Recept: pompoenkoekjes met witte chocolade

Recept: Pompoenkoekjes met witte chocolade @ Lauriekoek.nlEr staan al aardig wat recepten op pompoen op Lauriekoek, maar nog geen pompoenkoekjes. Elk jaar in de herfst krijg ik weer zin in deze groente. Dankzij de Amerikanen en de pompoen latte zie ik het ook als zoet ingrediënt. Zo ook in deze koekjes. Ze zijn zacht, kruidig en heel lekker bij een kop sterke thee. Dankzij hun karakteristieke onregelmatige uiterlijk en met de toevoeging van een paar suikeroogjes, lenen ze zich ook voor Halloween.

Pompoenpuree kun je kopen in blik bij Amerikaanse en Engelse winkels en soms ook bij toko’s. Je kunt ook pompoen kopen in kleine blokjes snijden en 10 minuten stomen en pureren. Dit recept is niet veganistisch, maar kan het wel zijn als je de boter door margarine vervangt. Denk er aan dat wanneer margarine wil gebruiken dat je op het vetpercentage let. Het moet geschikt zijn om mee te bakken. Controleer ook bij chocolade druppels of ze vegan zijn. Witte chocolade is sowieso niet vegan, maar ook donkere chocolade kan melk bevatten.

Heb je nog pompoenpuree over? Kijk dan bij de pannenkoekjes met pompoen, pompoenmuesli met pecannoten, pompoencake, of bak een pompoenbrood.

Wat heb je nodig voor 12 pompoen koekjes met witte chocolade
  • 125 gram bloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel gember
  • een paar schraapjes nootmuskaat van de rasp
  • een snuf kruidnagel
  • 55 gram boter gesmolten (of margarine voor veganisten)
  • 100 gram palmsuiker (of kokosbloesemsuiker)
  • 110 gram pompoenpuree
  • witte chocolade druppels (of donkere chocolade voor veganisten), naar smaak toevoegen
  • suikeroogjes
Werkwijze
  • Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Doe de gesmolten boter, pompoenpuree en suiker in een mengkom en meng goed door elkaar doet een glanzend bruin mengsel.
  • Voeg alle droge ingrediënten toe en meng kort, tot alles goed door elkaar is gemengd.
  • Maak met twee eetlepels hoopjes koekdeeg op de bakplaat ter grote van een eetlepel. Maak ze zo goed en zo kwaad als het gaat plat. Dat hoeft niet perfect het deeg plakt een beetje en de koekjes zullen er hoe dan ook rustiek uit zien.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de koekjes 10 minuten.
  • Als de koekjes een beetje bruin rond de randjes zijn zit je goed. Laat eenmaal buiten de oven nog 2 minuten op de bakplaat liggen en leg ze daarna voorzichtig op een rooster om verder af te koelen.
  • Druk de suikeroogjes lichtjes in de koekjes als ze nog zacht zijn.

Recept: Pompoenkoekjes met witte chocolade @ Lauriekoek.nl

De koekjes zijn op het dag zelf het lekkerste. In een goed afgesloten trommel zijn ze nog 2 dagen houdbaar.

Posted by on 30 oktober, 2022

2 Comments

  • Rianne

    31 oktober, 2022

    Hoi Laurie, er bestaat inmiddels wel witte vegan chocolade, vooral die van de jumbo is een aanrader 🙂 Het enige is dat het dan in reep vorm is en je minder mooie stukjes krijgt ipv met druppels. Er zijn ook van andere merken vegan witte chocolade overigens, maar die van de Jumbo steekt er tot nog toe met kop en schouders bovenuit, die smaakt echt romig net als echte witte chocolade (mits ik mij dat nog goed genoeg kan herinneren met echte witte chocolade 🙂 Ook de Blueband heeft een mooie plantaardige vervanger voor roomboter om mee te bakken met een hoog vet percentage van 79% die gebruik ik zelf altijd voor mn appeltaart deeg. Leuk recept zo met die oogjes op de koekjes! Vriendelijke groeten, Rianne

    • Laurie

      1 november, 2022

      Ja ik weet dat er witte vegan chocolade bestaat. Als je zoekt kun je zelfs wel blogposts vinden waarin ik het noem. Zelf vind ik het met donkere druppels net zo lekker. Dus als mensen een vegan reep in stukjes willen hakken dan mag dat maar het hoeft niet.
      Qua margarine heb ik niet echt een voorkeur welke mensen gebruiken. Het is bij veganistische producten wel vaak zo dat mensen een voorkeur hebben. Gebruik die gerust. Op Lauriekoek vermeld ik alleen het merk als ik denk dat het verschil maakt, anders niet.
      Ogen maken alles beter 🙂

LEAVE A COMMENT