen de blaadjes
  • 1 citroen
  • eventueel wat harissa (rozenharissa is geweldig)
Werkwijze

Zet een pan met een dikke bodem op het vuur en voeg hier de olie aan toe. Snipper de ui, snijd de selderij in kleine maantjes, snijd de wortel in kleine blokjes. Doe de ui en 4 geraspte tenen knoflook in de pan en laat die glazig worden, doe dan de selderij en de wortel erbij en bak even mee tot de rauwheid eraf is. Een paar minuten is voldoende. Doe de kruiden erbij en bak even mee, tot ze lekker beginnen te geuren. Voeg de tomatenpasta en de tajine pasta doe en bak ook even goed mee. Gooi de bouillon erbij en breng aan de kook, doe de linzen en de aardappel (geschild en in dobbelsteentjes) in de pan.

Laat alles 15 minuten koken, roer zo nu en dan goed door en kijk of het niet aanbak onderin de pan. Voeg eventueel meer water toe om te voorkomen dat er iets aanbakt. Voeg aan het eind van de 15 minuten de pasta of noedels toe en de kikkererwten. De soep is klaar als de pasta gaar is. Hak de verse kruiden erdoor en  serveer met partjes citroen en eventueel harissa.

De tajinepasta die ik heb gebruikt is ook van Belazu, hetzelfde merk als de rozenharissa. Als je het niet kunt vinden kun je wat gerookt paprikapoeder en een beetje ingemaakte citroen toevoegen aan de soep. Je kunt het ook vervangen door meer tomatenpasta.

Mijn harira is bij voorkeur dik en bijna meer een stoofpot dan een soep. Als je liever een soepachtige consistentie wil, voeg dan meer water of bouillon toe tot het voor jou de juiste dikte is.

Posted by on 22 mei, 2020

LEAVE A COMMENT