Recept: Halloumi, meloen, chilipeper van Nigel Slater
Vandaag het tweede Nigel Slater recept uit het kookboek Greenfeast lente-zomer wat ik met jullie mag delen. Een combinatie van halloumi, meloen en chilipeper. Ik heb vaker zulke combinaties gegeten en meloen met tomaat werkt wonderwel. Als je het nog nooit hebt geprobeerd, probeer het dan vooral. Zeker nu de zomer met al het rijpe fruit er weer aankomt, echt iets om naar uit te kijken.
Halloumi, meloen, chilipeper
Zoute, stugge kaas. Gekoeld fruit. Pittige specerij.
Voor 2 personen
Ingrediënten
- 2 bosuien
- 6 kleine tomaten
- 1 middelgrote chilipeper, rood
- 200g watermeloen
- 200g cantaloupe meloen
- olijfolie
- 4 sneden ciabatta
- 250g halloumi
- 2 takjes koriander
Werkwijze
Snijd de bosuien in fijne blokjes. Hak de tomaten grof en de rode chilipeperfijn. Snijd de meloenen in flinke stukken en verwijder tegelijkertijd de schil. Meng de bosui met tomaten, chilipeper, watermeloen en cantaloupe met een paar eetlepels olijfolie in een schaal en zet hem afgedekt in de koelkast.
Verhit een royaal laagje olijfolie in een koekenpan en bak de sneden ciabatta erin. Laat ze aan beide kanten mooi bruin worden. Schep als de tweede kant goud gaat kleuren een beetje olie uit de pan eroverheen. Haal ze uit de pan.
Snijd de halloumi in twee dikke plakken, bestrijk ze met olijfolie en bak ze in een geribbelde grillpan goudbruin. Verdeel de salsa over twee borden en leg het brood en de halloumi erop.
Een gerecht van contrasten. Ik laat watermeloen altijd door en door koud worden, als koel contrast tegenover de hete, met chilipeper gekruide toast en de gloeiend hete halloumi. De hete onderdelen van deze salade moeten simpelweg heet en de meloen moet verfrissend koud zijn. Zorg ervoor dat u de kaas niet te bruin laat worden, omdat hij de pittige smaak verliest als hij te lang wordt gebakken. Er hoeven alleen wat goudbruine plekjes op het oppervlak te verschijnen.
Cantaloupe is hier erg lekker, net als plakken zoete, rijpe mango. Als u niet zo van zoete meloen houdt, kunt u een aantal verschillende tomaten kiezen, van de kleine zoetzure gele cherrytomaatjes tot de grote, knobbelige marmande of een andere grote geurige tomaat.
De foto bij dit recept is van Jonathan Lovekin.
Roos
14 mei, 2020Oe dat ziet er smakelijk uit. Ook fijn voor de vega bbq. Dank je wel voor het delen 🙏
Laurie
14 mei, 2020Graag gedaan!