De Braadslee

Welke braadslee moet je nemen en waarom? @ Lauriekoek.nlKoken met de oven is helemaal hot, je neemt een braadslee of een bakplaat, je gooit hem vol met lekkere ingrediënten en de oven doet het werk. Wat een geweldige uitvinding is het toch! Weet jij ook welke braadslee je het beste waarvoor kunt gebruiken en waarom? Of overweeg je een nieuwe te kopen, maar twijfel je nog tussen alle soorten en maten die er zijn en wat is eigenlijk het verschil tussen een braadslee en een overnschaal? Ik maakte dit handige overzicht voor je

Wat is het verschil tussen een braadslee en een ovenschaal?

Onder een ovenschaal versta ik een schaal gemaakt van glas of keramiek. Je kunt ze niet direct op het vuur zetten, want daar kunnen ze niet tegen. Deze schalen zijn ideaal om bijvoorbeeld lasagne in te maken, voor echt roosteren zijn ze minder geschikt. Als je er bijvoorbeeld gerechten in maakt met een korst die bruin wil worden is dit niet de beste keuze. Sterker nog het zou nog wel eens de befaamde “soggy bottom” uit de Bake Off kunnen opleveren. Metaal geleidt beter en is ook sneller warm dan glas of keramiek. Als je toch een keramische ovenschaal wil gebruiken en geen soggy bottom wil, probeer dan zo dichtbij als mogelijk bij bodem van de oven te bakken.Welke braadslee moet je nemen en waarom? @ Lauriekoek.nl

Waar moet je op letten als je een braadslee gaat uitzoeken?

Meet je oven op om te kijken hoe groot die is! Echt je kunt ze zo in maten vergissen. Bedenk wat je handig vindt, uitstekende handvaten, handvaten die je naar binnen kunt vouwen, of toch liever een grote rand die je vast kunt pakken. Er bestaan braadsledes met een deksel, er bestaan braadsledes met daarin een los rooster. Bedenk ook van te voren of je een “flame proof” exemplaar zou willen hebben dat je op het fornuis kan zetten en daarna in de oven. Als je op inductie kookt moet je ook kijken of wat je graag zou willen geschikt is voor inductie.

Welke soorten braadsledes zijn er?

Er zijn natuurlijk braadsledes in alle soorten, kleuren en maten maar het meest belangrijke is het materiaal, dat vertelt veel over hoe dat wat je er in maakt gaat koken. Je kunt een braadslede kopen met anti-aanbaklaag, maar wees je er van bewust dat anti-aanbak lagen niet echt geschikt zijn voor hoge temperaturen en vaak ook bepaald niet het eeuwige leven hebben. Ik vind het persoonlijk geen grote aanrader.

RVS

Een braadslee van RVS is prima. Ikea verkoopt twee maten waarvan een met rekje en een zonder. Ze hebben handige handvaten die niet in de weg zitten en ze kunnen in de vaatwasser. Een uitstekend instapmodel, ze zijn licht van gewicht en kunnen veel hebben.Welke braadslee moet je nemen en waarom? @ Lauriekoek.nl

Welke braadslee moet je nemen en waarom? @ Lauriekoek.nl

Emaille

Emaille is kwetsbaar, maar geeft een soort natuurlijk anti-aanbaklaag. Emaille wordt op den duur vaak toch een beetje bruinig hier en daar, maar dat hoort bij de charme. Hoe goed een emaille braadslede geleidt hangt af van het materiaal dat onder het emaille zit, dat is vaak gietijzer of staal. Omdat het een kwetsbaar materiaal is, kunnen er makkelijk stukjes vanaf breken. Deze schalen kun je daarom het beste met de hand afwassen. Mijn favoriete merken zijn Falcon Enamel,  Riess en Kockums Jentverk.Welke braadslee moet je nemen en waarom? @ Lauriekoek.nl

Gietijzer

Je hebt gietijzer met emaille coating en zonder. Gietijzeren pannen en braadsledes zonder emaille laag moet je voor gebruik altijd eerst inbranden en ze zijn behoorlijk zwaar, maar het is wel ontzettend duurzaam. Gietijzer houdt ontzettend goed warmte vast, wat een prettig gegeven kan zijn als je er eten warm in wil houden. Ook een braadslede van gietijzer was je met de hand af. Staub en Le Creuset maken goede braadsledes met emaille, Lodge maakt goede zonder.

Staal

Naast plaatstalen pannen, bakvormen en bakplaten, is er ook een enkele braadslee van dit materiaal verkrijgbaar. Ze hebben een gebruiksaanwijzing, net als de pannen. Als je het matieraal leert kennen en goed behandelt, zijn ze net als braadsledes van gietijzer “for life” en waarschijnlijk nog voor daarna ook. Mijn favoriete merk voor plaatstalen pannen is Netherton Foundry. Ze hebben uitstekende producten en ze hebben ook een goede klantenservice.

Aluminium

Aluminium is een materiaal wat heel goed geleidt, daarom zijn bakvormen er ook vaak van gemaakt. Het is superlicht, maar helaas deukt het wel vrij snel. Braadsledes van aluminium kunnen trouwens nooit op inductie.

Wat moet je kiezen?

Alles heeft zo zijn voor- en zijn nadelen. Bedenk ook voor je iets gaat kopen dat je misschien al pannen in huis hebt die als ovenschaal kunnen dienen. Een gietijzeren- of plaatstalen pan zonder plastic handvat kan zo de oven in. Bij eigenlijk iedere ovenvorm en braadslee geldt dat je er het beste houten of siliconen keukengerei in kan gebruiken. Anders maak je waarschijnlijk krassen.Welke braadslee moet je nemen en waarom? @ Lauriekoek.nl

Kies voor iets wat je mooi vindt, maar laat je niet verblinden door alleen het uiterlijk probeer te bedenken waar jij het meeste behoefte aan hebt. Staar je niet blind op accessoires zoals een rekje of een deksel, je kunt de braadslede ook afdekken met aluminiumfolie of een los rekje kopen, als blijkt dat je daar behoefte aan hebt. Handvaten van braadsledes en braadsledes zelf komen altijd heet uit de oven, zorg dus ook dat je goede ovenwanten in huis hebt en een grote onderzetter waar hij op kan als hij uit de oven komt.

Kookboeken voor je braadslee

Heb je een braadslee die je vaker wil gebruiken of heb je net een nieuwe en ben je op zoek naar inspiratie? Er zijn de laatste tijd veel kookboeken uitgekomen over koken met de oven. Rukmini Yver heeft er twee, De Groene bakplaat en De Snelle bakplaat, Diana Henry schreef Uit de oven en van Ajda Mehmet is Vers uit de oven verschenen. Kerst 2018 @ Lauriekoek.nl

 

Posted by on 27 februari, 2020

LEAVE A COMMENT