Recept: Gnocchi, tomaat, radijs van Nigel Slater

Recept: Gnocchi, tomaat, radijs @ Lauriekoek.nlVandaag en morgen mag ik twee recepten uit Greenfeast lente-zomer van Nigel Slater met jullie delen. Vandaag een recept voor gnocchi met tomaat en radijs en morgen een fijne combinatie met meloen. Nu de zomer weer in aantocht is leek mij dit wel een goede combinatie om nu te delen. 

Gnocchi, tomaat, radijs

Hete, knapperige en stevige gnocchi. Een krokante, verfrissende salsa.
Voor 2-3 personen

Ingrediënten
  • 500g kant-en-klare gnocchi
  • 400g verschillende soorten tomaten
  • 8 radijsjes
  • 4 bosuien
  • een kleine handvol peterselie
  • 2 tenen knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 40g boter
Werkwijze

Breng een grote pan water met zout aan de kook. Voeg als het water flink borrelt de gnocchi toe. Laat ze koken tot elk bolletje naar het oppervlak is komen drijven. Schep ze met een schuimspaan in een vergiet en laat ze uitlekken.

Snijd de tomaten in blokjes en doe ze in een kom. Snijd de radijsjes in dunne plakken en de bosuien in ringen. Snijd de peterselieblaadjes fijn. Meng de tomaten met radijs, bosui en peterselie en zet ze in de koelkast.

Pel de knoflook en snijd de tenen in dunne plakken. Verhit de olie in een ondiepe pan en laat de boter erin smelten. Doe de knoflook in het oliemengsel. Draai het vuur laag en voeg de uitgelekte gnocchi toe. Laat de knoflook en de gnocchi ruim tien minuten bakken tot elk bolletje aan de buitenkant goudgeel en licht knapperig is. De knoflook moet diep walnootbruin zijn. Schep de gnocchi in een schaal en voeg de knoflook en blokjes tomaat, radijs, bosui en peterselie toe en schep alles losjes door elkaar.

De textuur van de gare gnocchi is het lekkerst als de buitenkant knapperig en de binnenkant karamelachtig is. Houd de gnocchi bij het bakken goed in het oog en schep ze af en toe om met een keukentang zodat ze gelijkmatig knapperig worden. Ze moeten als ze gaar zijn diep nootachtig bruin van kleur zijn. Het contrast van de hete, zachte gnocchi en de stevige koude tomaten komt het beste uit als u de salade goed koud laat worden, voor u hem met de gloeiend hete gnocchi mengt.

Laat de tomaten op een koudere dag vijftien minuten stoven in een beetje olijfolie, zodat ze snel tot een saus inkoken. Voeg als ze bijna gaar zijn een scheut rodewijnazijn toe. Schep de hete gnocchi pas op het laatste moment door de saus zodat ze nog wat knapperig blijven.

De foto bij dit recept is van Jonathan Lovekin.

Posted by on 13 mei, 2020

LEAVE A COMMENT