Recept: Koreaanse aubergines met lente-uitjes & sesamrijst

Recept: Koreaanse aubergines @ Lauriekoek.nlVandaag een recept uit het  De wereldse bakplaat van Rukmini Iyer, waar gisteren mijn recensie van online is gegaan. Het is een makkelijk veganistisch recept met aubergine, want de oven doet bijna al het werk. Ik maakte het in een gietijzeren braadpan maar je kunt natuurlijk ook een grote braadslee gebruiken. 

Koreaanse aubergines met lente-uitjes & sesamrijst

In de traditionele Koreaanse versie van dit gerecht worden de aubergines 7 minuten gestoomd voor je ze door de chilipeper-sesamdressing schept. Hier laat ik de oven de aubergines stomen, terwijl de basmatirijst en de kool eronder garen. Dit maakt het een eenvoudig en vullend eenpansgerecht. Gochugaru of Koreaanse chilivlokken, zijn online of bij de toko verkrijgbaar en maken hier echt een groot verschil. Heb je eenmaal een potje in huis dan zul je zien dat je ze overal overheen strooit (roerei is mijn persoonlijke favoriet)

Een gerecht voor 4 personen.
15 minuten voorbereidingstijd + nog 30 minuten in de oven

Ingrediënten
  • 200 gram basmatirijst, afgespoeld
  • 2 tenen knoflook, ongepeld
  • 2 preien of 1 kleine Chinese kool, fijngesneden
  • 400 ml groentebouillon
  • 1 el sesamolie
  • 2 aubergines in plakken van 1,5 cm
  • 1 tl zeezoutvlokken
  • 3 dikke lente-uitjes in heel dunne ringen
  • 1 el sesamzaad

Dressing

  • 15 gram Koreaanse chilivlokken (gochugaru)
  • 30 ml sesamolie
  • 30 ml rijstazijn
  • 30 ml sojasaus
  • 5 cm verse gember, geraspt
  • 1 teen knoflook, fijngeraspt
Werkwijze

Verwarm de oven voor tot 230 graden

Laat de rijst en knoflook in een grote braadpan met deksel of middelgrote braadpan glijden en verdeel de prei of Chinese kool erover. Schenk de groentebouillon en sesamolie erover en leg de aubergines er in een enkele laag bovenop. Bestrooi met de zeezoutvlokken, dek dit goed af met het deksel of aluminiumfolie (dit is belangrijk anders wordt de rijst niet gaar) en zet 30 minuten in de oven.

Vermeng intussen de ingrediënten voor de dressing. Zodra je de braadpan of braadslede uit de oven hebt gehaald verwijder je het deksel of aluminiumfolie en schenk je de chilidressing over de aubergine. Bestrooi met de lente-uitjes en het sesamzaad en dien heet op.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 7 oktober, 2020

LEAVE A COMMENT